Kuriamas sintetinis alkoholio pakaitalas, nesukeliantis girtumo ir pagirių  (20)

Gera naujiena mėgstantiems išgerti ir apsvaigti, bet norintiems išvengti pagirių: mokslininkai kuria sintetinį alkoholio pakaitalą, kuris atkartoja tikrojo suteikiamą malonumą, tačiau nesukelia girtumo ir pagirių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2010-01-11 Kuriamas sintetinis alkoholio pakaitalas, nesukeliantis girtumo ir pagirių  (20)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalba eina apie sintetinį alkoholio pakaitalą, sukeliantį malonų svaigulį, bet tausojantį kai kurias smegenų sritis, atsakingas už pripratimą prie alkoholio arba polinki "lūžti". Preparatą sukūrė Imperatoriškojo Loondono koledžo mokslininkai, vadovaujami bene didžiausio vaistų eksperto Didžiojoje Britanijoje, prof. Davido Nutto.

Pagrindinis naujojo alkolholio komponentas - cheminė medžiaga diazepamas, naudojamas antidepresanto Valiumo tabletėse. Mokslininkai mėgina modifikuoti įvairius benzodiazepinus, siekdami sukurti bespalvį ir beskonį skystį, pakeisiantį alkoholį aluje, vyne ir kituose alkoholiniuose gėrimuose.

Naujoji medžiaga taip pat pasižymi tuo, jog jos poveikis gali būti neutralizuotas išgėrus vieną tabletę, taigi, galėsite kilnoti bokalus vieną po kito, o norintiems sėsti prie vairo, pakaks išgerti vieną tabletę, užblokuojančią pseudoalkoholio poveikį smegenų receptoriams.

Sintetinis alkoholis smegenų nervus veikia taip pat kaip alkoholis ir sukelia gerą savijautą ir leidžia atsipalaiduoti. Tačiau kitaip nei alkoholis, jis neveikia kitų smegenų dalių, kontroliuojančių nuotaikų pokyčius ir sukeliančių priklausomybę. Jį taip pat daug lengviau pašalinti iš organizmo.Be to, pasak mokslininkų, jo poveikis gali būti lengvai neutralizuojamas naudojant antidotą, taigi tokį alkoholį naudojęs žmogus iš karto tampa blaivus.

Profesorius Davidas Nuttas teigia įsivaizduojantis pasaulį, kuriame žmonės galėtų vartoti alkoholį ir nepasigerti.Nepaisant to, kiek išgertų, jie liktų panėrę į lengvo apsvaigimo būseną, o vakaro gale ūžautojai galėtų išgerti antidoto tabletę ir patys parvairuoti namo.

Daugybės benzodiazepinų poveikis mokslininkams jau žinomas.Anot D, Hutto, dabar svarbiausia atrasti tinkamiausią ir, jei prireiks, pritaikyti jį visuomenės poreikiams. Idealiu atveju, kaip ir alkoholis, jis turi būti beskonis ir bespalvis, o skonio savybėmis pasižymėtų gėrimas, su kuriuo būtų sumaišytas. Galiausiai, ši medžiaga galėtų pakeisti alkoholį aluje, vyne ir spirituotuose gėrimuose, o regeneruotas etanolis galėtų būti pardavinėjamas kaip kuras.

D. Nuttas mano, jog naujoji medžiaga, kurią dar teks licencijuoti, turės didelį poveikį visuomenei ir pagerins jos sveikatą. „Aš atlikau eksperimentus ir pats naudojau benzodiazepinus. Vieną minutę buvau apsvaigęs ir beveik miegojau, o po penkių minučių jau skaičiau paskaitą“, – pasakojo mokslininkas.

Anot jo, naująją medžiagą gali būti sunku aprobuoti, mat klinikiniai bandymai brangūs ir kol kas neaišku, kas už juos sumokės. Alkoholinių gėrimų gamintojos susidomėjimo šiuo tyrimu nerodo, nors, pasak D. Nutto, galbūt pavyks susirasti rėmėjų kitose šalyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (20)