Koks buvo Stalino vaikų likimas? Audringos istorijos  ()

Rusijos tironas Josifas Stalinas (tikroji pavardė – Džiugašvilis) susilaukė trijų vaikų ir dešimties anūkų. Jam valdant SSRS susidūrė su milžiniškomis išorės ir vidaus problemomis, ir tai galimai atsispindi jo šeimos istorijoje. Dalies anūkų jis net nematė, o santykiai su vaikais buvo toli gražu ne idealūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Josifo Stalino vaikai: Jakovas

Vyriausiasis Stalino sūnus Jakovas (1907-1943) buvo vedęs triskart, tačiau žuvo Antrojo pasaulinio karo metu. Būtent apie jį yra pasakojama legenda, kad J. Džiugašviliui patekus į vokiečių nelaisvę, šie pasiūlė J. Stalinui apkeisti jį į vokiečių feldmaršalą Friedrichą Paulusą.

Rusijos diktatoriui yra priskiriama frazė: „Aš kareivių į feldmaršalus nemainau“. Dokumentų, galinčių patvirtinti šios frazės egzistavimą, nėra. Maža to, ši frazė pirmą sykį nuskambėjo karinėje dramoje „Išlaisvinimas“, o jau vėliau tapo liaudies folkloru.

Pirmoji Jakovo žmona buvo Zoja, dėl kurios jis faktiškai tiesiogine to žodžio prasme mirtinai susipyko su tėvu. J. Stalinas buvo kategoriškai prieš vedybas su šia mergina, o vieno iš ginčų metu Jakovas bandė nusišauti, tačiau kulka perėjo kiaurai galvą ir vyras išgyveno.

Po to J. Stalinas jo nekentė dar labiau, praeidamas pro šalį yra pasityčiojęs, sakydamas „tai ką, prašovei?“. Jakovas Džiugašvilis išvyko į Leningradą, kur dirbo pagal elektromonterio išsilavinimą. 1929-aisiais jam su Zoja gimė dukra, kuri mirė tų pačių metų rudenį. Netrukus santuoka iširo.

Su antrąją savo „žmona“ (jie taip ir nebuvo susituokę) Olga Golyševa jis susipažino jau grįžęs gyventi į Maskvą, tačiau paliko ją nėštumo metu.

Anūkas Jevgenijus (1936-2016) gimė jau paliktos motinos gimtinėje Upriupinske. Žymusis senelis nė karto jo nebuvo matęs, net nesidomėjo berniuko likimu. Jevgenijus Džiugašvilis vėliau tapo karo mokslininku, žinomu šalyje žmogumi. Iki pat savo mirties 2016-aisiais aktyviai siekė „atstatyti gerą savo senelio Josifo Stalino vardą“. Susilaukė dviejų sūnų – Visariono ir Jakovo.

Su trečiąja žmona Jakovas spėjo pragyventi kelerius metus. 1938-aisiais jiems gimė dukra Galina (1938-2007). Tėvo ji faktiškai nepamena, nes Jakovas 1941-aisiais išėjo į frontą. Galina Džiugašvili tapo filologe, literatūros kritike. Ištekėjo už alžyriečio ir susilaukė sūnaus. Galinos Josifas Stalinas taip pat niekuomet nematė.

Stalino vaikai: Vasilijus

Vasilijus (1921-1962) buvo tų laikų „svajonių jaunikis“, vesti teko jam net keturis sykius. Susilaukė keturių vaikų – su pirma ir antra žmonomis. Karo metu pagarsėjo kaip drąsus, bet pernelyg nutrūktgalvis lakūnas. Pokariu turėjo rimtų problemų dėl besaikio alkoholio vartojimo, o paskutiniu SSRS vadovybės kantrybės lašu tapo jo įsakymas vieno iš paradų metu, netinkamu oru, kilti naikintuvams.

Leisdamiesi du iš jų sudužo, žuvo pilotai. 1953-iaisiais Vasilijus buvo išmestas iš kariuomenės vadovybės ir nuteistas dėl tariamo lėšų švaistymo. Kalėjo aštuonerius metus, o išleistas į laisvę jau niekada nebuvo prileistas prie valdžios.

Jo sūnus Aleksandras (1941-2017) tapo nusipelniusiu SSRS ir Rusijos teatro režisieriumi.

Dukra Nadežda Stalina (1943-1999) mokėsi aktorystės, tačiau jos giminystės ryšiai šįkart paveikė neigiamai. Ją išvarė iš universiteto, nes rektorius galimai norėjo prisigerinti tuometinei valdžiai. Nadia ištekėjo už aktoriaus Aleksandro Fadejevo. Mirė nuo alkoholizmo pasekmių.

Su antrąja žmona Jekaterina Tymošenka jis susilaukė sūnaus Vasilijaus (1949-1972) ir dukters Svetlanos (1947-1990). Vasilijus įniko į narkotikus ir nusižudė 23-ejų. Apie dukterį nieko dorai nėra žinoma – skelbiama, kad ji mirė nuo įgimtų ligų.

Vasilijus Stalinas vėliau vedė dar dukart – paskutinį sykį jau prieš pat mirtį susituokė su medicinos seserimi. Įsivaikino dar tris vaikus iš ankstesnių savo žmonų santuokų.

Stalino vaikai: Svetlana Alilujeva

J. Stalino mylimiausias vaikas Svetlana Alilujeva (1926-2011) taip ir nesurado laimės savo gyvenime po tėvo mirties. Ji buvo ištekėjusi net penkis kartus, susilaukė trijų vaikų. Tačiau dalis jų atsisakė bendravimo su motina, kuomet ši paliko SSRS ir išvyko į Vakarus.

Sūnus Josifas Alilujevas (1945-2008) iš pirmosios santuokos tapo gydytoju, žymiu kardiologu.

Dukra Jekaterina (g. 1950) iš antrosios Svetlanos santuokos su Jurijumi Ždanovu visą gyvenimą gyveno atsiskyrusi nuo žymiosios šeimos, tolimojoje Kamčiatkoje.

1966-aisiais S. Alilujeva nuskrido į Indiją, „laidoti draugo“. Tuomet paprašė vietos ambasadoriaus leidimo pasilikti šioje šalyje, į ką gavo neigiamą atsakymą. Moteris pasiėmė pasą ir asmeninius daiktus ir nuėjo į JAV ambasadą prašytis politinio prieglobsčio. SSRS vadovybė nebeturėjo kur dėtis – buvo priversta leisti jai išvykti.

Grįžtančios Stalino dukters Maskvos oro uoste laukė jos vaikai, tuomet 16 ir 21 metų. Po poros valandų blaškymosi jiems buvo pasakyta, kad mama nebeatvyks. Vėliau atsiųstame savo laiške vaikams ji rašė: „Viena ranka mes siekiame pagauti patį Mėnulį, o kita – esame priversti kasti bulves tuo pačiu būdu, kaip tai darėme prieš 100 metų“. Svetlana buvo nusivylusi komunistine santvarka. Vaikų ji paprašė „išsaugoti taiką savo širdyse“, kol ji pati „elgiasi taip, kaip liepia sąžinė“.

Sūnus Josifas išsiuntė jai laišką, kuriame piktinosi tokiu motinos elgesiu: „Tu turėtum pripažinti, kad po to, ką padarei, tavo pamokymai būti drąsiems, laikytis kartu, neprarasti tvirtybės, rūpintis Katia, tai, mažų mažiausiai… keista. Aš manau, kad savo elgesiu tu tiesiog atplėšei save nuo mūsų“. Jekaterina su motina apskritai nebebendravo.

Trečiąją savo dukrą Svetlana Alilujeva pagimdė 45-erių. Tuomet ji buvo ištekėjusi jau 5-ąjį kartą, už amerikiečių architekto Williamo Pitersono. Pradėjo vadinti save Lana Piters. Olga Piters gimė 1971-aisiais, tačiau vėliau pakeitė savo vardą ir tapo Chrese Evans.

Viename interviu apie savo požiūrį į Stalino pavardę ji sakė: „Stalinas – tai ne pavardė, o bolševikinis pseudonimas. Mano šeima – tai Džugašviliai, rusų ir gruzinų šaknys. Man atrodo, kad aš iš jų paveldėjau tam tikrą liūdesio, rusiškos melancholijos jausmą“.

Ji taip pat papasakojo, kas ją labiausiai slėgė: „Jeigu atidėtume į šalį istorijos knygas, tiesą, melą, ginčus, aš sakyčiau, kad labiausiai mane užgavo senelio ir močiutės elgesys su savo vaikais. Nors aš jų pati ir neturiu, man atrodo, kad tėvai privalo rūpintis savo palikuoniais ir galvoti apie jų ateitį“.

Josifas Stalinas išvydo tik tris savo anūkus – pirmuosius Vasilijaus sūnų ir dukrą ir Svetlanos sūnų. Jeigu Vasilijų ir Svetlaną jis apgobė savotiška tėviška meile, tai į anūkus jis visiškai nekreipė dėmesio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(21)
(4)
(17)

Komentarai ()