TKS pakaitalas. Būsimoji „Starlab“ kosminė stotis. Kaip ji atrodys ir kas ją pastatys (Video)  ()

Europos kosmoso agentūra ir dvi privačios bendrovės susivienijo, kad sukurtų Tarptautinės kosminės stoties pakaitalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos kosmoso agentūra (ESA), taip pat Europos bendrovė „Airbus Defense and Space“ ir JAV „Voyager Space“ sudarė technologinį susitarimą, kurio tikslas – orbitoje sukurti naują „Starlab“ kosminę stotį. Ji turėtų tapti Tarptautinės kosminės stoties (TKS), kurios eksploatavimas bus nutrauktas 2030 m., pakaitalu, rašo „New Atlas“.

Prieš 25 metus į orbitą buvo paleistas pirmasis TKS modulis, o kiek vėliau stotis virto 100 tonų sveriančiu orbitiniu moksliniu kompleksu, kuriame lankėsi šimtai astronautų ir buvo atlikta tūkstančiai tyrimų. TKS tęsia savo veiklą, tačiau po 7 metų stotis baigs savo darbą ir bus panardinta į Ramųjį vandenyną.

TKS yra kelių pasaulio kosmoso agentūrų bendradarbiavimo produktas, tačiau Rusija planuoja pasitraukti iš šio projekto, be to, stotis yra technologiškai pasenusi ir netrukus taps pavojinga astronautams. Bet tai nereiškia, kad orbitoje neatsiras nauja panaši kosminė stotis.

Dabar tiek NASA, tiek ESA kartu su privačiomis kompanijomis rengia naujo orbitinio forposto kūrimo projektus. Bet tai bus ne viena nauja TKS, o kelios ne tokios didelės kosminės stotys.

 

 

ESA ir „Airbus Defence and Space“ bei „Voyager Space“ pasirašė trišalį susitarimą dėl vieno iš šių naujų orbitinių forpostų žemoje orbitoje kūrimo. Kalbame apie „Starlab“ stotį, kuri bus daug mažesnė nei TKS, tačiau technologiškai ji bus daug geresnė. Sprendžiant iš pateiktų projekto vaizdų, naujasis forpostas susidės iš gyvenamojo modulio, kuriame universalios prijungimo sistemos dėka galės prisijungti erdvėlaiviai.

 

Šalia šio modulio bus įrengtas mokslo modulis su vietomis pritvirtinti įrangą eksperimentams atlikti, čia taip pat įsikurs robotas manipuliatorius. Trečiame modulyje bus įrengti varikliai, kad būtų išlaikyta teisinga stoties padėtis erdvėje, taip pat saulės kolektoriai, aprūpinantys „Starlab“ elektra.

 

ESA pranešime teigiama, kad bus sukurta visa reikalinga infrastruktūra, užtikrinanti orbitinio komplekso „gyvybę“, į kurį galės atvykti ir pilotuojami, ir krovininiai erdvėlaiviai. Tuo pačiu stotimi galės naudotis ne tik valstybinės organizacijos, bet ir privačios įmonės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()