[Žinios trumpai] „Spiegel”: Vokietija rimtai sunerimusi dėl savo pajėgų saugumo Lietuvoje, Berlynas pasipiktinęs Vilniaus veiksmais, didina spaudimą  (4)

Vokietijos vyriausybė siekia leisti gabenti sankcionuotas prekes, kad išvengtų karinio eskalavimo su Rusija. Vokiečių kariai dislokuoti Lietuvoje, jie gali dalyvauti karo veiksmuose.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-02 [Žinios trumpai] „Spiegel”: Vokietija rimtai sunerimusi dėl savo pajėgų saugumo Lietuvoje, Berlynas pasipiktinęs Vilniaus veiksmais, didina spaudimą  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos vyriausybė prašo Europos Sąjungos leisti Rusijai per Lietuvą tranzitu gabenti sankcionuotas prekes į Kaliningrado sritį. Tai rašo Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“, remdamasis Europos pareigūnais.

Lietuva nuo birželio 17 d. uždraudė statybinių medžiagų, metalų ir anglių importą į Kaliningrado sritį. Draudimas paveikė geležinkelių ir kelių susisiekimą tarp Maskvos ir Kaliningrado. Oro ir jūrų maršrutams sankcijos nebuvo taikomos.

Europos Komisija (EK) ir Lietuva apie dvi savaites diskutuoja, ar tranzitinėms prekėms Kaliningradui turi būti taikomos Europos sankcijos. Vokietijos vyriausybė nori atsikratyti draudimo, kad išvengtų eskalavimo su Rusija, pažymėjo žurnalo pašnekovai.

Briuselis gali parengti teisinį ketvirtojo sankcijų paketo aiškinimą, kuriuo bus panaikintas draudimas tam tikrų prekių grupių tranzitui į Kaliningrado sritį. Europos Sąjunga šiuo klausimu su Vilniumi kol kas nesutarė, nes nenori Lietuvos vyriausybės pastatyti į nepatogią padėtį, teigė šaltiniai.

„Der Spiegel“ pabrėžia Vokietijos vyriausybės pasipiktinimą Lietuvos veiksmais.

„Kaliningrado „blokada“ sukels eskalaciją su Rusijos Federacija – ji gali bandyti karinėmis priemonėmis prakirsti sausumos koridorių. Dalis vokiečių karių yra Lietuvoje, jie gali dalyvauti karo veiksmuose“, – komentuoja vienas pareigūnų.

 

Vilnius pasisako už tai, kad būtų tęsiamas ES draudimas rusiškų prekių tranzitui naudoti sausumos maršrutus.

Leidinio teigimu, galutinis sprendimas bus parengtas iki liepos 10 d., kai Rusijos Federacijai įsigalios šios ekonominės sankcijos. Lietuva, aiškindama sankcijas, primygtinai reikalauja pagarbos įstatymams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(8)
(35)

Komentarai (4)