Fibromialgija - paslaptinga liga, kuria serga ir pasaulinio lygio žvaigždės (Video)  (2)

Fibromialgija yra paslaptinga, vis dar sunkiai suprantama liga, kuria serga įvairaus amžiaus ir socialinių grupių žmonės. Net ir tokios pasaulinio garso įžymybės, kaip Sinead O’Connor, Morgan’as Freeman’as bei Lady Gaga neišvengia šios ligos keliamų skausmų. Lady Gaga netgi buvo priversta nutraukti savo koncertinį turą, nes nebegalėjo ištverti fibromialgijos sukeltų skausmų. Naujausi mokslininkų tyrimai sergantiesiems suteikia daugiau vilties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lady Gaga ir fibromialgijos sukeltos kančios  dokumentiniame  filme

Apie tai ką Lady Gagai tenka patirti, buvo parodyta dokumentiniame „Netflix“ filme „Gaga: Five Foot Two“.

Jame rodoma apie tą laikotarpį, kai Gaga rašė savo muzikinį albumą „Joanne“ bei rengėsi amerikietiškojo futbolo finalo pasirodymui „Super Bowl 2016“.

Viso filmo metu Gaga patyrė kančias, kurias vadino „viso kūno spazmais“. Ji dažnai buvo padengta ledo paketais, o terapeutai stengėsi sumažinti kai kuriuos spazmus. Vieno epizodo metu Gaga tiesiog neištveria:

„Aš galvoju apie kitus žmones, kurie galbūt patiria tą patį ką ir aš bei stengiasi išsiaiškinti, kas jiems vyksta, tačiau neturi pinigų. Neturi kas jiems galėtų padėti. Aš nežinau ką daryčiau jei nebūtų visų šių žmonių, kurie man padeda. Ką aš po galais tada daryčiau?“

2018-ųjų spalio mėn. duodama interviu žurnalui „Vogue“, Lady Gaga paaiškino, kodėl ji norėjo, kad visos jos kančios būtų nufilmuotos:

„Mane labai erzino žmonės, netikintys, jog fibromialgija yra reali liga. Žmonės turi būti labiau užjaučiantys. Nuolatinis skausmas nėra pokštas. Ir kasdien prabudęs nežinai, kaip gi šiandien jausiesi.“

Dabar Lady Gaga sako, kad „situacija kasdien gerėja ir viskas dėl fantastiškų gydytojų, kurie rūpinasi manimi ir suteikia galimybę man atlikti savo pasirodymus [gerbėjams].“

Kas yra fibromialgija?

Fibromialgija - liga, kuria serga nuo 2 iki 8 procentų populiacijos, ir jai dažniausiai būdingi ilgalaikiai išplitę judamojo aparato, minkštųjų audinių (raumenų, sausgyslių) skausmai, smarkus nuovargis bei miego sutrikimai.

Tačiau šios ligos simptomų gali būti ir dar daugiau:

  • sąnarių skausmas,
  • šlapimo sutrikimai, 
  • jautrumas temperatūrų pokyčiams,
  • skausmingos mėnesinės,
  • regėjimo sutrikimai,
  • nuotaikų kaita,
  • elgesio sutrikimai, 
  • depresija ir kt.

Tad ši liga turi panašius simptomus, kaip ir kitos ligos, ir tai tik apsunkina jos diagnozavimą. Diagnozė dažniausiai nustatoma, kai ligoniui būna diagnozuotas skausmas 4 kūno srityse, trunkantis daugiau kaip 3 mėnesius ir gydytojas, apžiūrėdamas ligonį, randa 11 iš 18 skausmingų taškų būdingose kūno vietose. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai jau siūlo visiškai naujų nustatymo būdų.

Ką sako naujausi fibromialgijos tyrimai?

50 proc. sergančiųjų turi objektyvią patologiją

Neseniai atliktame tyrime skelbiama, jog apie 50 proc. sergančiųjų fibromialgija galima nustatyti objektyvią patologiją - smulkiųjų skaidulų polineuropatiją. Tyrėjai teigia, kad odos biopsijos tyrimą galima atlikti daugelyje pasaulio gydymo įstaigų ir jis yra gana nesudėtingas.

Tai reiškia, kad ateityje gydytojams bus lengviau prieiti tikslios diagnozės, o tai padės atlikti konkretesnius tyrimus ir tikėtina, jog padidins gydymo galimybes. Beje, toks tyrimas netrukus turėtų būti atliekamas ir Lietuvoje (VUL SK).

Žmonėms, sergantiems fibromialgija, išsivysto ir smegenų uždegimas

„Karolinska Institutet“ ir „Massachusetts General Hospital“ tyrėjai atliko tyrimą, kuriuo buvo įrodyta, jog neurouždegiminiai reiškiniai sergančiųjų smegenyse yra susiję su mikroglija. Kitaip tariant, žmonėms, sergantiems fibromialgija, išsivysto ir smegenų uždegimas.

„Kiek mes žinome, tai yra pirmas kartas, kai buvo įrodyta, kad šios ląstelės dalyvauja fibromialgijos patogenezėje“, - sakė prof. Eva Kosek.

Tyrėjai pasinaudojo moderniu PET (pozitrono emisijos tomografu), kad pamatytų detalų pacientų smegenų vaizdą.

Jie sugebėjo nustatyti, kad fibromialgija sergančių pacientų centrinės nervų sistemos imuninės ląstelės yra aktyvuotos ir todėl yra sukeliamas smegenų uždegimas.

Tyrimo rezultatai parodė, kad ląstelės yra suaktyvinamos didelėje fibromialgija sergančiųjų asmenų smegenų žievės dalyje, o aktyvacijos laipsnis susijęs su pacientų pateiktu nuovargio laipsniu.

Daug žadantis tyrimas: skausmo malšinimas su diabeto vaistais

Viename iš naujausių ir itin dėmesio vertų tyrimų mokslininkai palygino nedidelę žmonių grupę, sergančia fibromialgija, su kitomis dvejomis sveikų žmonių grupėmis ir nustatė, jog „fibromialgija sergančiųjų žmonių ilgalaikis cukraus kiekio matas buvo didesnis“.

Organizmo atsparumas insulinui pradeda vystytis, kai organizmui kyla problemų suskaidyti cukrų. Tad tyrėjai žmonėms, kurių kraujyje buvo aukštesni gliukozės rodikliai bei apibūdinti kaip „priešdiabetinės būklės ir su diabeto simptomais“, davė vaisto metformino – skirto gydyti diabetui.

Remiantis tyrimu, žmonės, vartoję metformino vaistą, nurodė, kad „patyrė reikšmingai žemesnį skausmo lygį.“

„Mes drauge panaudojome metforminą su įprastais vaistais, naudojamais gydant fibromialgija sergančius pacientus, ir pastebėjome daug efektyvesnį skausmo malšinimą“, - sakė tyrimo autorius, neurologijos profesorius iš Teksaso universiteto, dr. Miguel’is Pappolla.

Pappolla taip pat teigė, kad papildomas skausmo malšinimas buvo toks didelis, kad tyrėjai paragino pacientus skirtingomis dienomis iš naujo įvertinti skausmo lygį.

Kadangi tai yra gana išankstiniai tyrimo rezultatai, mokslininkai dar nėra tikri, kaip atsparumas insulinui gali prisidėti prie fibromialgijos arba kaip metforminas gali sumažinti skausmą. „Metforminas gali turėti tik vieną, skausmą malšinantį poveikį“, - sakė Pappolla.

Nors šio sutrikimo priežastis nėra aiški, atrodo, kad fibromialgija sergantys žmonės yra labiau jautresni skausmui, palyginus su sveikais žmonėmis. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai tai vadina „nenormaliu skausmo apdorojimu“.

Pappolla sakė, kad jų tyrimai parodė smegenų skirtumus tarp žmonių, sergančių fibromialgija, ir tų, kurie šios ligos neturi. Nustatyta, kad į kai kurias fibromialgija sergančių žmonių smegenų vietas kraujo prietaka yra mažesnė, nei buvo galima tikėtis. Mokslininkai taip pat pažymi, kad su panašiomis problemomis susiduria ir diabetu sergantys žmonės.

Kaip gi vyko šis tyrimas?

Tyrime, kurio rezultatai paskelbti žurnale „PLOS ONE“, iš viso dalyvavo 23 fibromialgija sergantys pacientai. Tyrėjai palygino hemoglobino A1c lygius (HbA1c) su dviejų, didelės apimties ir sveikų žmonių rezultatais.

HbA1c yra paprastas kraujo tyrimas, kuriuo nustatoma, kaip cukraus kiekis kraujyje kito per pastaruosius 2-3 mėnesius. Amerikos diabeto asociacijos duomenimis, jei kraujyje nustatomas gliukozės kiekis svyruoja tarp 5,7-6,4 proc., tai laikoma priešdiabetine būsena, o jei rodiklis viršija 6,5 proc. - diagnozuojamas diabetas.

Plačiau apie diabetą, jo diagnozavimą ir kitos naudingos informacijos galite rasti čia.

Ir šis kraujo tyrimas parodė, kad tik šeši fibromialgija sergantys pacientai turėjo normalų cukraus kiekį kraujyje. 16-ai pacientų diagnozuota priešdiabetinė būsena, o vienas pacientas atitiko cukrinio diabeto kriterijus.

Kai tyrėjai palygino vidutinį fibromialgija sergančių žmonių grupės cukraus kiekio kraujyje rodiklį su tokio paties amžiaus sveikų žmonių grupės rodikliais, jie pamatė, jog fibromialgija sergančių žmonių cukraus kiekis kraujyje buvo didesnis ir tai rodo atsparumą insulinui.

Anesteziologas ir skausmo valdymo specialistas dr. Edward’as Rubin’as teigė, kad „yra įdomu, jog galimas ryšys tarp fibromialgijos ir cukraus kiekio kraujyje.“ Tačiau specialistas taip pat pabrėžė, jog „mes koncentruojamės į fibromialgijos sukeltus simptomus, bet mes vis dar gerai nesuprantame fibromialgijos priežasčių.“

Edward’as Rubin’as nedalyvavo tyrime, bet yra tikras, jog šio tyrimo rezultatai yra labai svarbūs ir užtenka įrodymų, jog būtų galima išbandyti metforminą drauge su kitais vaistais, naudojamais fibromialgija sergančių žmonių gydymui. Ir išbandyti metforminą gydant tuos žmones, kurių cukraus kiekis kraujyje patenka į įprastą diapazoną. Taip būtų galima nustatyti ar metforminas ir tokiems žmonėms duoda teigiamą poveikį.

Viename iš įdomesnių tyrimų siekiama išsiaiškinti, kaip celekoksibo ir valcikloviro vaistų kombinacija (IMC-1) veikia prieš įtariamą herpes viruso reaktyvaciją ir infekciją bei kaip tai prisideda gydant nuo fibromialgijos.

O kitame tyrime su žmonėmis, kuriam JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) suteikė leidimą, siekiama išsiaiškinti, kaip tuberkuliozės vakcinos panaudojimas prisideda prie imuninės sistemos reguliavimo.

Dr. Bharat’as Kumar’as sakė, kad šis tyrimas suteikė fibromialgija sergantiems žmonėms vilties.

„Žmonėms, sergantiems fibromialgija dažnai [klaidingai] pasakoma, kad jie serga liga, kurios tiesiog negalima kontroliuoti. Iš šio tyrimo rezultatų matyti, kad tai nėra tiesa. Nors dar yra neaišku ar metforminas veiks kiekvienam fibromialgija sergančiam asmeniui, bet šiuo metu vyksta daugiau svarbių tyrimų, kuriais taip pat siekiama rasti sprendimų, kaip kovoti su šia varginančia liga.“

Kumar’as dar pridūrė, jog iš biologinės pusės yra tikėtina, jog insulinas gali turėti įtakos skausmui. „Mes jau žinome, kad kiti hormonų sutrikimai gali sukelti panašius [į fibromialgijos] simptomus, tad šis atradimas per daug nestebina.“

Vis dėlto, Kumar’as nemano, jog metforminas taps „sidabrine kulka“ ir padės kovoti su visais fibromialgijos sukeliamais skausmais. Jis teigė, jog yra daugybė ligos priežasčių.

Gali būti, jog dr. Bharat’as Kumar’as yra teisus, bet be dr. Miguel’io Pappolla’os komandos atlikto tyrimo ir nustatyto metformino vaisto teigiamo poveikio, yra dar vienas neseniai atrastas ir labai efektyvus gydymo metodas.

Skausmą sumažino ir maža dozė naltreksono

Tyrimais nustatyta, kad „maža dozė naltreksono sumažina fibromialgijos, Krono ligos, išsėtinės sklerozės ir kompleksinio konkrečios srities skausmo sindromo sukeliamus simptomus.“

Teigiama, kad vaistas yra nebrangus ir gerai toleruojamas, tačiau naltreksono vartojimas lėtiniams sutrikimams gydyti vis dar yra labai eksperimentinis. Šį vaistą atradęs Jarred’as Youger’is šiuo metu jau atlieka bandymus su nauja bei dar efektyvesne vaisto formule – dekstro-naltreksonu.

Tad mokslininkai intensyviai dirba šioje srityje ir siekia kuo daugiau sužinoti apie pačią ligą, jos priežastis ir, kas svarbiausia pacientams, kaip ją kontroliuoti ir gydyti. Tad fibromialgija sergantiems žmonėms vilties prarasti tikrai neverta.

Kokie fibromialgijos gydymo būdai jau yra patvirtinti ir kas rekomenduojama pacientams? 

Kol mokslininkai ieško geresnių gydymo būdų, kaip dabar dažniausiai gydoma fibromialgija? Labai svarbus paciento mokymas ir aiškinimas apie ligą. 

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, sergant šia liga, dažniausiai neveiksmingi. Gelbsti paprasti analgetikai (paracetamolis) arba silpni opioidai (tramadolis).

JAV šiuo metu yra oficialiai patvirtinti tik 3 medikamentai, kurių rezultatai yra vidutiniai:
- duloksetinas (serotonino–norepinefrino (noradrenalino) reabsorbcijos inhibitorius)
- milnacipranas (serotonino–norepinefrino (noradrenalino) reabsorbcijos inhibitorius)
- pregabalinas (prieštraukulinis vaistas)

Dažnai skiriami įvairūs minėtų vaistų deriniai. Šiuo metu EMA (Europos vaistų agentūra) nėra patvirtinusi nė vieno vaisto fibromialgijai gydyti.

Šis straipsnis priklauso pažintinių straipsnių ciklui apie retai Lietuvoje aprašomas ligas, jų naujausius tyrimus ir gydymo būdus. Jei tokie tekstai patinka, komentaruose rašykite apie kokias ligas parengti naujus pažintinius tekstus.

Visus panašius tekstus, medicinos mokslo tyrimus ir naujienas surasite skyrelyje Medicinos mokslas ir naujienos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(37)
(4)
(33)

Komentarai (2)