[Žinios trumpai] Kinija užsienyje statys slaptą karinę bazę - JAV paskelbta nerimą kelianti informacija  ()

Remiantis „Washington Post“ pranešimu, Kambodžos karinio jūrų laivyno bazės, kuri bus statoma padedant Kinijai, dalis bus skirta išimtinai Kinijos kariuomenei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos ir Kambodžos vyriausybės anksčiau neigė pranešimus, kad Kambodža leis Kinijos kariuomenei būti „Ream“ karinio jūrų laivyno bazėje Tailando įlankoje.

Toks buvimas reikštų reikšmingą Kinijos karinių galimybių išplėtimą Indo-Ramiajame vandenyne, kur šiuo metu ji turi tik vieną karinio jūrų laivyno bazę – Rytų Afrikos šalyje Džibutyje.

Cituodamas neįvardytus Vakarų ir Kinijos pareigūnus, „The Washington Post“ antradienį pranešė, kad bazės šiaurinėje dalyje bus dislokuota Kinijos kariuomenė. Vienas Vakarų pareigūnas laikraščiui sakė, kad 2020 m. baigtuose plėtros planuose Kinijos kariuomenė turėtų „išskirtinai naudotis šiaurine bazės dalimi, o jų buvimas bus slepiamas“.

„The Post“ teigė, kad Pekino pareigūnas patvirtino, kad Kinijos kariuomenė naudos „dalį“ bazės, tačiau neigė, kad ji turėtų būti išimtinai KInijos. Pareigūnas teigė, kad teritoriją taip pat naudos mokslininkai, o Kinija nedalyvauja jokioje veikloje Kambodžoje esančioje bazės dalyje.

Antradienį Indonezijoje viešėjęs Australijos ministras pirmininkas Anthony'is Albanese'as sakė esąs susirūpinęs dėl pranešimų ir paragino Kinijos vyriausybę būti atvira apie savo ketinimus.

 

Jau keletą metų JAV tvirtino, kad Kinija ketina įsikurti bazėje. 2019 metais „Wall Street Journal“ pranešė apie slaptą Pnompenio ir Pekino susitarimą, pagal kurį Kambodžos ministras pirmininkas Hunas Senas sutiko leisti Kinijai patekti į bazę.

Tačiau, Kambodža dar kartą atmetė nuogąstavimus, kad Kinija slapta stato karinį jūrų laivyną Pietryčių Azijos valstybėje po pirmadienį paskelbtos ataskaitos, kad abi šalys šią savaitę ketina žengti į priekį įgyvendinant karinius projektus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()