[Išsami tema] Karo vadas Nr. 1: tai tikras fenomenas - išskirtinis Ukrainos generolas, kokio Rusija išvis neturi  ()

Valerijus Zalužnas: vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas sėkmingai bendradarbiauja su Vakarų partneriais, saugo karių gyvybes ir taiko modernius karo metodus prieš Rusijos sovietinio stiliaus armiją.

„Nedidelė klaida“, – tokia fraze liepos 6 d., prezidentas Volodymyras Zelenskis užbaigė viešą ginčą tarp jo ir Generalinio štabo pajėgų vado, pirmą kartą kilusį per beveik metus laiko, nuo 2021 m. liepos 27 d., kai Valerijus Zalužnas buvo paskirtas vyriausiuoju vadu. 

Akimirksniu buvo ištaisyta klaida dėl asmenų judėjimo taisyklių, atliekant privalomają karo tarnybą karo padėties metu. 

Liepos 8 d. Zalužnui sukako 49 metai. Viso karo metu jis nedavė nei vieno interviu žiniasklaidai, visas jėgas skirdamas Kyjivo gynybai, išstumiant priešą iš šalies šiaurės. Žurnalas „Time“ jį įtraukė į 100 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą, gegužės pradžioje prezidentas apdovanojo Zalužną, įteikdamas apdovanojimą už karinius nuopelnus.

„Zalužnas atsirado tinkamu laiku, tinkamoje vietoje“, – įsitikinęs Demokratijos rūmų ekspertas Anatolijus Oktisiukas. Pasak jo, vyriausiojo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado kompetencija atitinka visus iššūkius, kurie dabar atitenka valstybei. Ir, svarbiausia, kad jo profesionalumas ir patriotizmas niekam nekelia jokių abejonių.

„Jis net priešininkų neturi. Nei valdžios struktūrose, nei opozicijoje, nei tarp Vakarų partnerių“, – pabrėžia ekspertas. Nors, priduria, pastaruoju metu jam pavydima viešosios valdžios dėmesio. Juk Zalužną palaiko ir prezidento šalininkai, ir jo priešininkai. Tačiau tokia vienijanti figūra yra būtent tai, ko reikia valdžiai karo metu, neabejoja Oktisiukas.

Zalužnas, kuriam sociologai prognozavo visuomenės veikėjo karjerą, iš esmės nesikiša į politiką. Pernai, duotuose keliuose interviu, vyriausiasis vadas pabrėžė, kad jo nedomina niekas, išskyrus karinę tarnybą.

Karjeros laiptai

Zalužnas gimė Novohrad-Volynsky mieste, Žitomiro srityje. Į karo tarnybą patraukė ne iš karto: 1993 metais su pagyrimu baigė Novohrado-Volynskio mašinų gamybos technikumą. Vėliau įstojo ir baigė Odesos Sausumos pajėgų instituto bendrąjį karinį fakultetą , Ivano Černiachovskio krašto apsaugos universitetą ir Nacionalinio universiteto Ostroh akademiją. 

Karo apžvalgininkas Denisas Popovičius teigia, kad pagrindinis Zalužno privalumas yra tai, kad jis niekuo nesusietas su SSRS. Dauguma generolų, kuriuos Ukrainos kariuomenė turi nepriklausomoje Ukrainoje, turi sovietinį karinį išsilavinimą, kuris turi savo pliusų ir savo minusų. Zalužnas -  kitos kartos žmogus, laisvai kalbantis angliškai ir suprantantis vakarietiškų praktikų ypatumus.

Prieš gaudamas aukštas pareigas, vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas, perėjo visus karininko karjeros etapus.

„Mano paaukštinimas buvo kaip eilinio kariškio. Buvau paskirtas – pradėjau eiti pareigas, užėmiau pareigas. Jie pasiūlė kitą [poziciją] – ėjau ten. Galima pasakyti taip: dėl esamo darbo krūvio niekada negalvojau, kad kada nors tapsiu generolu ir pasieksiu aukščiausią lygį“, - 2020 m. vasario mėn. interviu „ArmyInform“ sakė Zalužnas.

 

Ukrainos ginkluotosiose pajėgose buvo būrio vadu, bataliono vadu, 24-osios brigados štabo viršininku, 51-osios mechanizuotosios brigados vadu. 2014 m. dalyvavo karo veiksmuose Donbase, buvo C sektoriaus vado pavaduotoju. Prieš tapdamas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiuoju vadu, vadovavo operatyvinei vadovybei „Šiaurė“.

Zalužnas pernai, duodamas interviu Janinai Sokolovai, sakė, kad nesitikėjo, jog bus paskirtas į aukščiausią karinį postą: „Tokios aukštumos man atrodė nepasiekiamos. Ir man tai buvo šioks toks šokas“.

Zelenskis nustebino Zalužną ne tik, išrinkęs jį į šias pareigas: Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado teigimu, prezidentas yra žmogus, kuriam tikrai rūpi šalies kovinis pajėgumas.

Didysis karas

2021 metų rugsėjį, duodamas interviu Laisvės radijui, Zalužnas prisipažino, kad nuo tada, kai pradėjo eiti pareigas, jautė Rusijos Federacijos agresijos grėsmę ir ragino Ukrainos ginkluotąsias pajėgas jai ruoštis.

2022 metų vasario 24 dieną savo oficialiame feisbuko puslapyje jis paskelbė, kad Ukrainos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Zelenskis davė įsakymą užpuolikams padaryti maksimalius nuostolius.

„Mes esame savo žemėje ir jos neišduosime“, – pridūrė Zalužnas.

Ir neišdavė: anot karo analitiko Agilo Rustamzade, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas parengė sėkmingą strateginį gynybos planą, kurio dėka pirmajame etape gynybą sutelkė į tvirtoves-miestus, o specialiųjų pajėgų ir teritorinės gynybos pajėgų veiksmais keliuose ir susisiekimo komunikacijose Ukrainos kariuomenė padarė didžiulius nuostolius Rusijos armijai, taip neleisdama priešui pasiekti strateginių tikslų.

 

„Dabar mes giname Donbasą, ten sunkiau“, – sako karinis stebėtojas Popovičius.

Nepaisant to, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos neseniai pasitraukė į Luhansko sritį, jos visiškai išlaikė savo pajėgumą tęsti kovą.

Rusai naudoja Antrojo pasaulinio karo metodus, aiškina Popovičius. Jei priešinamasi Rusijos armijos puolimui, ji įjungia artileriją ir sunaikina viską. Tai buvo akivaizdu Rubižnės, Mariupolio, Severodonecko pavyzdžiuose, kai buvo sunaikinta viskas – nuo ​​civilinių pastatų iki įtvirtinimų. 

Tuo tarpu Zalužnas naudoja manevringą gynybą, leidžiančią sulaikyti šią ugnies užtvarą. Jam, anot Popovičiaus, pavyko užtikrinti, kad vietoje esantys vadai, reikalui esant, galėtų imtis iniciatyvos ir galėtų priimti sprendimus, atitinkančius esamą kovinę situaciją. 

Dabartinė karinė vadovybė yra orientuota į žmogų: jai svarbios piliečių gyvybės. O tai, anot Oktisiuko, keičia Ukrainos karinę paradigmą, atitolindama ją kuo toliau nuo sovietinės praeities.

Popovičius prisimena sovietinius filmus ir knygas apie Antrąjį pasaulinį karą, kur dažnai buvo galima išgirsti įsakymą „Nė žingsnio atgal“, „kad ir kaip būtų, sovietų armija turi išlaikyti gynybą: apsupimas – tai apsupimas, mirtis – tai mirtis“, – sako jis.

2014 metais Ukrainos kariuomenė taip pat turėjo daugybę elementų iš sovietinės praeities. Dabar viskas kitaip, vadovybei svarbios karių gyvybės, todėl kartais tenka trauktis. „Jei mūsų kariuomenė bus naikinama katiluose, laikantis įsakymo „Nė žingsnio atgal“, tada ir mes neturėsime teritorijų. Ir nebus šalies, nes nebus kam jos apsaugoti“, – aiškina Popovičius. Jis tikisi, kad naujoji paradigma padės užbaigti karą taip, kaip reikia Ukrainai.

 

Karys Petras Ševčenka, kovojantis fronte su šaukiniu „Feniksas“, sako, kad Ukrainos kariuomenei pasisekė: kitaip nei rusai, ukrainiečiai savo ginkluotosiose pajėgose turi modernų kariuomenės vadą. Tai didelis privalumas, ypač šiuo metu, kai Ukraina turi kalbėti ta pačia kalba su NATO ir su Vakarų partneriais: JAV, JK ir kt.

Zalužnas tiesiogiai bendrauja su Jungtinių Amerikos Valstijų jungtinio štabo vadų pirmininku generolu Marku Milley dėl ginklų, amunicijos ir įrangos tiekimo Ukrainai pažangos. Neužtenka Ukrainos kariuomenės didvyriškumo, kad nugalėtum antrąją armiją pasaulyje, tam reikia modernių ginklų.

Valdymo stilius

Savanorių iniciatyvos „InformNapalm“ pranešėjas Michailas Makarukas, dabar esantis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gretose, primena, kad tiek savanoriai, tiek kariškiai buvo patenkinti Zalužno paskyrimu. Jis greitai atkūrė pasitikėjimą kariuomene. 

Nuo 2014-ųjų V. Zalužną pažįstantis Makarukas sako, kad Zalužnas esąs pirmasis vyriausiasis vadas, kalbantis ir su padedančiais kariuomenei, ir su pačia kariuomene. „Principo: „Aš esu viršininkas, tu esi kvailys“ jau seniai nebėra“, – aiškina „InformNapalm“ atstovas.

Praėjus savaitei po paskyrimo, Zalužnas susitiko su  savanoriais, pristačiusiais savo iniciatyvas, padedančias kariuomenei. „Jis palietė skaudžiausias kariuomenei temas, kalbėjo apie jos pertvarkos planus ir požiūrio pokyčius kariuomenėje“, – prisimena Makarukas. Anot jo, kariuomenės vadas atviras naujoms nestandartinėms idėjoms ir naujų koncepcijų taikymui kariuomenėje. Taip, ir pats savaime jis yra labai pozityvus ir nuoširdus. „Jis gerbia visus, esančius šalia: tiek paprastus karius, tiek karininkus“, – sako Makarukas.

 

Zalužno asmenybė pastebėta ir įvertinta už Ukrainos ribų. Žurnalas „Time“ įtraukė jį į 100 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą. O amerikiečių leidinys „Politico“ parašė straipsnį apie Zalužną, pažymėdamas, kad jis yra herojus, o ne žvaigždė, tapsianti legendine Ukrainos istorijos figūra.

Oktisiukas iš Demokratijos rūmų įsitikinęs: Zalužnas dabar deda pamatus naujojo karinio elito mokyklai ir savo pavyzdžiu parodo, kokia ji turėtų būti. Jo įpėdiniai turės išlaikyti tą aukštą kartelę.

Politikos ekspertai net pradėjo analizuoti „didvyrio, o ne žvaigždės“ galimybes rinkimuose, o tai Prezidentūrai nepatinka. Tačiau net opozicija atvirai nekritikuoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado sprendimo, sako Oktisiukas, todėl Zelenskiui Zalužnas tapo sėkmingu sprendimu, nes jis atleidžia prezidentą nuo daugelio sunkių karo klausimų.

Ir nors neseniai valstybės vadovas pirmą kartą viešai išreiškė nepasitenkinimą karinės vadovybės sprendimais, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas su Zelenskiu nekonkuruos. Juk vienintelis dalykas, kuriuo dabar gyvena Zalužnas, yra karas ir artėjanti Ukrainos pergalė.

„Kas po velnių yra politika, jei dar nieko neatgavome“, – emocingai sako Makarukas, įsitikinęs, kad Zalužnas niekada nepateks į politines peripetijas.

Dar prieš prasidedant plataus masto invazijai, pats vyriausiasis vadas sakė svajojantis sugrąžinti okupuotas Donbaso ir Krymo teritorijas Ukrainos kontrolei.

„Štai kuo mes skiriamės nuo savo aršių priešų. Tuo, kad visada kovojame už savo laisvę“, – 2021 m. rugsėjo 25 d. sakė Zalužnas, o po 5 mėnesių jis tai įrodė praktiškai.

Penkios Valerijaus Zalužno citatos apie karinę tarnybą:

 

„Mano paaukštinimas buvo kaip eilinio kariškio. Buvau paskirtas – pradėjau eiti pareigas, užėmiau pareigas. Jie pasiūlė kitą [poziciją] – ėjau ten. Galima pasakyti taip: dėl esamo darbo krūvio niekada negalvojau, kad kada nors tapsiu generolu ir pasieksiu aukščiausią lygį“, - 2020 m. vasario mėn. interviu „ArmyInform“ sakė Zalužnas.

„Esu kariškis, tikras kariškis, tokiu save laikau. Man nepatinka nieko kito, tik tarnauti“, – interviu su Yanina Sokolova, 2021 m. rugsėjo 4 d., laidai „Rendezvous“.

„Didžiuojuosi, turintis labai mažai priešų. Nors yra keli žmonės, labai įtakingi, su kuriais, deja, keliai visiškai išsiskyrė dėl to, kad tam tikros pažiūros nesutapo. Dabar turiu tiek daug draugų tarp kareivių ir tarp jaunesniųjų karininkų, kurie dabar yra brigados vadai, ir tarp generolų, tarp vietos valdžios, tarp vietinių aktyvistų. Tai yra svarbiausias pasiekimas“, - pokalbis su „Karo paslapčių“ programa, 5 kanalas, 2021 m. gruodžio 21 d.

„Viena iš mano blogų savybių, visi mano, kad aš visada toks [atviras, draugiškas], bet turiu raudoną liniją. Jei ji bus peržengta, galiu pasirodyti kitaip. Ši [raudona linija] yra baisi neteisybė. Man nepatinka, kai tai nutinka nesąžiningai, nepaisant to, kad jūs sukuriate sąlygas, kad tai būtų teisinga“, – interviu laidai „Karo paslaptys“, 5 kanalas, 2021 m. gruodžio 21 d.

„Štai kuo mes skiriamės nuo savo aršių priešų. Tuo, kad visada kovojame už savo laisvę“, – interviu Radio Liberty, 2021 m. rugsėjo 25 d.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(72)
(0)
(72)

Komentarai ()