James Webb teleskopas pavojuje: pavojinga anomalija gali kartotis kas mėnesį  ()

Dieną prieš oficialios mokslinės veiklos pradžią NASA pranešė apie kosminei observatorijai artėjančią grėsmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol galingiausias Jameso Webb kosminis teleskopas parodė pasauliui pirmuosius mokslinius vaizdus. Ši diena tapo naujo kosmoso stebėjimų istorijos puslapio pradžios tašku. Tačiau mokslininkai susirūpinę dėl teleskopui kylančios pavojingos grėsmės – mikrometeoritų, kurie, pasak „Futurism“, gali kelti rimtą pavojų pagrindiniam Webbo veidrodžiui.

Kurdami Webb teleskopą, mokslininkai svarstė galimybę, kad pagrindinis jo 6,5 metro skersmens veidrodis (didžiausias veidrodis kosminių teleskopų istorijoje) bus paveiktas mikrometeoritų. Tai mažyčiai, grūdelio dydžio fragmentai, atsirandantys po asteroidų susidūrimo su kitais planetinias kūnais. Tačiau mikrometeoritai, nepaisant jų pavadinimo, gali būti ir daug didesni.

Mikrometeorito poveikis Webb teleskopui

NASA jau pranešė, kad į Webb teleskopą pataikė mikrometeoritas. Kaip vėliau tapo žinoma, 5 mikrometeoritai smogė observatorijai ir vienas iš jų buvo pakankamai didelis, kad tyrinėtojai sunerimtų.

Kosmoso agentūra pasiūlė, kad dabar į Webb teleskopą kiekvieną mėnesį pataikys mažyčiai mikrometeoritai, kurie neturėtų sukelti rimtos žalos observatorijai. Tačiau paskutinė didelė kosminė uola kelia nerimą, nes tokio dydžio fragmentai neturėjo pataikyti į teleskopo veidrodį.

„Kol kas negalime pasakyti nieko tikro ir tikimės, kad paskutinis didelio mikrometeorito smūgis buvo tik anomalija. Tačiau laikas parodys, galbūt taip nėra“, – sako Mike'as Menzelis iš NASA Goddardo kosminių tyrimų centro.

Mokslininkų skaičiavimais, mikrometeoritų smūgiai, jei jie vis dar bus labai maži, observatorijos neišjungs ir pirmuosius 10 eksploatavimo metų pagrindinį Webb teleskopo veidrodį paveiks ar įlenks tik 0,1 % smūgių.

Kaip išvengti susidūrimo su mikrometeoritais?

 

Mikrometeoritus traukia Saulės gravitacija ir jie nukreipiami iš išorinių Saulės sistemos sričių į vidines. Iš esmės šios skeveldros skrenda nuo 300 iki 1000 m/s greičiu. Pakankamai greitai, kad būtų pažeistas Webb veidrodis, esantis kosmose 1,5 milijono km atstumu nuo Žemės, jei mikrometeoritas yra didesnis nei įprastai.

Remiantis NASA pareiškimu, inžinieriai Žemėje gali pakoreguoti teleskopo padėtį taip, kad tokių manevrų metu jis galėtų išvengti potencialiai pavojingų kosminių uolienų. Mokslininkai teigia, kad mažų mikrometeoritų smūgiai nepakenks vaizdų, kuriuos fotografuos Webb teleskopas, kokybei.

„Kalbant apie didelius mikrometeoritus, jie yra daug retesni nei mažesni akmenys, todėl galbūt Webb teleskopui dabar tiesiog nepasisekė, kai į jį pataikė didelis mikrometeoritas“, – sako Davidas Malaspina iš Kolorado valstijos universiteto.

 

Mokslininkai teigia, kad mikrometeoritų padaryta žala per Webb teleskopo gyvavimo laiką kaupsis. Tačiau jie įsitikinę, kad bet kokios galimos observatorijos problemos, susijusios su tuo, gali būti išspręstos per pirmuosius keletą Webb darbo metų.

Dabar NASA stengiasi sukurti tiksliausias prognozes apie meteorų srautą (lietų), judantį šalia teleskopo. Turėdami šią informaciją, inžinieriai galės laiku atlikti išsisukimo manevrus ir taip išvengti susidūrimo su pavojingomis kosminėmis uolienomis.

Dabar, remiantis prognozėmis, pavojinga situacija Webb teleskopui gali susiklostyti 2023 metų gegužę ir 2024 metų gegužę. Per šį laikotarpį teleskopas gali patekti į nuolaužų srautą, kurį palieka Halio kometa.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: