Iraną drebina dar neregėti protestai – moterys prieš kameras kerpasi plaukus, degina hidžabus, protestų banga jau apėmė visą šalį (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2022-09-20 11:25
Kakas naujo pradeda vykti musulmonų pasaulyje. Įdomu.
UTF16 2022-09-20 12:36
Irane tokie protestai vyksta nuolat, tik pas mus apie tai nerašo. Jie paprotestuoja, nusiramina, grįžta į savo gyvenimus ir tiek žinių. Šįkart greičiausiai lygiai tas pats bus. „Moralės“ policija ten yra tokia institucija. O kad sugriautum instituciją, protestai nepadės. Čia panašiai kaip pas mus – policijos kaip institucijos juk niekas neardytų vien todėl, kad žmonės išėjo į gatves protestuoti ar kad nusikirpo plaukus. Ten masė žmonių yra įsitikinę, kad islamo/šeimos vertybės būtų diegiamos brutaliai ir per prievartą ir nes žmonės yra įtikinti, kad jų nesilaikymas yra be galo nepadorus dalykas. Gretimose šalyse tokie protestai iš tikrųjų išvirto į nesibaigiančius pilietinius karus ir masines žudynes, bet tai įvyko grynai dėl ekonominių motyvų.
HardAxe 2022-09-20 12:39
Irane nėra tokiu senų ir gilių tradicijų, šiandieniniai suvaržymai atsirado sąlyginai neseniai, lyg 1979.
Dr. G 2022-09-20 13:20
Būtent. Iki 1979 m. buvo laisvė. Jie galėjo rengtis, kaip norėjo, net miniakus nešioti; klausytis rokenrolo, šokti; gerti ką nori ir t.t. Įsigaliojus draudimams viskas persikėlė į pogrindį ir dauguma žmonių vis tiek visa tai daro slapta. Todėl laiko klausimas, kada laisvė sugrįš.
UTF16 2022-09-20 14:26
Bet argi islamas pas juos nėra sena, gili tradicija?
immortallt 2022-09-20 17:08
Islamas yra religija, ne tradicija. Pas mus techniškai yra katalikybė, sekmadieniais turėtų iš esmės dirbti tik skubi pagalba, bet dirba beveik viskas. Turėtų būti asketiškas gyvenimas ir dar daug dalykų, nėra. Islamą išpažįstančių gausu ir kurie nelaiko moteris buvlių maišuose, moterys dirba, vartoja alkoholį ir t.t.
UTF16 2022-09-20 18:59
Na, pas mus techniškai yra sekuliarizmas – taip parašyta įstatyme. O bemaž visur, kur vyrauja islamas (su keliomis ryškiomis išimtimis), būna įvairaus laipsnio teokratinė diktatūra. Islamas yra ir religija, ir tradicija. Mados policija, moterų laikymas bulvių maišuose, alkoholio draudimai ir visa kita ten neatsirado iš niekur ir Iranas šia prasme nelabai ypatingas – išsiskiria gal tik tuo, kaip rimtai tų tradicijų yra laikomasi ir kaip brutaliai (turbūt brutaliausiai tarp visų islamiškų teokratijų) yra baudžiami disidentai.
punktyras 2022-09-20 20:33
Šachas po JAV organizuoto karinio perversmo siekė sekuliarizuoti visuomenę – iš čia visas tas vakarietiškumas miestuose. Tačiau tik miestuose. Didžioji dalis šalies, ypač kaimuose liko po senovei. Šachas buvo autoritarinis valdovas ir opoziciją engė. 1973 metų naftos krizė užtvindė Iraną valiuta ir ją iš tiko dviženklė infliacija. Iš kaimų milijonai žmonių, ypač jaunimas, patraukė į miestus užsidirbti. Prasidėjo neramumai ir 1978 metai prasidėjo Irano revoliucija, kuriai vadovavo R. Khomeini. Tad, laisvė ir vakarietiškumas – istoriniu mastu labai trumpas epizodas islamiškame Irane.
immortallt 2022-09-20 20:45
Įstatyme daug kas įrašyta, bet vaidina, kaip visi baisūs katalikai yra, bet 10 dievo įsakymų nepasakytų. Islamas su savimi krūvą tradicijų atsineša, bet čia ne tiesiog ateina, čia yra vadukai, kurie prisidengia religija, kurią stipriai remia neišsilavinę ir berasčiai, kurių dauguma, ir realiai likusią visuomenę kontroliuoja durnių pagalba. Pas mus irgi siekia kartais tą daryti, tik kritinė masė bent kiek mąstančių jau pasiekta, ir visko, ko užsimano bažnyčia, nepaverčia įstatymu, o tai greitai čia ne tik skyrybos būtų uždraustos, abortai, bet ir prezervatyvai, o homoseksualus uždraustų, jei nepradėtų jų deginti.
Dannas3 2022-09-21 09:53
Butent tai, kad laisves blyksnis buvo labai trumpas. Bet prie visa sito privede ir vakaru gobsumas, kai noreta pumpuoti Irano isteklius uz pusdyki. Del tokio neteisingumo, revoliucijos tarsi uzprogramuotos, tad nieko keisto, kad "vakarietiska" valdzia buvo isvaikyta. Kyla neramumu ir pries dabartine teokratine valdzia, tik dalykas, kad juos pakeistu kariuomenes xunta, o tiksliau vadinamoji nacionaline gvardija. Tad klausimas kas butu blogiau, nes kiek istorija moko abudu dalykai yra sudini.