Ar tiesa, kad net 9 iš 10 onkologų nesigydytų chemoterapija, jei patys susirgtų vėžiu?  (3)

Chemoterapija – tai vienas iš patikimiausių ir dažniausiai naudojamų vėžio gydymo būdų. Tačiau kai kas sako, kad patys onkologai jo vengtų, nes šalutinis poveikis dažnai atrodo labai prastai. Bet ar tai tiesa? Vėžio skyriuje dirbanti seselė Stephanie Black atsakė į šį dažnai girdimą klausimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stephanie Black techniškai nėra gydytoja, tačiau ji nuolat bendrauja su pacientais ir yra tas žmogus, kuris suteikia pacientams chemoterapijos vaistus. Ji teigia, kad teiginyje, kad 9 iš 10 onkologų nesigydytų chemoterapija, jei patys susirgtų vėžiu, yra tiesos – keli gydytojai atskleidė, kad to vengtų. Tačiau viskas yra ne visai taip paprasta.

„Žinau, kad chemoterapija gali būti veiksminga. Tiesiog kasdien matome niokojantį šalutinį poveikį, kurį gali sukelti(aišku, ne visada) ir kančias, kurias patiria pacientai ir jų šeima. Mačiau, kaip žmonės nukraujuoja, kamuojasi traukuliais ir visiškai praranda protą. Sunku išmesti tuos vaizdus iš savo galvos“, populiariame klausimų-atsakymų puslapyje „Quora“ rašo Black. Ir čia pat priduria, kad daug pacientų nori atsisakyti chemoterapijos, bet vengia artimųjų spaudimo ir nenori, kad jų šeimos galvotų, kad jie pasiduoda.

Tai ką darytų Black? Ji sako, kad jos sprendimas priklausytų nuo diagnozės ir gydytojo siūlomo gydymo. „Klausimas labai sudėtingas… daug veiksnių. Tokių kaip jūsų amžius, sveikatos būklė, draudimas, vėžio stadija ir rūšis, kiek toli jis pažengęs, kokia chemoterapija būtų taikoma ir kokiais šalutiniais poveikiais ji pasižymi“, teigia seselė Black.

 

Taigi, tai, kad 9 iš 10 onkologų atsisakytų chemoterapijos, yra nesąmonė. Tiesą sakant, kartoti šį mitą yra žalinga – nereikėtų skatinti žmonių atsisakyti gydymo, kuris padeda šimtams tūkstančių žmonių. Tačiau gali būti, kad atsisakiusiųjų tarp gydytojų būtų santykinai daugiau, nes jie tiesiog turi daugiau informacijos ir yra labiau patyrę, todėl greitai suprastų, kas jų laukia ir kiek naudos gydymas gali turėti.

(3)
(12)
(-9)

Komentarai (3)