Nokia pristatė ateities telefono koncepciją – nanotechnologijos leis įgyvendinti svajones? (Video)  (20)

Kembridžo universiteto (University of Cambridge) mokslininkaikartu su Nokia tyrimų centru (Nokia Research Center — NRC) Niujorke vykstančioje parodoje Design and the Elastic Mind pristatė naują lankstaus ir universalaus telefono koncepciją Morph – tikrą fantastų svajonę, kuri galbūt kažkada taps įprastine buities detale.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujovė yra ne kas kita, kaip nanotechnologijų dabarties ir ateities galimybių įvertinimas. Tikėkimės, be labai didelio pervertinimo. Lanksčios medžiagos, permatoma elektronika, savaime nusivalantys paviršiai, jokių įtrukimų ar nusidėvėjimo požymių... Ir nors tai tik koncepcija, kurios techninio įgyvendinimo teks laukti ilgokai, Kembridžo mokslininkai jau suka galvas apie galimus idėjos realizavimo būdus. Kol kas Morph įkūnija inžinierių ir mokslininkų mintis apie galimas rytojaus technologijas. Svarbiausia jo savybė – įvairiapusiškumas ir lankstumas, leidžiantis telefoną transformuoti praktiškai tik pagal savo fantazijos galimybes. Be to, tokių telefonų pakrovimas bus ekologiškas, nenaudojant elektros energijos. Maitintis jie iš Saulės energijos. Aišku, ateities akumuliatoriai taip pat tobulės – augs jų energijos tankis, įsikraus greičiau, o ir tarnaus žymiai ilgiau nei dabartiniai analogai. Į telefoną įmontuoti vidiniai davikliai leis tyrinėti supančią erdvę ir patarinės, kuris variantas iš galimų pasirinkimų yra jums geriausias. Tai savotiška duoklė naujai europiečių madai – ekologijai. Pagal mokslininkų sumanymą, Morph leis nustatyti ar prieš jus esantis produktas arba gaminys yra natūralios kilmės, ar sintetinis. Suprantama, telefonas pastoviai seks aplinkos užterštumą ir jus informuos apie sveikatai kylančius pavojus. Na, o jei dar panaudojus biomedžiagas, tuomet ir pats įrenginys taps ekologišku. Tiesa, tai kol kas labai tolimos ateities perspektyvos.

Pasak profesoriaus Marko Wellando (Mark Welland), vadovaujančio Kembridžo universiteto Inžinerijos fakulteto (Department of Engineering) Nanotechnologijų centrui (Nanoscience Center), šiuo atveju fantazija ir menas stimuliuoja naujus tyrimus ir skatina tolesnį inžinierių bei dizainerių bendradarbiavimą.

Daktaras Tapani Ryhänen iš NRC priduria: „Mes ne šiaip sau bandome surasti kažką naujo, mes iš karto aiškinamės, kas būtų naudinga žmonėms, kaip įrenginio panaudojimas įtakos naujų nešiojamų multimedijos įtaisų dizainą ir funkcionalumą“.

Plačiau apie koncepciją galite paskaityti NRC spaudos pranešime. O jei patingėsit, galite šia idėja tiesiog vizualiai pasigrožėti Nokia darbuotojų sukurtoje animacijoje.

Apie dar vieną koncepcinį įrenginį, skirtą mobiliai informacijos paieškai, rašėme čia. Panašu, jog Morph koncepcijos autoriai pasižymėjo dar didesne drąsa ir vaizduote. Dabar belieka laukti technologijų atsako šiem iššūkiams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)