Rusija prarado bet kokį realybės jausmą: nori užgrobti Vokietijos kosminį teleskopą - tai gali sukelti didelių problemų (Video)  (1)

Tai, kad „Roskosmos“ nori perimti eROSITA teleskopo valdymą, gali sukelti didelių problemų tiek mokslui, tiek pačiam prietaisui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

eROSITA rentgeno teleskopas yra Rusijos kosmosinėje observatorijoje Spektr-RG, o Vokietija jį išjungė Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą. „Roscosmos“ nori panaudoti šį teleskopą savo tikslams, tačiau mokslininkai perspėja, kad tai gali tik pabloginti situaciją, rašo „ Gizmodo“.

„Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas sakė, kad Rusijos kosmoso agentūra ketina perimti Vokietijos rentgeno teleskopo eROSITA kontrolę. Tačiau net Rusijos mokslininkai mano, kad tai neatsakinga mintis.

Vokietijos Maxo Plancko nežemiškos fizikos instituto mokslininkai, sukūrę eROSITA, 2022 m. vasarį, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, sustabdė mokslinę teleskopo veiklą. Taip jie išreiškė protestą prieš šį Rusijos karą Ukrainoje.

Rusijos kosmoso observatorijoje Spektr-RG sumontuotas rentgeno teleskopas eROSITA yra suporuotas su Rusijos ART-XC rentgeno teleskopu ir laikomas pagrindiniu observatorijos instrumentu. Bendras Vokietijos ir Rusijos erdvėlaivis į kosmosą buvo paleistas 2019 metų liepą. Tačiau dabar, neprašęs vokiečių kolegų sutikimo, „Roskosmos“ nusprendė perimti Vokietijos teleskopo kontrolę.

Rusijos kanalui „Rossija24“ duotame interviu „Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas sakė, kad įsakė atnaujinti eROSITA veiklą, kad kartu su Rusijos „partneriu“ vykdytų mokslinę veiklą.

„Vokietija nusprendė išjungti vieną iš dviejų Spektr-RG teleskopų, tačiau Rusijos ekspertai tikina, kad jis turėtų veikti ir toliau. „Roscosmos" artimiausiu metu priims atitinkamus sprendimus. Žmonės, kurie nusprendė išjungti šį teleskopą, neturi moralinės teisės sustabdyti šiuos tyrimus tik dėl to, kad jie turi tokias pat profašistines pažiūras kaip ir mūsų priešai“, – sakė Rogozinas.

Nuo 2019 metų kosminė observatorija Spektr-RG yra 1,5 mln. km atstumu nuo Žemės. eROSITA rentgeno teleskopas, kurio eksploatacija yra skirta 7 metams, susideda iš septynių vienodų veidrodžių modulių, kurių kiekviename yra po 54 paauksuotus veidrodžius. Dėl šios priežasties kosminis teleskopas turi labai didelį jautrumą ir atlieka didelio masto Visatos tyrimą.

 

Jos pagalba vokiečių mokslininkai ieško paslėptų juodųjų skylių arčiausiai Paukščių Tako esančiose galaktikose, taip pat tiria kosminius objektus, tokius kaip jaunos žvaigždės, supernovų liekanos ir binarinės  žvaigždės. Mokslininkai taip pat tikisi, kad teleskopas padės atrasti šimtus tūkstančių naujų žvaigždžių ir tūkstančius galaktikų spiečių.

Rusijos mokslininkų reakcija

Rusijos mokslininkai neigiamai reagavo į „Roskosmos“ planus vienašališkai atnaujinti teleskopo eROSITA veikimą.

 

„Visi mokslininkai, visas mūsų institutas yra kategoriškai prieš eROSITA teleskopo įjungimą. Juk nežinia, ar rusų specialistai sugebės teisingai panaudoti šį vokišką teleskopą. Kita vertus, yra ir politinių pasekmių. Nežinia, ar užsienio mokslo žurnalai priims spaudai atradimus, kurie bus padaryti naudojant šį teleskopą, jei jame dalyvaus rusai“, – sako Levas Zeleny iš Rusijos mokslų akademijos Kosmoso tyrimų instituto.

Spektr-RG observatorijos mokslinis direktorius Rašidas Sunyajevas mano, kad Rusijos specialistai, įjungdami teleskopą ir su juo dirbdami, gali sugadinti šį aukštųjų technologijų įrenginį.

„Teleskopas eROSITA yra labai sudėtingas prietaisas. Jei nuspręsime prieštarauti mūsų kolegų iš Vokietijos sprendimui ir vis tiek grąžinsime teleskopą į darbą patys, tai gali lemti tai, kad galime jį tiesiog sulaužyti", - sako Sunyajevas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(4)
(13)

Komentarai (1)