Lietuviškos precizinės mechatroninės matavimo sistemos (Video)  (3)

Pristatome antrąjį Rolando Maskoliūno parengtą video reportažą apie lietuvių mokslininkų tyrimus, už kuriuos šiais metais yra paskirtos Lietuvos mokslo premijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šių metų laureatus mes jau rašėme šioje naujienoje, taip pat galite peržiūrėti ir video reportažą apie pirmąjį mokslininkų darbų ciklą „Fermentų ir polifermentinių sistemų tyrimas ir panaudojimas”. Dabar gi keliamės į technologinių mokslų sritį – precizinius atstumų ir poslinkių matavimus su fotoelektriniais keitikliais.

Fotoelektriniai keitikliai labai plačiai naudojami atstumų, poslinkių, fizinių defektų matavimui. Jie taip pat naudojami praėjimo kontrolei užtikrinti ir kitiems technologiniams uždaviniams spręsti. Didelę jų įvairovę nulemia platus veikimo principų spektras. Šiame straipsnyje mes trumpai apžvelgsime fotoelektrinio rastrinio padėties ir poslinkio matavimo keitiklius, kuriems naudojamos optinės gardelės – už jų gamybą ir metrologinių charakteristikų tyrimą šiais metais ir buvo paskirta Lietuvos mokslo premija technologinių mokslų srityje. Tačiau apie tai kiek vėliau dr. Rolando Maskoliūno parengtame vaizdo reportaže.

Tipiniu atveju fotoelektrinis rastrinis keitiklis susideda iš dviejų optinių gardelių, kurių viena yra nejudama, o kita standžiai sujungiama su objektu, kurio poslinkį reikia išmatuoti. Gardelėse yra periodiškai pasikartojančios optiškai skaidrios ir neskaidrios juostos. Stumiant judančią gardelę, juostos slenka viena per kitą ir taip keičiasi šviesos srautas fotoimtuvo įėjime, o kartu ir elektrinė įtampa jo išėjime. Suskaičiavus šviesos maksimumus surandamas objekto poslinkis.

Tokiais matuokliais galima išmatuoti iki kelių metrų poslinkį su 0,5 mikrometrų paklaida. Paklaidą nulemia juostelių skaičius gardelėse ir jų pagaminimo tikslumas. Apie tai plačiau papasakos patys premijos laureatai Algimantas Marcelis Barakauskas, Vytautas Giniotis, Albinas Kasparaitis, Saulius Kaušinis, įvertinimą gavę už darbų ciklą „Precizinės mechatroninės matavimo sistemos – tyrimas, sukūrimas, taikymas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)