[Žinios trumpai] Mokslininkai sukūrė kramtomąją gumą nuo koronaviruso: efektyvumas neįtikėtinas – net 95 proc.  ()

Eksperimento metu kramtomoji guma sumažino „Omicron“ ir „Delta“ virusų kiekį seilėse 95 proc.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų mokslininkai sukūrė eksperimentinę kramtomąją gumą, kuri, remiantis tyrimo rezultatais, gali sumažinti koronaviruso dalelių, ypač „Omicron“ atmainos, skaičių seilėse.

Apie tai rašo „Reuters“.

Guma sudaryta iš ACE2 baltymo, esančio ląstelių paviršiuje, kopijos, kurią COVID-19 naudoja patekti į ląsteles ir jas užkrėsti. Moksliniame žurnale „Biomaterials“ apie tai rašo mokslininkai, atliekantys eksperimentus mėgintuvėliuose, naudodami užsikrėtusių žmonių seiles, kurie nustatė, jog prie kramtomosios gumos ACE2 „receptorių“ prisiriša virusinės dalelės, dėl kurių virusų kiekis sumažėjo iki neaptinkamo lygio.

Yra žinoma, kad eksperimento metu mokslininkai naudojo „Delta“ ir „Omicron“ atmainomis užsikrėtusių pacientų seiles. Jų atveju viruso aktyvumas pavartojus kramtomąją gumą sumažėjo 95 proc.

Netrukus prasidėsiančiame klinikiniame tyrime koronaviruso liga sergantis pacientas keturias dienas kasdien kramtys po keturias tokias gumas.

 

„Kadangi viruso pernešimas per nosį yra nereikšmingas, palyginti su prarijimu, ACE2 gumos kramtymas ir ACE2 baltymo vartojimas turėtų sumažinti infekciją, apsaugoti COVID-19 pacientus ir užkirsti kelią jos perdavimui“, – sakė tyrimo vadovas dr. Henry Daniell iš Pensilvanijos (JAV) Universiteto.

Tuo tarpu BA.5 koronaviruso atmaina, priklausanti „Omicron“ šeimai, neseniai sukėlė naujų protrūkių visame pasaulyje. Ji buvo nustatytas Pietų Afrikoje, JK, iš dalies Europoje ir Australijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()