[KARŠTA NAUJIENA] Pasaulio mokslo sensacija! Oficialiai paskelbta pirmoji spalvota Webbo kosminio teleskopo nuotrauka – vaizdas kerintis (Foto, Video)  ()

Ką tik buvo atskleistas giliausias visų laikų infraraudonųjų spindulių vaizdas į Visatą, ir jis netgi geresnis, nei galėjome įsivaizduoti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-12 [KARŠTA NAUJIENA] Pasaulio mokslo sensacija! Oficialiai paskelbta pirmoji spalvota Webbo kosminio teleskopo nuotrauka – vaizdas kerintis (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA tiesioginėje transliacijoje JAV prezidentas Joe Bidenas pristatė pirmąjį oficialų James Webbo kosminio teleskopo (JWST) vaizdą, rodantį mums precedento neturintį naują kosmoso regiono, žinomo kaip SMACS 0723, vaizdą – gilų lauką į tolimą Visatą.

Dėl įspūdingų JWST infraraudonųjų spindulių galimybių ir milžiniško veidrodžio tai yra toliausiai į praeitį, į kurią iki šiol žvelgėme Visatoje.

Infraraudonieji spinduliai šiuo metu yra geriausias mūsų turimas įrankis, leidžiantis žiūrėti į labai tolimus kosmoso kampelius. Tikimasi, kad Webbas erdvėlaikyje pamatys daugiau nei mes kada nors galėjome pasiekti anksčiau, tikėkimės, kad atskleis naujų ir pagrindinių detalių apie tai, kaip atsirado Visata.

Savo pirmajame vaizde Webbas pažvelgė į dangaus lopinėlį, vadinamą SMACS 0723, pietiniame Skraidančios Žuvies (Volans) žvaigždyne. Hablas taip pat atliko keletą šio regiono stebėjimų, ir tikimasi, kad Webbas atskleis dar daugiau.

SMACS 0723 yra ypač geras tokio pobūdžio stebėjimo taikinys, nes pirmame plane yra didžiulės galaktikų grupės.

Jie veikia kaip milžiniškas kosminis didinamasis stiklas. Dėl didžiulės masės jų gravitacija sukelia ryškų erdvėlaikio kreivumą aplink jas, o tai padidina tolimesnių objektų šviesą.

Tokie gravitaciniai lęšiai anksčiau teikė įspūdingai detalius vaizdus į tolimą Visatą. Šiame SMACS 0723 vaizde, kurio ekspozicijos laikas yra 12,5 valandos, galime pamatyti tūkstančius galaktikų, daugelis iš jų pirmą kartą, įskaitant silpniausius objektus, kuriuos kada nors matėme infraraudonųjų spindulių spinduliuote.

 

Vienintelis vaizdas buvo pristatytas specialiu išankstiniu pranešimu 2022 m. liepos 12 d. 01:15 Lietuvos laiku, ir yra tik pirmasis iš daugelio, kuriuos netrukus pamatysime. 2022 m. liepos 12 d., 17:30 Lietuvos laiku, NASA po vieną pristatys likusias pirmąsias JWST nuotraukas spaudos konferencijoje, kuri taip pat bus transliuojama tiesiogiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(2)
(25)

Komentarai ()