Žinios trumpai] NASA įsiutusi dėl Rusijos triuko kosminėje stotyje  (2)

NASA oficialiai pasmerkė Rusiją už tai, kad praėjusią savaitę TKS skleidė propagandą prieš Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį Rusijos kosmoso agentūra „Telegram“ kanale paskelbė TKS kosmonautų, laikančių Luhansko liaudies respublikos ir Donecko liaudies respublikos – dviejų separatistinių Rytų Ukrainos regionų, kuriuos nepriklausomomis teritorijomis pripažįsta tik Rusija ir Sirija – vėliavas, nuotraukas, ​​teigdama, kad teritorijų užėmimas buvo „išvadavimo diena, skirta švęsti ir Žemėje, ir kosmose“.

Nors NASA vadovas Billas Nelsonas greitai sureagavo, teigdamas, kad JAV nenori toliau eskaluoti situacijos, agentūra nuo to laiko, regis, pakeitė nuomonę.

NASA nusprendė pasmerkti šį veiksmą ugningame pareiškime, kuriame teigiama, kad ji „griežtai smerkia Tarptautinės kosminės stoties naudojimą politiniais tikslais karui prieš Ukrainą paremti, o tai iš esmės nesuderinama su pagrindine stoties funkcija tarp 15 dalyvaujančių tarptautinių šalių tobulinant mokslą ir plėtojant technologijas taikiems tikslams“.

Eros pabaiga?

 

Iki šios savaitės, nepaisant šiuo metu Ukrainoje vykstančio karo, abiejų šalių santykiai išliko pilietiški.

Anksčiau šiais metais NASA asocijuotoji kosmoso operacijos administratorė Kathy Leuders sakė, kad kosmoso agentūros ir atitinkami jų erdvėlaiviai „vis dar dirba kartu“, praneša „The Washington Post“.

„Akivaizdu, kad mes suprantame pasaulinę situaciją ir kokia ji yra, bet astronautai, kaip bendra komanda,  veikia kartu.

 

Patys kosmonautai labai stengėsi paneigti teiginius apie bet kokią su Ukraina susijusią blogą valią vienas kito atžvilgiu.

„Jie buvo, yra ir liks labai brangūs mano draugai“, – apie savo santykius su rusų įgulos nariais NASA astronautas Markas Vande Hei dar balandį sakė spaudai, grįžęs į Žemę rusų erdvėlaiviu.

Apskritai visa ši situacija yra gana skaudi. TKS dešimtmečius tarnavo kaip galingas taikos ir bendradarbiavimo simbolis. Orbitinio forposto politizavimas skaldančio smurtinio karo metu yra labai apgailėtinas nukrypimas nuo numatytų tikslų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai (2)