„Tai būtų precedento neturinti ataka“: Bidenas paskelbė griežtą įspėjimą Kinijai, smūgis būtų karinis  ()

JAV pajėgos gins demokratinį Taivaną Kinijos invazijos atveju, sekmadienį transliuotame interviu sakė prezidentas Joe Bidenas – tai ketvirtasis ir aiškiausias jo pareiškimas šiuo klausimu nuo tada, kai pradėjo eiti savo pareigas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interviu CBS programoje „60 minučių“ metu paklaustas, ar JAV kariuomenė gins salą, J. Bidenas atsakė: „Taip, jei iš tikrųjų būtų precedento neturintis išpuolis“.

Paprašytas paaiškinti, ar jis turėjo omenyje, kad, skirtingai nei Ukrainoje, kur Vašingtonas išsiuntė milijardus dolerių ginklais ir pagalba, JAV kariai gins Taivaną invazijos atveju, J. Bidenas pasakė nedviprasmišką „Taip“.

79 metų J. Bidenas tris kartus išsakė panašius komentarus po to, kai pradėjo eiti pareigas, Kinijai padidinus spaudimą save valdančiam Taivanui. Visus tris kartus, įskaitant po viršūnių susitikimo su ministru pirmininku Fumio Kishida gegužę, Baltieji rūmai greitai atsisakė prezidento pastabų. Ketvirtasis kartas nesiskyrė.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai, paklaustas, ar naujausi J. Bideno komentarai rodo, kad pasikeitė Vašingtono „strateginio dviprasmiškumo“ politika, pagal kurią JAV išreiškia didelį susidomėjimą Taivano saugumu ir vengia tiesioginio pažado jį ginti, Baltųjų rūmų atstovas spaudai apipylė šį pareiškimą „šaltu vandeniu“.

„Prezidentas tai yra sakęs anksčiau, taip pat ir Tokijuje šiais metais. Tada jis taip pat aiškiai pasakė, kad mūsų Taivano politika nepasikeitė. Tai tebėra tiesa“, – cituojamas Baltųjų rūmų atstovas spaudai.

Vašingtonas nuo 1979 m. laikosi „vienos Kinijos“ politikos, oficialiai pripažindamas Pekiną, o ne Taipėjų, tačiau laikydamasis pozicijos, kad Taivano statusas yra nesudėtingas. Tuo tarpu Taivano santykių aktas reikalauja, kad JAV padėtų save valdančiai salai apsiginti.

Pekinas laiko Taivaną atskalūnine provincija, kuri turi būti grąžinta į šalį, jei reikia, jėga. Savarankiškai valdoma sala laikoma svarbiausia Kinijos „pagrindine problema“, o valdančioji komunistų partija pareiškė, kad „nėra vietos kompromisams ar nuolaidoms“.

 

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning sakė eilinėje spaudos konferencijoje Pekine, kad J. Bideno komentarai pasiuntė „rimtą klaidingą signalą“ separatistų pajėgoms dėl Taivano nepriklausomybės.

Kinija teigė, kad tai buvo atsakas į JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą Taivane praėjusį mėnesį, kai Pekinas kelias dienas rengė didelio masto karines pratybas aplink salą, įskaitant galingų balistinių raketų, kurios pirmą kartą praskriejo pro Taipėjų ir nusileido vandenyse netoli Japonijai priklausančių Nansėjaus salų.

„Pekino santūrumas reaguojant į JAV provokacijas neturėtų būti klaidingai interpretuojamas kaip nesugebėjimas ar nenoras veikti“, – rašoma „China Daily“ vedamajame straipsnyje. „Yra riba, kurią Kinija gali pakęsti, kai kyla pavojus vienam iš pagrindinių jos interesų.“

„Vašingtono smalsumas, jei nueis per toli, gali sukelti karą tarp JAV ir Kinijos“, – priduriama straipsnyje.

 

Vyresnieji J. Bideno administracijos pareigūnai atkreipė dėmesį į didėjantį Pekino atkaklumą šiuo klausimu, o JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas teigė, kad Kinijos invazija į Taivaną tebėra „atskira grėsmė“.

„Kinijos Liaudies Respublika iš tikrųjų paskelbė oficialią politiką, jog ji neatsisako invazijos į Taivaną“, – sakė jis „Bloomberg News“.

Vis dėlto, nepaisant didėjančio JAV susirūpinimo, J. Bidenas interviu „60 minučių“, kuris buvo įrašytas praėjusią savaitę, pakartojo, kad JAV „Vienos Kinijos“ politika nepasikeitė.

„Sutinkame su tuo, ką jau seniai pasirašėme“, – sakė jis. „Ir kad yra vienos Kinijos politika, o Taivanas pats sprendžia dėl savo nepriklausomybės. Mes nejudame – neskatiname jų būti nepriklausomais. Tai jų sprendimas“.

 

Tačiau kai kurių stebėtojų teigimu, būtent prezidento pastabos dėl galimybės Taivanui paskelbti nepriklausomybę, kurią taip pat ilgą laiką siekė atremti strateginiu neaiškumu, Pekine tikriausiai buvo akyliausiai stebimos.

„Tai antras kartas, kai J. Bidenas sako, kad turėtume leisti Taivanui nuspręsti, ar jis yra nepriklausomas... ir tai Kinijai kels didesnį nerimą nei jo pareiškimai, kad JAV gins Taivaną, jei bus užpultas“, – Azijos programos direktorė Bonnie Glaser rašė socialiniame tinkle „Twitter“.

„Prezidentas J. Bidenas mano, kad retoriniai pareiškimai, rodantys, kad JAV gins Taivaną, atgrasys Kiniją nuo puolimo. Mano nuomone, Kinija jau seniai manė, kad JAV įsikiš, kad apgintų Taivaną, todėl šie pareiškimai nekeičia PLA planų“, – sakė B. Glaser „The Japan Times“, naudodama Kinijos kariuomenės, Liaudies išlaisvinimo armijos, akronimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(4)
(35)

Komentarai ()