Įvyko didžiausia klimato katastrofa per 500 metų: pasekmes pajus absoliučiai visi  ()

Klimato kaita sukelia katastrofiškas sąlygas visame pasaulyje, o šiais metais labiausiai kenčia daugelis Europos šalių, rašo Ahmedas Mustafa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemas vandens lygis užfiksuotas Bough Beech rezervuare netoli Sevenoaks Kente, į pietryčius nuo Londono 2022 m. rugpjūčio 12 d. – JK vyriausybė penktadienį oficialiai paskelbė sausrą visoje Anglijoje, įskaitant Kentą, po kelis mėnesius trukusio rekordinio mažo kritulių kiekio ir precedento neturinčios pastarųjų savaičių temperatūros.

Šią savaitę JK vandens įmonės įvedė „draudimą naudoti vamzdžius“, neleisdami žmonėms laistyti savo sodų, o jį sulaužius gali būti skirta 1000 svarų bauda. Tai naujausia priemonė, kuri buvo įvesta bandant susidoroti su vandens stygiumi, kurį sukelia mažas kritulių kiekis ir aukšta temperatūra.

Praėjusią savaitę lankiausi Temzės upės kilmės pietvakarių Anglijoje netoli Velso. Vandens lygis ne žemas, bet jo ir visai nebuvo. Negana to, upės dugnas dėl karščio buvo sausas, įtrūkęs paviršius.

Lydėjau grupę žurnalistų ir kitų žmonių, vienas iš jų buvo aplinkosaugos reporteris ir doktorantas, daugiausia dėmesio skiriantis klimato kaitai. Jis sakė, kad visų žvilgsniai dabar buvo nukreipti į JT COP27 klimato kaitos konferenciją Šarm el Šeiche šių metų lapkritį, tikintis, kad tai bus rimtas susitarimas sprendžiant didėjančius klimato kaitos padarinius.

JK gali būti oficialiai išėjusi iš ES, tačiau jos klimato ir oro sąlygos yra tokios pačios kaip ir daugelio ES šalių. Šią vasarą ji kentėjo nuo svilinančio karščio, dėl kurio visoje šalyje kilo gaisrai. Pastarosiomis savaitėmis panašiai nukentėjo ir didžioji Europos žemyno dalis – gaisrai sunaikino dešimtis tūkstančių hektarų miško ir kitos žemės Ispanijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje.

Be tiesioginių per gaisrus sudegusių žemės ūkio produktų nuostolių, aukšta temperatūra ir sausra taip pat neigiamai paveikė kitus pasėlius visoje Europoje. Prancūzija yra trečia pagal dydį kviečių eksportuotoja pasaulyje po, pavyzdžiui, Rusijos ir JAV, tačiau jos kviečių derlius šiais metais sumažės nuo 7 iki 15 procentų.

Numatoma, kad Italijoje ir Ispanijoje alyvuogių derlius sumažės daugiau nei per pusę, todėl alyvuogių aliejaus kainos kils.

Šios savaitės žurnalo „JK New Scientist” leidime teigiama, kad „Europa išgyvena didžiausią sausrą per 500 metų, o upių srautai vidutiniškai sumažėjo maždaug trečdaliu“.

Sausra, kurią, tikėtina, sustiprino visuotinis atšilimas, daro didelį poveikį maisto gamybai ir upių transportui tuo metu, kai dėl Rusijos invazijos į Ukrainą jau kyla maisto krizė ir sparčiai auga energijos kainos.

 

Sausra ir karštis daro įtaką ne tik žemės ūkiui, sukelia maisto stygių ir kylančias kainas, bet ir beveik visai kitai veiklai visame žemyne. Praėjusią vasarą dėl nepalankių oro sąlygų trūko maždaug dviejų gigavatų (GW) elektros energijos, nes vėjo turbinos nustojo gaminti elektrą.

Kai kurios šalys, pvz., Vokietija, Olandija ir JK, prisijungė prie anglimi kūrenamų elektrinių, kurių eksploatavimas buvo beveik uždarytas, kad būtų pasiektas tikslas sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Anglis išskiria daugiau anglies dioksido nei dujos ir nafta.

Šią vasarą padėtis dar blogesnė, o tai rodo, kad pasaulis mažai arba nieko nedaro kovojant su klimato kaita. Upės visoje Europoje išdžiūsta, daugelio jų vandens lygis šiuo metų laiku siekia trečdalį įprasto vandens lygio. Tai turėjo įtakos hidraulinės energijos gamybai ir pramonei, kuri priklauso nuo upių transporto.

Reinu, kuris eina iš Šveicarijos per Vokietijos pramoninę širdį, prieš pasiekiant Šiaurės jūrą Roterdame Olandijoje, baržoms tampa sunku plaukti dėl žemo vandens lygio. Dėl to Vokietijos pramonės gamyba buvo sumažinta, kai kurios gamyklos visiškai sustabdė gamybą, nes negali gabenti gamybos žaliavų upe arba eksportuoti savo produkcijos per Olandijos uostą.

 

2018 metais dėl dar vienos sausros sustabdęs baržų eismą Reino upe Vokietijos pramonės sektorius patyrė penkių milijardų eurų nuostolių.

Hidroelektrinių elektros gamyba Prancūzijoje, Ispanijoje ir Italijoje šiais metais dėl vandens trūkumo sumažėjo daugiau nei 30 proc. Vandens iš Alpių ir kitų kalnų surenkančių rezervuarų lygis pastaraisiais metais smunka.

Prancūzijos upės gali būti ne tokios svarbios baržų eismui kaip Reinas ar Dunojus, tačiau jų vanduo yra būtinas aušinant šalies atominėse elektrinėse naudojamus branduolinius reaktorius.

Dėl aukštos temperatūros upių vandenims vis šiltėjant, kai kurios elektrinės turėjo būti uždarytos, nes reaktorių nebegalima efektyviai vėsinti. Dėl to pagrindiniam Prancūzijos elektros energijos tiekėjui EDF, tiekiančiam elektrą ne tik Prancūzijoje, bet ir Vokietijoje, JK bei kitose Europos šalyse, atsirado elektros trūkumas.

Vienas JT klimato tyrinėtojas pakartojo, kad temperatūros kilimas netrukus gali pasiekti negrįžtamą lygį. Vidutiniškai nuo 1,5 iki dviejų laipsnių Celsijaus pakilimas virš įprastų sezoninių aukštumų būtų raudona linija, kurios, kaip perspėjo mokslininkai, negalima pažeisti. Tačiau Europa jau peržengė šį tašką, o dėl sausros ir kitų didelių klimato pokyčių dar labiau užterštas oras įtraukė ir į taip užburtą ratą.

 

Jei nenutrūks pražūtingas didesnių išmetamųjų teršalų ciklas, dėl kurio klimatas vis labiau keisis, bus mažai galimybių, kad žmonija sugebės išvengti pokyčių, atsirandančių dėl naujų klimato modelių. Praėjusiais metais Glazge vykusioje COP26 klimato kaitos konferencijoje šalys susitarė padaryti daugiau, kad sustabdytų Žemės temperatūros kilimą.

Šiais metais Egiptas rengia COP27 konferenciją pietiniame Sinajaus regione, o kitąmet COP28 konferenciją surengs JAE, kita Artimųjų Rytų dykumų šalis. JT ekspertai ir kiti klimato mokslininkai perspėja, kad šios dvi pasaulinės konferencijos gali būti paskutinė galimybė pasauliui išvengti katastrofiškos klimato kaitos ir apsaugoti pasaulį nuo jos padarinių.

Artimųjų Rytų dykumos Europai ir pasauliui gali pateikti vieną atsakymą į neatidėliotinas klimato kaitos problemas gaminant energiją iš švarių šaltinių, pvz., vėjo ir saulės energijos arba naudojant žaliąjį vandenilį.

Tačiau pirmiausia pasaulis turi, kad COP27 konferencija būtų sėkminga, susitarti dėl skubių ir ryžtingų veiksmų klimato kaitos srityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()