[Žinios trumpai] JAV paskelbė kraupią žinią: „filtracijos stovyklas” ukrainiečiams rusai įrenginėjo dar iki karo pradžios  ()

JAV rado mažiausiai 18 objektų, kuriuos Rusijos valdžios institucijos įrengė siekdamos sulaikyti ir prievarta išsiųsti Ukrainos piliečius į Rusiją. Visi šie objektai buvo įrengti prieš plataus masto invaziją į Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak „New York Times“, tai pareiškė JAV misijos ESBO vadovo pavaduotoja Courtney Austrian.

Pasak jos, Rusijos pareigūnai mokyklose, sporto centruose ir kultūros įstaigose okupuotose Ukrainos teritorijose ir Rusijos pasienio bendruomenėse įsteigė „filtravimo stovyklas“.

„Filtravimo“ procedūrą išgyvenę ukrainiečiai pasakojo, kad rusai tardo, muša ir kankina žmones, kurie gali būti laikomi susijusiais su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis. Po bendravimo su okupantais kai kurie ukrainiečiai dingo.

Po filtravimo stovyklų ukrainiečiai buvo siunčiami į Rusijos miestus, bet dažniausiai tremiami į regionus netoli Kinijos ar Japonijos.

Courtney Austrian sako, kad Vašingtonas mano, jog Rusijos pareigūnai filtravimo procedūrai ruošėsi dar prieš vasario 24 d. invaziją į Ukrainą. Užpuolikai galėjo turėti iš anksto sudarytus Ukrainos piliečių, kuriuos Maskva laikė nepatikimais, sąrašus.

 

Courtney Austrian pavadino filtravimą „stalinistiniu procesu“ ir pridūrė, kad tai „naujausias iš Rusijos istorijos pavyzdžių, kai masinė deportacija ir gyventojų skaičiaus mažinimas naudojami siekiant pavergti ir kontroliuoti žmones“. Vašingtonas sieks, kad su tuo susiję asmenys būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Kyjivo teigimu, Rusija į savo teritoriją prievarta išvežė apie 1,6 mln. ukrainiečių, įskaitant apie 250 000 vaikų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()