Suskaičiavo, kiek ateivių erdvėlaivių gali slypėti Saulės sistemoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2022-11-06 17:12
Ateviai tokiais mažais greičiais neskraido. kokia prasmė skristi į kitas žvaigždes jeigu skrydis trunka tūkstančius metų? Kaip sakoma ne vienoje S. Lemo knygoje, klausimai ir atsakymai prasilenkia tūkstančiais metų...
donatasv 2022-11-06 20:55
Jei tavo namai erdvėlaivis, 5 karta kuri pilotuoja velnias žino kur. Tai atsiranda prasmė ir logika.
kukulis4 2022-11-07 10:43
Tarpzvaigzdinems kelionems, keliavimas net ir sviesos greiciu yra LAAABAI letai. O kas, jeigu galimybiu keliauti greiciau uz c is tiesu nera? Jeigu nera jokiu wormholes, ir jokie warpdrives is tiesu nera imanomi? Kai galvoju apie kosTmosa, man lengviausiai susidelioja toks modelis, kad protinga gyvybe uz zemes ribu egzistuoja, taciau del dideliu atstumu ir labai mazo greicio, kuriuo galima keliauti, tikimybe tas gyvybes susitikti, ar bent jau apie jas suzinoti, yra arba labai maza, arba jos isviso nera.
sub 2022-11-08 10:01
Geras mindfuckas. Aš nuo savęs dar pridėsiu. Nu pakolkas sunku žmonėms suprast to ko nesupranta visiškai, didesnis greitis už c iš esmės viską keičia. Mano hipotezė tokia, kad greičio tokio gal niekada nepasieksim, bet gyvybė evuliuonuoja, ir manau visos gyvybės formos per šimtus tūkstančius ir milijonus metų kinta ir pristaiko prie kintančių gyvenimo sąlygų, todėl reiškia kad evuliucionuoja. Tarkim, dabar jau randama įrodomų jog kai kurios beždžionių rūšys jau naudoja akmenis ir lazdas kaip instrumentus kažkam padaryti, ko nebuvo ankščiau prieš tarkim 1 tūkst metų. Kitas dalykas, kodėl mes ieškom protingų gyvūnų rūšių kitur, kai žemėje turim ne vieną, mano nuomone dvi. Delfinai įstabūs gyvūnai, kurie išnaudoja daugiau smegenų % nei human sapiens. Evoliucijos būdu pas juos atsirado sonarai tokie, kokių žmgus dar negali sukurt. Mes žemės vandenis ęsam turbūt mažiau ištyrinėję, nei artimajį Žemei kosmosą. Kitas dalykas, civilizacijos save pačios sunaikina. Kitas dalykas, jei įmanomas greitis greitesnis už šviesos greitį, ar tai nekeičia visko iš esmės? Tada kaip ir keliavimas laiku taptų įmanomas, vėlgi su savais pliusais ir minusais.
mindaugas.vaitiekūnas 2022-11-08 11:43
Dievas gal ir sukūrė žmogų panašų į save patį, bet ne ateivį panašų į žmogų Žemė turi savo paros, metų ciklus. Kokiai musei metų ciklas išvis nėra pažįstamas, nes jos gyvenimo trukmė per maža. Kadangi žmogus gyvena ilgiau, tai jam tai pažįstama. Linkstu link to, kad pačio laiko suvokimas kas yra ilgai, o kas trumpai, priklauso nuo to, kokiose sąlygose gyveni ir kokiame kūne gyveni. Žemėje turime tokių variantų, kurie gali "užsikonservuoti" kažkuriam laiko tarpui: ar tai užmigti, ar tai užšalti, ar tai išdžiūti, o gavus drėgmės vėl atsigauti. Teoriškai atsijungimo būsenoje galima praleisti šimtmečius, gal net tūkstančius metų. Tad tūkstančių metų tarpžgvaigždinės kelionės ateivių rasei gali trukti sąlyginai nedaug - gal tik 5% jų gynimo laiko. O gal jie visai nesensta/nemiršta nuo senėjimo. O jei dar sugeba panirti į kažką panašaus į miego būsena, tai ta 100 000 metų kelionė Žemės link jiems gali būti kaip vienas sapnas mums.
Dannas3 2022-11-08 12:54
Sviesos greitis yra ne apie greiti, o apie priezastinguma (causality). Virsijus ji, gauname nemazai paradoxu, tokiu kaip efektas ivyksta anksciau nei efekta itakojusi priezastis. Sviesos greitis tai tarsi gamtos firewall, kuri didelis klausimas ar galima nulauzti. Nereikia isivaizduot ateiviu biologine forma. Tai visiskai nepraktiska ypac kosmoso kelionese. Daug logiskiau butu manyti, jog didelius atstumus gali iveikt tik tokie kaip kazkokios formos nesenstantys robotai. Jiesm ir laiko faktorius taptu visiskai nesvarbus, nes galetu realiai keliones metu save isjungti ar hibernuoti, nereikalaudami jokiu istekliu. Su biologine forma vienos bedos, tarkim jei ir imanomas uzsaldymas, kad nesvaistyt resursu, tai irgi kabliukas, tas kad ,tiksliai nezinau ar parasysiu is atminties, bet zmogaus kune vyksta kazkokio elemento skilimas ir po kokio tukstancio metu keliones, reiktu prikelti zmogu ir ji 'pataisyti'.
kukulis4 2022-11-08 13:42
Taip. Gali buti. Arba gali ir nebuti. Zinodami, ka siuo metu zinome, mes galim pasakyti, kad FTL keliones mums yra neimanomos, ir nera jokiu zinomu budu tam apeiti (bet tai nereiskia, kad neverta tokiu ieskoti, ar filosofuoti tema 'o kas, jeigu'). Visa kita - musu spekuliacijos. Jeigu staiga suzinotumem, kad, tarkim, kirmgrauzos istiesu egzistuoja, ir veikia taip, kaip mes isivaizduojam, kad jos galetu veikti - tai keistu musu esmini supratima apie visata ir keliones joje. Vienintele problema - zodelis "jeigu".
kukulis4 2022-11-08 13:47
Prigalvoti galima daug ko. Tik mes nezinom, ar taip is tiesu galetu buti, ar tai igyvendinama. Keliones galetu vykti ir kaip samones perkelimas - uzimanei kazkur toli uz tukstancio tukstanciu sviesmeciu - samone perkeli i ten esanti kuna (galbut net akimirksniu, nes ten kvantai, zinai), o tavo senas kunas ismetamas kaip trasa. Ar tai siandien imanoma - ne. Ar aplamai imanoma - galbut. Mes nezinom.
Dannas3 2022-11-08 15:03
kvantai zinai:) Samone ar informacija ir taip butu perkelta akimirksniu samones atzvilgiu, nes sviesos greiciu laikas sustoja. aisku stebetojo atzvilgiu zinute skreitu tiek kiek ir priklauso laiko. Jei turi galvoj kvantini susietuma, tai pokolkas nera jokiu minciu kaip panaudot si fizikini reiskini. https://www.youtube.com/watch?v=BLqk7uaENAY&t=1412s
kestutisz 2022-11-08 15:24
Skrydžiai kartomis - turbūt pati silpniausia visų kosTminių sci-fi idėja, ir jie niekur nesuveikia, bent nepamenu tokio. Na ok, čia gal reikia negalvot kaip apie žmones, labiau apie kokias kitas pievas kaip "hive mind" kur tiesiog biorobotai, o prieš tikslą atšildomas koks "karalienės" kiaušinis, ji ten prideda kitų, bet tas kažkaip atrodo dar mažiau tikėtina :)
sub 2022-11-08 16:26
Nėra jokių įrodymų apie dievą. Įra galbūt įrodymų apie kažkokias asmenybes, kurios kažkada egzistavo ir žmonės juos sudievino. Tai tiesiog tiki arba netiki. Nes neįrodysi. Visos religinės knygos yra parašytos kažkieno, t.y. knygoje išdėstoma jų nuomonė ir tų nuomonė, kieno jie kalusėsi, o kaip su faktais ir įrodymais? Nesuprantu kaip gali būt dėstoma tikyba, apie kažką ko negalim paaiškinti. Geriau tiesiai šviesiai dėstytu moralines normas ir etika, kaip reikia elgtis, nes tie dievo įsakymai tikrai gal padeda žmonėms būt geresniais žmonėms vienas kitiem. Dievas yra dar didesnis mindfuck nei kosmosas. Gal dievas yra žmogus, kuris kažkaip sugebėjo išnaudot 100 % savo proto, kas man asmeniškai skambėtų daug realiau. Apie kosmosą sąlyginai kažkiek jau išsiaiškinome naudodami instrumentus, kuriuos vėl gi sukūrėm patys (jie gali būt netikslūs) kad yra ciklai, kažkas priklauso nuo kažko, kad žvaigždės iškreipia ervėlaikį, tada atsiranda gravitacija ir maždaug aiškesnė tvarka, kodėl Žemė sukasi aplink Saulę, Mėnulis aplink Žemę, o visa Saulės sistema aplink galaktikos centrą.
gytis13 2022-11-08 19:26
Na man atrodo kad scenarijus būtų toks. Pirmoji kosmonautų karta išskristų į žvaigždes ir mirtų kosmose, užaugintų antrą kartą. O antroji karta apsuktų erdvėlaivį ir grįžtų atgal - kam jiems mirti kosmose, jie įgytų skrydžio tikslą pamatyti Žemę. Grįžti atgal juk daug įdomiau....
Stebėtojas 2022-11-08 20:04
Fantazuoti galima daug. Šiuo metu realybė tokia, kad šviesos greitis yra riba. Be to, jos šiuo metu pasiekti neturim nė menkiausios galimybės (nekalbu apie dalelių greitintuvus). Kvantinė teleportacija yra išpūstas burbulas ir ten nieko ypatingo nėra. Ar tikrai keliavimas greičiau už šviesą sukurtų paradoksą? Man asmeniškai ten galai nesueina. Šiuo metu yra gal trys variantai, kaip būtų galima keliauti greičiu už šviesą - kirmgraužos (labai teorinė galimybė, nes nei mes kokią galim tyrinėti, nei sukurti), Alcubierre variklis, kuris galėtų keisti erdvėlaikio struktūrą ir leisti keliauti greičiau už šviesą (vėl, labai teorinė galimybė, nes net neaišku kas yra jam reikalinga neigiama energija) ir trečiasis, taip pat kol kas fantastinis variantas, iškristi iš erdvėlaikio, nes šviesos greitis mus riboja tik mus supančiame erdvėlaikyje. Čia lieka kol kas neatsakytas klausimas - ar yra kažkas, kame egzistuoja mūsų erdvėlaikis. Toks būdas būtų tikrasis GUŠ šuolis. Bet, vis labiau gilinantis į visatos sandąrą, gali paaiškėti ir kokių nors kitokių variantų. Kad ir kaip ten būtų - dar turim milijardą metų. Iš kitos pusės, perkėlus sąmonę į kompiuterį, laikas netektų prasmės, bet tai, anaiptol, nereiškia, kad tarpžvaigždinė kelionė būtų labai lengvesnė. Gal ir galima turėti kokį minimalų energijos šaltinį, kurio užtektų šimtmečių kelionei, bet pati kelionė tai vyks atvirame kosmose, kur yra itin energingos dalelės, galinčios pažeisti procesorius ir atminties saugyklas. Egzistuoja ir kita fantastinė forma - egzistuoti grynuoju energijos pavidalu (kad ir ką tai reikštų). Viena aišku, kad ateitis bus keista.
mindaugas.vaitiekūnas 2022-11-08 20:15
Veikiau jau mūsų visuomenėje nėra kažkokio konkretaus apibrėžimo kas yra dievas. Daugeliu atveju tai įsivaizdavimas, kad dievas yra žmogeliukas su tam tikromis galiomis Man asmeniškai dievas yra visata su visais savo dėsniais, kas ir suteikė gyvybę tiek man, tiek tau
Dannas3 2022-11-08 23:13
Nera pats lengviausias video, bet gal pades suprast. https://www.youtube.com/watch?v=an0M-wcHw5A&t=30s
kestutisz 2022-11-09 11:25
Šitas techniškai tai sunkiai realizuojama, kosmosas - ne autostrada, kad apsukai ir grįžti :) Na ok, jei sci-fi tai visos kosminėse "navigacijose" bus visi galaktikų matematiniai modeliai, kas kiek kur pasisilinko, tai nu gal. Bet jei prie temos - turbūt greitai prieisim prie svarstyumo rimtais veidais iki skaičiavimo kiek čia svetimų Mėnulių yra "pabėgę" kartu su gyventojais (septyniasdešimtųjų serialas Space: 1999) :)
kukulis4 2022-11-09 11:51
Siandien prieinamomis technologijomis, iki artimiausios zvaigzdes vistiek reiktu skirst 18000 metu. Tai yra tiesiog per daug lyginant su tuo, kiek zmones paprastai gyvena. Po 18000 metu musu civilizacijos aplamai jau gali ir nebuti. Net jei kazkokia delegacija butu issiusta siandien, manau, kad po keliu simtu metu pirmaja delegacija pasivytu antroji, ir pasakytu 'chebra, nebevarkit'.
kestutisz 2022-11-09 12:05
Su tuo pasivijimu pakeliui irgi problema, per sudėtinga, kurioj ten sci-fi knygutėj buvo panašus scenarijus - kol chebra grįžinėjo iš kažkokios pirmosios misijos pabendraut su kitos planetos gyventojais, anie neiškentė, pastumė progresą, sugalvojo geresnį būdą skristi ir jau grįžtančių laukė Žemėje. Žodžiu viskas sci-fi jau jau aprašyta ir praktiškai po kurio laiko galima dėt prie technologijų :) Va kad ir neseniai žiūrėjau '58 filmą, o ten - plokščias ekranas! (tada gal props'am babkių neužteko, o dabar - praktiškai pranašystė). O dar raketos kokios gražios palyginus su dabartiniais siloso bokštais :) https://i.imgur.com/ocINWSp.png
Stebėtojas 2022-11-09 22:42
Jo įrodyme yra pora grubių logikos klaidų. Nesiplėsiu, bet mintis kita pamąstymui. Kodėl subšviesiniam greičiui staiga pradėjo taikyti šviesos greičio dėsnius (ten kur pakreipė 45 laipsniais viską)? Antra, net ir GUŠ ryšys, tegul veikia ir ne akimirksniu, bet jis veikia į ateitį, o ne į praeitį, o čia staiga bam ir pasiuntė į praeitį. O jei tarsim, kad ryšys yra akimirksninis, tai iš viso neuprantama, kodėl nupiešė rodyklę atgal, ji turėjo eiti horizontaliai. Akivaizdžiai sumaišytos atskaitos sistemos. Arba įrodymas yra kitoks, bet pasirinktas įrodymo būdas yra netinkamas.
mindaugas.vaitiekūnas 2022-11-09 23:31
Mes turim galingiausią visų laikų įrankį - savo protą. Tai ir sukūrėm/sukursim apie ką svajojom/svajojam (įskaitant ir plokščią ekraną)