Dar vienas žingsnis kosmoso link: vasarą Ignalinoje kils raketos  (4)

Ignalinos aerodromas ruošiasi rimtam iššūkiui: liepos mėnesio viduryje čia vyks pirmosios Lietuvoje raketų varžybos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, tai bus tik mokomosios raketos, kurios geriausiu atveju pasieks kelių kilometrų aukštį. Bet norint suorganizuoti šį renginį aerodromo vadovams teko eiti kryžiaus kelius.

„Norint leisti tas raketas, reikia gauti draudžiamos zonos statusą tam, kad jei kas atskrenda (pvz., lėktuvai), kad žinotų, jog čia yra draudžiama zona ir ją aplenktų. Mums tą zoną leista registruoti todėl, kad čia yra mažiausiai praskrendančių tarptautinių reisų ir tai pati palankiausia vieta“, – teigia Ignalinos aerodromo įkūrėjas Rimvydas Maciulevičius.

Civilinės aviacijos administracija leido registruoti 22 km aukščio neskraidymo zoną virš Ignalinos aerodromo, ji galioja 20 km spinduliu nuo pakilimo tako. Tai – vienintelė privati skraidymo zona Lietuvoje, kurioje leista apriboti kito oro transporto eismą.

Lietuvos kosmoso asociacijos (LKA) direktorius Vidmantas Tomkus pabrėžia, kad šios varžybos yra mokomosios, o renginio metu raketos pakils daugiausia į dviejų kilometrų aukštį ir nusileis toje pačioje teritorijoje. Konkurse dalyvauti užsiregistravo 16 komandų iš Lietuvos.

„Bus dvi rungtys: mokomosios raketos „Cansat“, kurios kels 330 mililitrų skardinę, ir bepiločiai lėktuvai. Tai tos mokomosios raketos imituos tikro palydovo pakėlimą, t.y. jis bus pakeltas raketa, o po to turės išskleisti parašiutus ir nusileidimo metu perduoti telemetriją – skrydžio duomenis, nufilmuoti, nufotografuoti, užmegzti radijo ryšį su juo. Na ir, žinoma, tai yra tam tikri technologiniai bandymai, kadangi paleidimo metu vyksta vibracija, perkrovos ir t.t. Tokiu būdu galima imituoti tikro palydovo paleidimą“, – teigia V. Tomkus.

Jis pridūrė, kad tikrų kosminių raketų iš Lietuvos leisti neplanuojama: „Manau, kad Ignalina galėtų būti gera mokymo bazė. O tie tikrieji kosminiai skrydžiai dažniausiai vykdomi iš negyvenamų teritorijų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(18)
(0)
(1)

Komentarai (4)