Sukurti elektroniniai kontaktiniai akių lęšiai  (1)

Vašingtono universiteto (JAV) mokslininkai sugebėjo įterpti elektroninį grandyną ir šviesos diodus (LED) tiesiai į kontaktinius akių lęšius. Nors pati elektronika kol kas nieko neatlieka, o diodai nešviečia, pats gaminys įrodo, jog ateityje elektroninių įrenginių formuojamą vaizdą bus galima suprojektuoti tiesiai į akį. Bandomosios linzės eksperimento metu buvo uždėtos triušiams ant akių ir palaikius 20 minučių nepastebėta jokių šalutinių poveikių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idealiu atveju tokio bioninio prietaiso įsidėjimas ir išėmimas turėtų būti toks pats lengvas kaip ir kontaktinių lęšių atveju.
Esminis iššūkis yra pats gamybos procesas, kadangi kūnui nekenksmingos ir kontaktiniams lęšiams naudojamos lanksčios organinės medžiagos yra netvirtos. Elektrinėms grandinėms pagaminti reikalingos neorganinės medžiagos, deginančios temperatūros ir toksiški chemikalai. Mokslininkai grandynus pagamino iš metalo sluoksnių, kiekvienas sluoksnis yra tik kelių nanometrų storio (viena tūkstantoji žmogaus plauko storio), o šviesos diodų skersmuo yra trečdalis milimetro. Kontaktinių lęšių prototipas nėra skirtas regai pagerinti, tačiau tokiu pačiu metodu būtų galima gaminti ir regą koreguojančias linzes. Paviršiuje išdėstyti komponentai mokslininku teigimu netrukdo regai.
Ateities eksperimentuose lęšiuose planuojama įrengti bevielių komunikacijų įrangą. Mokslininkai tikisi elektros energiją visai sistemai tiekti naudojant radijo bangų ir Saulės elementų tiekiamą energiją. Energijai išgauti skirti elementai taip pat būtų patalpinami lęšio paviršiuje.
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)