1924 m. bolševikų maištas Estijoje: nieko neprimena?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Marius.brn 2015-12-12 10:04
Ir vistiek, bet kuris vatninkas, šiame forume, iki nukritimo sakys, kad Rusija niekados nedalyvavo svetimų valstybių perversmų kuravime.
Gediminas Jurgaitis 2015-12-12 11:04
Tegu jie sneka ka tik nori.
Arns 2015-12-12 11:27
Visur mėgstama įžvelgti nebūtų dalykų. Kažin kodėl Klaipėdos maišto nededame tarp kabučių? Kodėl A. Smetonos autoritarinis perversmas garbinamas, užuot jį pavadinus tikruoju vardu ir nevadinamas juodu laikotarpiu Lietuvos istorijoje? Nagi negražu. Vardan Lietuvos O jei va kas ką daro dėl savo šalies (ne Lietuvos), jau iškart blogis. Jei dar kažkur junginiuose šmėkšteli žodis Rusija, iš vis, JTO lygio pasmerkimo reikalaujama. Čia kvailumo ar komentatorių neišsilavinimo lygis pasireiškia?
WWr 2015-12-12 11:31
Mane jau vimdo panašūs straipsniai. Kodėl autorius taip toli nusibastė, net į Estiją? Juk Lietuvoje vyko tas pats, tik agresorius buvo prakeikta Lenkija. 1919 m. rugpjūčio 29 d. buvo numatytas lietuviais perengtų lenkų„sukilimas“ užimti Kauną ir pavergti Lietuvą (laimingo atsitiktinumo dėka suardytas), taip pat vėlesnis Želigovskio „sukilimas“, atimant Vilnių. Kaip rašo Č. Iškauskas - „apskritai lenkų agresyvios idėjos buvo sėkmingai perimtos stalinistų“. Rusija pridarė mums daug blogo, bet Lenkija blogo pridarė šimtą kartų daugiau. Rusija bent oficialiai pripažino Baltijos šalių okupaciją, o Lenkija Vilnijos okupacijos iki šiol - ne, ir iki šiol Lietuvos dėl to neatsiprašė.
Marius.brn 2015-12-12 13:33
Jei tas tavo valstybės gėris (rusijos) eina kitų valstybių sąskaita, tai sunku suprasti, pas kurių neišsilavinimo lygis pasireiškia. Ir kuom pasireiškė Smetonos autoritarinė valdžia? Vežimu traukiniais į Neringą? Padarė gal genocidą milijonams? Gerai, kad dar Staliną su Smetona nepalyginai dar. O kas klaipėdoje nutiko, kai adminstracija peršoko iš Prancūzijos į lietuvos jurisdikciją? Vokiečius į koncentracijos stovyklas pradėjo lietuviai vežti gal?
Arns 2015-12-12 14:47
Pats faktas. Vilniaus lietuvių lenkai irgi nevežė į konslagerius, bet kažkodėl tai skaitome blogai. Gal kad teoriškai iš mūsų, o ne mes atėmėme?
Talkatif 2015-12-12 21:02
Istorija pasikartos. Toks pats likimas, kaip estų komunistų vadų laukia tiek Girkino, tiek tokių mankurtų kaip arnas - darbdavys anksčiau ar vėliau utilizuos labiau ar mažiau rafinuotai. Sovietų kadrų istorijos beveik visų vienodos. Tik vienetai iš jų ištraukė laimingą šiaudą.
Marius.brn 2015-12-12 22:09
? Tai, kad turėsi labiau pasistengti, kad galėtum sugėdinti, dėl to kas mes esam.
Auksine Logika 2015-12-13 12:08
Nu, vata, papasakok kuom Smetona blogai buvo? Kad "nedemokratiskai" pasiunte lenkus ten kur ju vieta? Ar kad grazino lietuviu kalba?
Broniusg 2015-12-13 13:04
????? Plačiau apie Smetonos kovas ir laimėjimus prieš Lenkiją?
Auksine Logika 2015-12-13 14:31
Smetona padejo atsiskirt nuo lenkijos + politnius baznytininkus irgi pasiunte ant triju raidziu
Zebediejus 2015-12-13 16:29
Galima gal plačiau? Kada ir kur jie tai pripažino?
punktyras 2015-12-13 22:33
Zebediejus 2015-12-14 11:32
Tai tik rodo, kad pripažintas Ribentropo - Molotovo pakto egzistavimas ir jis paskelbtas negaliojančiu. Deja, pačios okupacijos Rusija niekada nepripažino ir neatsiprašė. Lygiai taip pat galima pasakyti, kad Rusija smerkia "žaliųjų žmogeliukų" atsiradimą, bet Krymas buvo prijungtas gyventojų prašymu per referendumą. Manau, kad esmę suprasti turėtų net stipriai vatinė galva.
Pjovėjas 2015-12-15 08:31
Tiesas sakant nesitikėjau iš Arno posto stiliumi "o pas jus negrus muša"... Ir dar sakant "nebūtų dalykų" kai imho pakankamai argumentuotas straipsnis su pakankamai akivaizdžiais faktais.
topnoch 2015-12-15 16:09
Įdomus faktas: 1923m. panašiu stiliumi buvo atgautas Klaipėdos kraštas. Ten veikiantys kariniai daliniai sukilimo organizatorių buvo traktuojami kaip civilių sukilimas ir noras būti gražintiems prie Lietuvos teritorijos. Prancūzai nenorėdami veltis garbingai pasitraukė, tuo sugrąžindami Lietuvai jos dalį. Galbūt "žalių žmogeliukų" taktika ne tokia jau tolima mūsų valstybei? Šaltinis: youtube.com/watch?v=rKjI4fsFKwc
Zebediejus 2015-12-15 16:56
Kažkada lietuviai kalavijais galvas priešams kapojo ir kitas valstybes užgrobinėjo. Kažkada ir su kuokom lakstė, bet lyg nelabai normalu sakyti, kad galvų kapojimas "ne toks ir tolimas mūsų valstybei"? Reikia suprasti, kad kas atrodė normalu prieš 100 metų, nebeturėtų atrodyti normalu šiandien.
Ernestass 2015-12-15 22:11
Man yra įdomu kaip jūs sugebate matyti aiškų tarptautinės teisės pažeidimą ir šlovintį jį. Apskritai, esate linkę pateisinti viską, kol tik Lietuvai gerai. Šis Arns pateiktas pavyzdys puikiai įrodo kokius dvigubus standartus turite ir, kad nesugebėdami pažiūrėti tiesai į akis, išsisukinėjate. Jeigu norite apie kažką kalbėti, pirma pasakykite mums ko iš esmės skiriasi Klaipėdos okupacija nuo Krymo okupacijos dabar! Tas pats ir su Smetona. Jeigu jūs šlovinate jo rėžimą dėl saugumo, pasiekimų bei tvarkos kurią jis sugebėjo suteikti, tuomet pasakykite ko iš esmės skiriasi Putino rėžimas, kuris pasiekia labai panašių rezultatų. Beje, Klaipėda nebūtų automatiškai Lietuvai atitekusi. Visos trys pusės jo norėjo ir tikriausiai jis būtų tapęs laisvuoju miestu negu kažkam atitekęs. Taigi, irgi ne Lietuvai priklausantis kraštas. Taip pat, kokie dar vietos gyventojai Klaipėdoje? Tipo jeigu Vokietis tai nebesvarbu jo interesai? Ypač kai Lietuviai tebuvo mažuma mieste? Kryme bent Rusai sudaro daugumą ir ne taip kaip su Klaipėda, jie tame regione yra plačiai palaikomi. Dalykas aiškus čia, kol Lietuvai gerai- viskas pateisinama, kai kitam gerai- užimame teoretines savo įsitikinimų pozicijas. Ir galiausiai, kad kažkam nekiltų kvailų minčių apie mane: aš palaikau Smetoną bei jo režimą pats. Apskritai manau, kad Lietuvai po nepriklausomybės atgavimo reikėjo įsteigti panašią valdžią. Taip pat palaikau labai daug ką ana nepriklausoma valdžia veikė bei pasiekė per savo nepriklausomybės laikotarpį tačiau skirtingai nei jūs, nebėgų nuo faktų ir juos vadinu taip kaip jie iš tiesų yra.
Pjovėjas 2015-12-16 07:55
Ernestui: prie ko čia Smetonos šlovinimas? prie ko dvigubi standartai? Skaitei straipsnį? Jis apie Estiją, o ne apie Lietuvą. Arnas ir kiti troliai nukreipė kalbą, kad "vai vai ir kiti buvo nelabai geri kažkada", "va kokie lietuviai blogi". nemėgstu sąmokslų teorijų, bet šiuose komentaruose tipiškas propagandistų triukas atsispindėtų: bet kokia dingstim nukreipt kalbą nuo esmės prie visai pašalinio dalyko ir imti juodinti vieną, kad pateisint kitą. Lyg tai, kad vienas nėra geras, pateisina kitą blogą veiksmą. Jūs gyvenime irgi ramiai einat kaimyno langų daužyt, nes "skaičiau laikraščiuose, kad kiti chuliganai daužo langus, vadinasi ir man galima"? Klausimas retorinis, bet puikiai iliustruojantis šitą atvejį, kaip čia nukreipta tema buvo.
Ernestass 2015-12-16 13:56
Kalba jau senai ne apie Estija, o apie Lietuvos pavyzdį. Mes irgi juk turime labai panašių įvykių savo istorijoje, kaip matome, nesame svetimi ir lietuviškiems turistams. Aš asmeniškai nematau nieko blogo Klaipėdos puolime, pats būčiau davęs leidimą tokiam veiksmui tačiau mano karinė agresija nereiškia, kad ji yra pateisinama, nes mums atrodo ji teisinga. Čia lygiai tas pats kaip ir su Vilniumi. Lenkams ji atrodė esanti teisi, o mums ne. Tiesiog perspektyvų skirtumas. Galiausiai, dvigubi standartai tame, kad: 1) Pažeidžiami tarptauniai susitarimai; 2) Naudojama karinė jėga savų interesų tenkinimui; 3) Panaudojami istoriniai kontekstai savo agresijai tenkinti; Mes negalime vertinti šių laikų Rusijos veiksmų neigiamai pirma nevertinant savos istorijos taip pat. Joje mes buvome dar labiau neteisūs, nei Rusai šiuo metu. Pavyzdžiui: tuo metu mes neturėjome netgi demografinio argumento, Vilnius bei Klaipėda jau nebebuvo lietuviški kraštai.