[Žinios trumpai] „Lend-Lease“ programa žlugo? Baltieji Rūmai skelbia, kas vyksta  (4)

Su „Lend-Lease“ programa viskas gerai, šiuo metu pirmenybė kitoms JAV programoms: toms, pagal kurias Ukrainai nereikės grąžinti pinigų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltieji rūmai nurodė, kad šiuo metu, teikiant pagalbą Ukrainai, prioritetas teikiamas programoms, pagal kurias Ukrainai nereikės grąžinti pinigų. Apie tai pranešė „Amerikos balsas“, pateikęs Baltiesiems rūmams apie „Lend-Lease“ (lendlizo) programą užklausą ir gavęs atsakymą.

Atsakyme rašoma, kad šiuo metu pirmenybė teikiama kitoms JAV programoms, tokioms kaip USAI (Ukraine Security Assistance Initiative) ir JAV prezidento programai, nes jos naudingesnės Ukrainai ir pagal jas lėšų grąžinti nereikia. „Lend-Lease“ programa numato, kad už gautą įrangą reiks grąžinti lėšas.

Naujausi amerikietiškų ginklų pristatymai į Ukrainą vykdomi pagal programas, kurioms nereikia grąžinti pinigų. Šiuo metu Joe Bideno administracija naudoja JAV Kongreso patvirtintas lėšas, 40 milijardų dolerių paketo dalį. Daugiau nei pusė šios sumos skiriama karinei pagalbai ir su tuo susijusioms išlaidoms. Šias lėšas reikia išnaudoti iki fiskalinių metų pabaigos, o jie baigiasi rugsėjo pabaigoje.

„Praėjusį penktadienį prezidentas Bidenas, pasinaudodamas prezidento galių programos teise, pasirašė papildomą 400 mln. dolerių paketą, kuris bus skirtas karinei pagalbai Ukrainai. Mes turime daug galimybių ir jas išnaudojame“, – žurnalistams sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos ir strateginės komunikacijos koordinatorius Johnas Kirby.

Kokia nauda Ukrainai iš Lend-Lease?

 

„Lend-Lease“ aktas gerokai išplečia JAV prezidento galias, leidžiančias teikti karinę pagalbą Ukrainai be Kongreso pritarimo. Jame taip pat numatytas ginklų perdavimas lizingu arba įrangos grąžinimas, taikant supaprastintą eksporto kontrolės procedūrą.

Ukraina gali gauti įrangą, amuniciją, technologijas ir įrangą. Įstatymas numatytas 2022–2023 m. laikotarpiui.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(93)
(3)
(90)

Komentarai (4)