Naujausias James Webb teleskopo atradimas apstulbino mokslininkus: „To tiesiog negali būti!“  (9)

Kaip susiformavo stebėtinai masyvios, tolimos galaktikos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Webb kosminis teleskopas, kuris jau atsiuntė didžiulį kiekį vaizdų ir naujų duomenų, privertė mokslininkus rimtai susimąstyti, jog ankstyvoji visata atrodė kiek kitaip, nei jie tikėjosi, rašo „Futurism“.

Webb teleskopas per pastaruosius beveik 2 mėnesius leido mokslininkams pažvelgti į tolimiausius ir ankstyviausius visatos kampelius. Tačiau kai kurie jo stebėjimai sukėlė daugiau klausimų nei atsakymų. Kosminis teleskopas, išvykęs į kelionę 2021 m. pabaigoje, fotografuoja labai tolimas galaktikas, kurios skleidžia per mažai šviesos, kad galėtų pamatyti bet kuris kitas teleskopas. Šios galaktikos atsirado per pirmuosius mūsų visatos milijardus metų, o jų stebėjimas yra viena pagrindinių naujojo kosminio teleskopo užduočių.

Didžiulės galaktikos? Negali būti!

Ilgą laiką astronomai manė, kad ankstyviausios galaktikos buvo labai maži ir deformuoti objektai. Tačiau Webb vaizdai parodė, kad šios galaktikos yra didžiulės, labai masyvios ir neįprastai taisyklingos formos ir struktūros. Toks atradimas gali pakeisti visą supratimą apie tai, kaip Visata vystėsi pradiniame jos egzistavimo etape.

Pasak Gartho Illingwortho iš Kalifornijos universiteto Santa Kruze, kompiuteriniai modeliai nerodė tokių galaktikų ir niekas nemanė, jog jos galėtų būti.

„Kaip jos galėjo susiformuoti ankstyvoje visatoje? Kaip šiose galaktikose taip greitai atsirado tiek daug žvaigždžių?“ – klausia G. Illingworth.

 

Tuo pačiu metu tyrinėtojai teigia, kad dabar Webb vaizdai gali nustebinti, tačiau vėliau, atlikus daugiau tyrimų, viskas stos į savo vietas.

Mokslininkai manė, kad ankstyvojoje visatoje galaktikos buvo netaisyklingos formos ir atrodė kaip  chaotiška žvaigždžių kolekcija. Taip yra dėl to, kad Hablo kosminis teleskopas, kuris bandė pažvelgti į ankstyvąją visatos istoriją, neturėjo tokių galingų instrumentų kaip Webb teleskopas. Be to, remdamiesi Hablo duomenimis, mokslininkai manė, kad ankstyvosios galaktikos yra išsibarsčiusios visoje erdvėje, tačiau Webb duomenys rodo, kad jos yra labiau struktūrizuotos.

Pasak Dano Coe iš Kosminio teleskopo instituto (JAV), kadaise buvo manoma, kad ankstyvoji visata yra žvaigždžių formavimosi regionų kratinys. Anksčiau mokslininkai ankstyvojoje Visatoje nematydavo šaltų ir senų žvaigždžių, o tik jaunas ir karštas.

Galimas Webb duomenų ir mokslininkų prielaidų neatitikimų paaiškinimas

 

Kalbant apie didžiules ir masyvias galaktikas, kurias Webb teleskopas aptiko per 1 milijardą metų po Didžiojo sprogimo, mokslininkai jau turi pirmuosius jų egzistavimo paaiškinimus. Paprasčiausiai – bent kai kurios iš jų dėl skaičiavimo klaidų iš tiesų pasirodys ne tokios senos ir ne tokios nutolusios. Tyrimai vyksta ir mokslininkai tikisi greitai gauti atsakymus.

Kai kurie mokslininkai suabejojo, ar Webb teleskopas sugebėjo aptikti seniausią galaktiką visatoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(51)
(0)
(51)

Komentarai (9)