Paslaptinga izoliuota šeima, vaikštanti keturiomis. Mokslininkai tai paaiškino visai neseniai (Video)  ()

Nuošaliame Turkijos Hatajaus provincijos kaime, paslėptame nuo viso pasaulio, gyvena neįprasta šeima. Ją sudaro tėvas, mama ir 19 vaikų. Tačiau penki iš tų vaikų išsiskiria iš kitų – jie vaikšto keturiomis: ir kojomis, ir rankomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelį metų apie Ulasų šeimą žinojo tik saujelė mokslininkų. Tačiau tai pasikeitė 2006 m., kai izoliuotame kaime buvo leista naudoti kameras ir visas pasaulis susipažino su paslėptais žmonėmis.

Štai kas buvo išsiaiškinta apie šeimos gyvenimą ir mokslininkų nuomonę apie jų būklę.

Ulasų šeima yra kurdų kilmės ir gyvena kaime į šiaurę nuo Turkijos ir Sirijos sienos. Tėvas Resitas, motina Hatice ir 14 iš 19 jų vaikų vaikšto vertikaliai. Tačiau penkios atžalos niekada nevaikščiojo tik ant dviejų kojų.

Tai yra vieninteliai dokumentuoti atvejai, kai suaugusieji „ropoja“ – vaikšto ant kojų ir delnų, o pirštai liečia žemę, tik kai kuriais atvejais. Jų rankų oda tokia pat stora kaip ir pėdų. 2006 m., kai šeima buvo pristatyta pasauliui, penki broliai ir seserys buvo 18–34 metų amžiaus.

Ulasų šeima skurdi, neturi galimybės gauti medicininės pagalbos ir socialinių paslaugų. Savo kaime jie yra atstumtieji ir buvo pašalinti iš visų socialinių ratų. Penki neįgalūs vaikai, vienas vyras ir keturios moterys, patiria stiprias patyčias. Ir ypač vyras Hüseyinas. Nė vienas iš penkių nelankė mokyklos.

Jie taip pat yra šiek tiek sutrikusio intelekto ir turi problemų su pusiausvyra ant dviejų kojų. Tačiau jie neparodo prastos rankų, kalbos ir akių judesių koordinacijos, dažnai būdingos smegenėlių ataksijai. Keturios seserys gali daryti rankdarbius.

Tačiau visi jie nori būti visuomenės dalimi ir trokšta vaikščioti ant dviejų kojų. Dukros tikisi su kuo nors susitikti, ištekėti ir pašokti savo vestuvėse.

Nuo 2006 m. Ulasų šeimą lankė daug gydytojų ir mokslininkų. Jie parūpino vaikščiojimo lazdas ir paskatino vaikus vaikščioti tiesiai. Jų kieme taip pat sumontuoti ilgi metaliniai strypai, todėl jie gali treniruotis vaikščioti tik dviem kojomis.

 

Tačiau mokslininkai taip pat sugalvojo galimas jų unikalios būklės priežastis.

Pirma, svarbu žinoti, kad jų tėvas ir motina yra glaudžiai susiję – jie yra antros eilės pusbrolis ir pusseserė. Antra, neurologiniai tyrimai įrodė, kad visi penki vaikai turi smegenų pažeidimą. Ir nuo tada nuomonės pradeda skirtis.

Manoma, kad paprasčiausia priežastis yra tokia. Kai buvo kūdikiai, Ulasų broliai ir seserys šliaužė kaip ir visi kiti vaikai. Tačiau maždaug devynių mėnesių, kai jie pradėjo vaikščioti, jie tai darė ant rankų ir kojų. Kadangi niekas nesikišo neįgaliesiems (dėl minėtų smegenų pažeidimo) vaikams parodyti, kaip taisyklingai vaikščioti – jie ir toliau šliaužiojo ar ropojo ant keturių. Kodėl tėvai neįsitraukė į vaikų auklėjimą, nežinoma.

Artimiausios socialinės tarnybos yra nutolusios nuo kaimo, o vaikai niekada neturėjo fizinės terapijos.

Tolesni tyrimai ir MRT tyrimai parodė, kad smegenėlės („mažosios smegenys“), atsakingos už pusiausvyros ir laikysenos palaikymą, yra susitraukusios visiems penkiems Ulasų broliams ir seserims. Jų būklė yra smegenėlių ataksijos forma. Tačiau tai vis tiek nepaaiškina, kodėl jie vaikšto keturiomis. Yra žinoma, kad net žmonės ir vaikai, kurių smegenėlės pažeistos arba jų nėra, gali vaikščioti vertikaliai.

 

Vokiečių mokslininkai mano, kad Ulasų vaikams trūksta vieno geno, atsakingo už dvikojį vaikščiojimą (vaikščiojimą dviem kojomis), arba jis yra sugedęs. Tačiau daugelis tyrėjų, įskaitant JK, teigia, kad nėra vieno geno, atsakingo už vaikščiojimą vertikaliai, ir kad nė vienas sugedęs genas nėra atsakingas už keturpėdį vaikščiojimą (vaikščiojimą visomis keturiomis galūnėmis).

Galų gale unikalaus atvejo proveržį padarė danų mokslininkai iš Orhuso universiteto. Jie rado labai retą mutaciją, kuri „neleidžia baltymams teisingai paskirstyti riebalų molekules ląstelėse“. Tokios būklės pasekmės yra smegenų pažeidimas, pusiausvyros ir koordinacijos praradimas bei pažeisti neuronai (nervinės ląstelės).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(8)
(26)

Komentarai ()