Matematika – įdomus mokslas: išbandykite vaikų universiteto kryžiažodį  (0)

Matematikos reikšmė tiek kasdieniame gyvenime, tiek žmogaus profesinėje veikloje yra labai didelė. Deja, mokyklinė matematika vis dar dažnai suvokiama kaip sausas, nuobodus, sunkus nuo gyvenimo atitrūkęs mokslas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau taip tikrai nėra, nes matematikos pradedame mokytis pirmoje klasėje, ir kiekviena mūsų išmokta taisyklė nėra vieno žmogaus išgalvojimas. Aritmetika ir didelė dalis mokyklinės matematikos atsirado iš kasdienės praktikos, iš žmogaus kasdienių reikmių jų darbinėje veikloje. Pažintis su matematikos istorija gali padėti giliau suprasti šį nuostabų mokslą, plėsti vaikų akiratį, skatinti susidomėjimą matematika. Šių tikslų ir buvo siekta, kai praėjusio penktadienio popietę KTU Vaikų universitetas pakvietė moksleivius į paskaitą – ,,Kaip skaičiavo tėvai, seneliai, protėviai?“ Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto docentė, matematikos mokytoja ekspertė Vilija Dabrišienė ne tik papasakojo mažiesiems, kaip žmonės mokėsi skaičiuoti, bet ir pristatė klausytojams savo turimą senovinių skaičiavimo prietaisų kolekciją. Vaikų universiteto klausytojai sužinojo ir išmoko daugybę dalykų. Pirmiausia jie susipažino su daktilonomijos (skaičiavimo pirštais) gudrybėmis: mokėsi pažinti įvairiai rodomus skaičius, daugybos pirštais ir kt. įdomių dalykų. Pirštai – ne tik seniausia žmonių skaičiavimo priemonė, bet ir ilgiausiai naudojama. Įvairūs skaičiavimo prietaisai pasirodo ir išnyksta, nes į jų vietą ateina nauji ir tobulesni, tačiau skaičiavimas pirštais naudojamas nuo gilios senovės iki šių laikų. Jais vis dar skaičiuojama vaikystėje, jie naudojami skaičiuojant ir kai kuriose sporto šakose. Rytų šalyse manoma, kad skaičiavimas pirštais nepaprastai lavina vaikų loginio mąstymo gebėjimus. Tuo galėjo įsitikinti ir Vaikų universiteto klausytojai stebėdami filmuotą medžiagą apie tai, kaip greitai ir tiksliai daugiaženklius skaičius pirštais sudeda ir atima Kinijos penkiametis.

Pramokę skaičiuoti pirštais mažieji studentai turėjo progą išbandyti mechaninius skaičiavimo prietaisus: skaitliukus, kinišką suan-pan‘į, logaritminę liniuotę, garsųjį aritmometrą ,,FELIX“. 

Išbandę šiuos senovinius skaičiavimo prietaisus, vaikai pamatė (deja, nuotraukose), kaip atrodė pirmosios namo dydžio skaičiavimo mašinos, sužinojo, kaip joms buvo pateikiama informacija. Kiekvienas galėjo paliesti ir pirmąjį skaičiuotuvą, atliekantį tik keturis aritmetinius veiksmus ir gerokai didesnį už šiuolaikinį kompiuterį.

Paskaitos pabaigoje vaikai pasitikrino, ką išmoko ar sužinojo. Jie turėjo atlikti aritmetinius veiksmus su skaitliukais ir išspęsti kryžiažodį. Siūlome išspręsti šį kryžiažodį ir mūsų skaitytojams. Na, o jei Jums nepavyks – nepraleiskite Vaikų universiteto paskaitų!

KRYŽIAŽODIS

Horizontaliai:

1.      Senoviniai skaitliukai.

2.      Mechaninis skaičiavimo instrumentas.

3.      Senovės inkų skaičiavimo priemonė.

4.      Pati seniausia skaičiavimo priemonė.

5.      Rusijoje ir Lietuvoje iki šio tūkstantmečio naudotas skaičiavimo prietaisas.

6.      Du kart du kart du.

7.      Skaičiavimas pirštais.

8.      Kortelė, naudota informacijai į skaičiavimo mašinas įvesti.

9.      Senovės japonų skaitliukai.

10. .

11. Kiniški skaitliukai.


Fmf.lt informacija
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)