Nuo šiol Lietuvoje dar daugiau galimybių medžiagų ir nanotechnologijų specialistams  (0)

Galima išgirsti nuogąstavimų, jog studijuoti rimtas specialybes – taikomąją fiziką, medžiagas ir nanotechnologijas – gali būti rizikinga, mat su tokiu išsilavinimu nebus vėliau ką veikti. Tačiau tai visiškai nepagrįstos abejonės – jau eilę metų fizikams ir nanotechnologams Lietuvoje yra daugybė puikių galimybių surasti darbo vietas, o dabar jų dar labiau padaugės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galima paminėti vien jau nedidelę dalį sėkmingai aukštųjų technologijų srityje dirbančių Lietuvos įmonių - UAB „Altechna R&D", UAB „Brolis Semiconductors", UAB „Elinta", UAB „Teravil Ltd", UAB „Accel Elektronika", UAB „Energenas", UAB „Grida".

Vystydamos savo veiklą ir kurdamos naujus produktus ne kartą šių įmonių atstovai minėjo, kad spartesnei plėtrai reiktų modernių mokslo laboratorijų, o ypač - švariųjų kambarių.

Apie švariuosius kambarius galite paskaityti šį išsamų straipsnį.

Dabar tokioms įmonėms atsivers naujos perspektyvos. Kauno technologijos universiteto studentų miestelyje, Nacionaliniame atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre, kuris yra „Santakos" slėnio (ES struktūrinių fondų finansuojamo projekto) dalis, baigiama įrengti švarusis kambarys - viena pirmųjų Lietuvoje tokio tipo laboratorijų. Jos - vertė 1,5 mln. Lt.

Švariajame kambaryje bus atliekami moksliniai ir taikomieji aukštųjų bei nanotechnologijų srities tyrimai. Tikimasi, kad šioje unikalioje aplinkoje bandymus ir būtinąją mažąją gamybą ypač švariomis sąlygomis galės atlikti smulkios ir vidutinės įmonės, dirbančios su mikro- ir nanoobjektais bei struktūromis.

Jis yra pirmas tokios švarumo klasės kambarys Lietuvoje su technologine ir analitine įranga, kuria mokslininkai atliks šiuolaikinius tyrimus. Tokia šiuolaikinė laboratorija jau dabar tarnauja vykdomiems moksliniams tyrimams ir projektams, orientuotiems į nanostruktūrinių medžiagų, nanostruktūrų bei optinių jutiklių, naudojančių šias unikalias medžiagas, kūrimą.

Tai technologijos ir įranga mikroelektronikos, mlk-roskystinių prietaisų ir įvairių jutiklių tyrimams ir taikymams. KTU „Santakos" slėnyje bus įkurtas švarusis kambarys dirbti su puslaidininkinėmis medžiagomis. Anksčiau tokius darbus buvo galima atlikti tik aukščiausio lygio Europos laboratorijose, šiandien tokios laboratorijos pagrindai jau padėti Kaune.

Kuriant aukštos klasės švarųjį kambarį KTU Nacionaliniame atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre pasinaudota Pietų Danijos universiteto patirtimi. Šiam ir Kauno technologijos universitetams bendradarbiaujant inicijuotas Baltijos jūros regiono švariųjų kambarių tinklas pasitarnaus tolesnei švariųjų kambarių ir su tuo susijusių technologijų plėtrai Baltijos šalyse.

Sigitas Tamulevičius,
Kauno technologijos universiteto Medžiagų, mokslo instituto direktorius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Sigitas Tamulevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)