Niujorko gaujos: kruvina šių dienų realybė (Video)  (1)

Apie 40 proc. žmogžudysčių Niujorke įvykdo aktyviai šiame mieste veikiančios gaujos, skelbia „Die Welt“. Mieste savo kontroliuojamas teritorijas gaujos gina kruvinuose susirėmimuose, kurie dažnai primena tikrą karą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV įvykdomų žmogžudysčių skaičius jau daug metų stabiliai mažėja. Tačiau JAV vis dar įvykdoma daugiau žmogžudysčių nei daugelyje Europos šalių. Su kuo tai susiję? Atsakymas paprastas – JAV gaujos tarpusavyje iki šiol kovoja taip, kad tai primena tikrą karą, skelbiama publikacijoje. 

1928 metais žurnalistas Herbertas Asbury parašė knygą „Niujorko gaujos“. Šioje knygoje jis aprašė pietinėje Manhatano dalyje esančio rajono kasdienybę ir nusikalstamų gaujų veiklą. Vėliau pagal šią knygą režisierius Martinas Scorsese sukūrė didelio populiarumo sulaukusį filmą. 

Nors nuo tų laikų viskas šiame mieste smarkiai pasikeitė, visgi nusikalstamos gaujos iki šiol kruviname kare čia dalijasi teritoriją ir įtakos zonas. 2015 metais 40 proc. visų nužudymų (130 žmogžudysčių) Niujorke įvykdė būtent ginkluotos gaujos. 

Kur susitelkusios gaujos?

Kur susitelkusios šios gaujos? Šiuo metu mieste yra penki kruvinieji taškai: Bruklino centras, vakarinė ir rytinė Kvinso dalys, Harlemas ir pietinis Bronksas. Daugelis gaujų narių gyvena vadinamuosiuose „projektuose“ („Projects“) – socialiniuose būstuose daugiabučiuose.

Daugelis gaujų narių – apie 20 metų jaunuoliai. Beje, gaujos įtraukia net ir vaikus, kuriems kartais būna vos dešimt metų.  Vyresni nei 30 metų gaujų nariai dažniausiai jau būna užkietėję nusikaltėliai, neretai jau po kelis kartus teisti ir kalėję. Tarp žymesnių gaujų yra „Snow Gang“, „Always Banging Kids“, „Morris Ave Gunnaz“, „Seven Crew“, „Brooklyn’s Most Wanted“. Viena gausiausių gaujų yra „Latin Kings“, vienos pavojingiausių „Bloods“ ir „Crips“, įkurtos praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje Los Andžele. 

Anksčiau gaujos naujų narių ieškodavo skurdžiuose baltųjų imigrantų rajonuose. Dabar daugelis šių gaujų sudarytos iš juodaodžių ir atvykėlių iš Lotynų Amerikos. Beje, tarp atvykėlių iš Lotynų Amerikos ir juodaodžių jau seniai nusistovėjo priešprieša. 

Įžeista garbė ir narkotikai

Dažniausiai gaujų tarpusavio kovų priežastis – teritoriniai konfliktai. Taip Harleme tarpusavyje kovoja „Air It Out Boys, All About Money Crew“ ir „Trie Money Gang“. Dažniausiai kovojama dėl teisės tam tikroje teritorijoje prekiauti narkotikais. 

Neretai kruvini susirėmimai įvyksta ir dėl įžeistos gaujos nario garbės. Taip nutikus visa gauja vykdo kolektyvinį kerštą. Beje, kartais kruvinam kerštui užtenka vien tik pasklidusio gando apie įžeidimą. Kartai nužudymas tampa ir priėmimo į gaują sąlyga. 

Policija imasi įvairių priemonių kovai su organizuotu nusikalstamumu. Viena jų – galimybė atiduoti turimą ginklą policijai be gresiančios atsakomybės už tai.

Būna paskelbiama, kuriomis dienomis galima prieiti prie pareigūno ir atiduoti turimą ginklą, policininkas ne tik neužduos klausimų, iš kur jį gavai, bet ir sumokės tam tikrą sumą pinigų.

Tokių akcijų metu surenkami ištisi ginklų arsenalai. Prieš kelerius metus buvo atiduotas netgi prieštankinis granatsvaidis. Tačiau abejojama, ar Niujorko gaujos tokiu būdu bent truputį nusiginkluoja. Manoma, kad tuo metu į miestą atvyksta ir banditų iš kitų JAV vietų atsikratyti nebepageidaujamais ginklais. 

Vis kyla diskusijų ir dėl to, ar nereikėtų sugriežtinti ginklų įsigijimo sąlygų. Tačiau bent kol kas dėl to nėra rimtesnių pasiūlymų. Mat jau ir dabar tie, kas gyvena Niujorke, norėdami įsigyti ginklą, tam turėtų sugaišti apie aštuonis mėnesius.

Tam prireikia nemažai patikrinimų, dokumentų pildymų, o ir gavus teisę įsigyti ginklą, jo gabenimui taikomos griežtos taisyklės. Žinoma, kai kas gali įsigyti ginklą valstijoje, kurioje taikomi liberalesni įstatymai, ir atsivežti jį į Niujorką, tačiau tai draudžiama įstatymais ir gresia laisvės atėmimo iki 4 metų bausmė. 

Visgi bet kokios tokios priemonės kažin ar padės nuginkluoti Niujorko gaujas. Tam, kad jas įveiktų, teisėsauga turėtų imtis visiškai kitokių priemonių. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(6)
(9)

Komentarai (1)