[Žinios trumpai] Prieš pat Helovyną Saulė „išsišiepė“ grėsmingai kraupia šypsena – tai Žemei nežada nieko gero (Foto, Video)  ()

Ši šypsena Žemėje bus visai nejuokinga. Trys plazmos srautai, atsiradę dėl Saulės blyksnių, iš karto skrenda tiesiai į planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Helovyno išvakarėse Saulė mūsų planetai ruošia tikrą baisią staigmeną. Mokslininkai prognozuoja, kad savaitgalį Žemę pasieks trys didžiuliai Saulės plazmos srautai, dėl kurių pasirodys geomagnetinė audra, rašo „Space“.

Mūsų žvaigždę tyrinėjantis erdvėlaivis SDO atsiuntė nepamirštamą Saulės vaizdą. Jame atrodo, kad ji šypsosi ir atrodo laiminga. Bet iš tikrųjų jau sutapo, kad tai vyksta Helovyno išvakarėse, ir Saulė rodo piktą „šypseną“. Faktas yra tas, kad mūsų žvaigždės atvaizde keistai išsidėsčiusios trys didžiulės saulės dėmės ir visos jos nukreiptos į Žemę.

Būtent šiuose tamsiuose regionuose Saulėje įvyko dideli išsiveržimai, vadinami saulės blyksniais.

Šie blyksniai įvyko visose trijose dėmėse, o tai reiškia, kad į Žemę vienu metu skrenda trys galingi saulės dalelių srautai. Šiose saulės dėmėse lauko linijos susikerta taip, kad saulės dalelės gali išsiveržti į išorę su labai didele energija. Saulės dėmės atrodo tamsesnės nei likęs Saulės paviršius, nes temperatūra ir plazmos tankis čia yra mažesni nei aplinkiniuose žvaigždės regionuose.

Šių saulės srautų skrydžio greitis siekia maždaug 3 000 000 km/h ir, mokslininkų prognozėmis, Žemę jie pasieks jau šeštadienį, spalio 29 d., nors tai gali įvykti ir sekmadienį, spalio 30 d.

 

Mokslininkų teigimu, Saulėje būta C ir M klasės žybsnių, kurie laikomi gana stipriais, bet ne tokiais katastrofiškais kaip X klasės blyksniai.

Ko tikėtis Žemėje? Atsižvelgiant į tai, kad magnetinis laukas apsaugo planetą nuo tokių saulės išsiveržimų, jie negali padaryti jokios ypatingos žalos. Tačiau bet kuriuo atveju saulės dalelių susidūrimas su mūsų magnetiniu lauku sukelia geomagnetinių audrų atsiradimą.

Mokslininkai prognozuoja, kad geomagnetinės audros Žemėje gali tęstis keletą dienų, pradedant spalio 29 d. Be to, šios geomagnetinės audros bus gana silpnos, greičiausiai G1 arba G2 lygio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()