[KARŠTA NAUJIENA] NASA ką tik paskelbė dar daugiau nuostabiai kerinčių Webbo kosminio teleskopo vaizdų! (Foto)  (3)

Jameso Webbo atradimų kelionė dar tik prasidėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir dabar turime idėją, kas bus ateinančiais metais. Tai bus laikas, pažymėtas nuostabiais egzoplanetų vaizdais, skriejančiais aplink tolimas žvaigždes ir senovės galaktikas iš labai ankstyvos visatos.

Vakar JAV prezidentas Bidenas pasauliui atskleidė pirmąjį spalvotą vaizdą, padarytą James Webb kosminiu teleskopu (JWST).

Dabar NASA atskleidžia dar keturis galingiausios pasaulyje kosminės observatorijos nuotraukas.

WASP-96 b egzoplaneta (spektras)

 

NASA ką tik paskelbė naujus dujų egzoplanetos, esančios už 1000 šviesmečių, spektro rodmenis. NASA žodžiais: „WASP-96 b yra milžiniška planeta, esanti už mūsų Saulės sistemos ribų, daugiausia sudaryta iš dujų. Planeta, esanti beveik 1150 šviesmečių atstumu nuo Žemės, aplink savo žvaigždę apskrieja kas 3,4 dienos. Jos masė yra maždaug pusė Jupiterio, o jo atradimas buvo paskelbtas 2014 m.“

 

Ir JWST atskleidė, kad WASP-96 b atmosferoje yra vandens.

Mirštančios žvaigždės atvaizdas

NASA paskelbė naują mirštančios žvaigždės vaizdą. Kosmoso agentūra Webbo NIRCam (L) ir MIRI (R) instrumentais atskleidė šalia esantį Pietų žiedo ūką ir jo dvinarių žvaigždžių sistemą.

„Mirštanti žvaigždė išstumia dujas ir dulkes, kurias Webbas užfiksavo itin detaliai“, – teigia NASA.

Galaktikos

 

Webbo užfiksuotame Stefano Kvinteto (Stephan's Quinteto) atvaizde matome 5 galaktikas, iš kurių 4 sąveikauja. „Webbas pakeis mūsų žinias apie žvaigždžių formavimąsi ir dujų sąveiką šiose galaktikose", - „Twitter“ rašo NASA.

NASA paaiškina, kad Stefano Kvinteto mozaika yra didžiausias iki šiol jos padarytas vaizdas. Stefano Kvintetas, esantis maždaug už 290 milijonų šviesmečių, yra Pegaso žvaigždyne. Tai buvo pirmoji kompaktiška galaktikų grupė, atrasta dar 1877 m.

Žvaigždžių gimimas – Carina ūkas

 

Gražiausią NASA paliko pabaigai.

Webbas už Carina ūko „kosminių uolų“ atskleidė gimstančias naujas žvaigždžes.

„Naujas Webbo vaizdas leidžia pažvelgti į žvaigždes ankstyviausiuose jų formavimosi etapuose. Atskirai žvaigždei šis laikotarpis trunka tik apie 50 000–100 000 metų“, – teigia NASA.

Karinos ūkas yra už 7600 šviesmečių ir yra vienas ryškiausių ūkų danguje, pietiniame Karinos žvaigždyne. Tai rodo vieną iš pagrindinių Jameso Webbo infraraudonųjų spindulių kameros galimybių – galimybę žiūrėti pro dulkių debesį ir stebėti naujai besiformuojančias žvaigždes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(0)
(40)

Komentarai (3)