Sukurta tamsiausia pasaulyje medžiaga  (0)

Rice universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė tamsiausią žmogui žinomą medžiagą. Tai - iš anglies vamzdelių pagamintas "kilimėlis", atspindintis tik 0,045 procento į jį krentančios šviesos. Tai yra keturis kartus tamsesnė medžiaga lyginant su ankstesniais pasiekimais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gryna anglis yra viena tamsiausių medžiagų gamtoje, tačiau norint dar labiau patamsinti savo gaminį, mokslininkai paviršių padarė grubų - taip padidinamas šviesos išsklaidymas. Nanovamzdeliai buvo išdėstyti panašiu principu kaip kilimo audinys - vamzdeliai tarsi siūlai išdėstyti vertikaliai.

Nanovamzdeliai yra mažyčiai ir sudaryti tik iš anglies atomų. Tai - tuščiaviduriai plonasieniai cilindrai. Eksperimente naudoti maždaug vienos šimtosios colio ilgio nanovamzdeliai - jų ilgis yra apie 300000 kartų didesnis nei jų plotis. Siekiant nustatyti atspindimos šviesos kiekį prireikė daugiau nei metų rūpestingai atliekamų eksperimentų.

Naujosios medžiagos galimos taikymo sritys - Saulės elementai (kadangi sugeriamas didžiulis šviesos kiekis), taip pat teleskopų optinės sistemos (tokia medžiaga sumažintų priimamos tolimų objektų šviesos išsklaidymą).

Ankstesnis rekordininkas - nikelio ir fosforo lydinys, paviršiuje padengtas mažytėmis angomis. Ši medžiaga buvo sukurta Nacionalinės Londono Fizikos Laboratorijos mokslininkų 2003 metais ir atspindėdavo 0,16 procento į ją pašviestos šviesos. 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)