Atskleidė, kiek bilietų reikia įsigyti norint laimėti loterijoje (Grafikas)  ()

Naujas tyrimas rodo, kad matematinė analizė gali būti naudojama bandant suprasti sudėtingą tikimybę, susijusią su loterija. Iš to kyla klausimas, ar egzistuoja minimalus bilietų skaičius, kurį reikėtų nusipirkti siekiant užsitikrinti laimėjimą? Mančesterio universiteto (JAV) matematikai nustatė, kad taip. Vis dėlto tai nereiškia, kad šis metodas padės praturtėti, teigia „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Komanda nagrinėjo Jungtinės Karalystės nacionalinės loterijos „Lotto“ žaidimą, kuriame reikia pasirinkti šešis skaičius nuo 1 iki 59. Pagrindinis tikslas – išsirinkti tuos pačius skaičius, kuriuos atsitiktinai ištraukia bendrovė.

Siekdami nustatyti, kaip užsitikrinti pergalę loterijoje „Lotto“, mokslų daktarai Davidas Stewartas ir Davidas Cushingas sugalvojo, kaip teisingai atspėti bent du skaičius iš visų 45 057 474 galimų kombinacijų. Tam tereikia 27 bilietų.

Galimiems deriniams aprašyti jie naudojo geometrines konstrukcijas, kuriose skaičių poros išdėstytos trikampiuose arba jų viduje, o juos jungia tiesios linijos arba apskritimai. Kiekviena linija eina per tris poras, sudarydama vieną iš galimų laiminčių šešetų.

 

Matematiniu požiūriu intriguojantis buvo ne laimėjimas loterijoje, o išsiaiškinimas, koks yra mažiausias galimas reikalingas bilietų skaičius, užtikrinantis laimėjimą, teigia „IFLScience“.

Matematikas Peteris Rowlettas žurnale „The Aperiodical“ apskaičiavo, kad 99 proc. atvejų investicijos neatitiks pelno – laimėjimas užtikrintas, tačiau dažnu atveju jis nebus didelis.

Siekdami įrodyti savo teoriją praktikoje, mokslininkai prieš 2023 m. liepos 1 d. skaičių traukimą nusipirko 27 loto bilietus. Tam jie išleido 54 svarus sterlingų (62,68 eur.). Iš viso jie turėjo tris laimingus bilietus, kuriuose sutapo po porą skaičių. Šių laimingų bilietų prizai – nemokami atsitiktinai sugeneruoti kitos loterijos bilietai, iš kurių nė vienas nelaimėjo.

 

Tad šis atradimas nėra greito pinigų uždirbimo schema – tačiau mokslininkų atliktas matematinis sprendimas yra intriguojantis, rašo „IFLScience“.

Tyrimas publikuotas žurnale „arXiv“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(3)
(31)

Komentarai ()