Papildyta tikrovė palaikys tvarką bibliotekose (Video)  (0)

Nors elektroninės knygos ir jų skaitymo įrenginiai sparčiai populiarėja, prireiks ne vieno dešimtmečio, kol skaitmeninės knygos bibliotekų fonduose pakeis popierines. Tačiau papildytos tikrovės (augmented reality) technologijos jau dabar gali padėti bibliotekininkams patogiau palaikyti tvarką knygų lentynose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Majamio universiteto (JAV) specialistai sukūrė išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams skirtą papildytos tikrovės programą, padedančią bibliotekininkams geriau atlikti savo darbą. „ShelvAR" pavadinta programa veikia „Android“ mobiliosios operacinės sitemos aplinkoje. Naudodama telefono ar planšetinio kompiuterio vaizdo kamerą, ji analizuoja knygų lentyną, aptinka ne vietoje sudėtas knygas ir parodo bibliotekos darbuotojams, kaip būtų galima greičiausiu būdu sudėti jas į vietą.

„ShelvAR" remiasi specialiais koduotais lipdukais, kurie turi būti prilipdyti prie knygų nugarėlių. Kai bibliotekininkė nukreipia telefoną į knygų lentyną, „ShelvAR“ vienu ypu nuskaito visų joje esančių knygų lipdukus ir, pasitelkusi specialų algortimą, išanalizuoja jų padėtį ir nustato tikrąją jų išdėstymo tvarką. Tada programa apie tai informuoja vartotoją raudonu kryžiuku ekrane pažymėdama klaidingai sudėtas knygas, o rodyklėmis nurodydama teisingą jų padėtį. Tada belieka knygas sukeisti vietomis.

Skelbiama, kad ši papildytos tikrovės programa padeda bibliotekininkams taupyti laiką ir mažina darbo jėgos kaštus, nes šiuo metu darbuotojai turi tikrinti saugyklose laikomų knygų eiliškumą „rankiniu būdu".

Šiame vaizdo siužete – dabartinės ankstyvosios „ShelvAR"  versijos galimybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)