[Žinios trumpai] Skelbiamas pavojus: Baltarusijoje prasidėjo okupacija  ()

Tremtyje gyvenanti baltarusių opozicionierė Svetlana Cichanovskaja pirmadienį pasmerkė Rusijos de facto vykdomą „karinę jos šalies okupaciją" ir paragino Europos Sąjungą toliau daryti spaudimą Aleksandro Lukašenkos režimui, praneša AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maskva pasinaudojo Baltarusija kaip tramplinu karui prieš kaimyninę Ukrainą ir kaip jungtinių operatyvinių pajėgų dalį savo sąjungininkės teritorijoje dislokavo tūkstančius karių.

„Turiu pasakyti, kad Baltarusija de facto yra okupuota Rusijos", – AFP sakė S.  Cichanovskaja po susitikimo Briuselyje su ES šalių užsienio reikalų ministrais.

A. Lukašenka „nekontroliuoja Rusijos karių buvimo Baltarusijoje ar Maskvos karinės technikos dislokavimo", pabrėžė ji.

Baiminamasi, kad Minskas ruošiasi siųsti karius į Ukrainą.

„Jis tiesiog turi su viskuo sutikti, nes žino, kad be V. Putino paramos jis negalės Baltarusijoje politiškai išgyventi", – tvirtino S.  Cichanovskaja.

Paskelbimas apie bendrą Rusijos ir Baltarusijos karinių pajėgų dislokavimą pakurstė nuogąstavimus, kad Minskas ruošiasi siųsti karius į Ukrainą, nes Kremliaus pajėgas atmušė Ukrainos pajėgos, tačiau Svetlana Cichanovskaja tvirtino, jog Baltarusijos kariai atsisako jungtis į Maskvos karą. „A. Lukašenka tai žino", – patikino ji.

Iki šiol opozicija „nemato jokių ženklų", kad Rusijos branduoliniai ginklai būtų įvežti į Baltarusiją po to, kai birželį Maskva paskelbė, kad į Minską pristatys raketas, galinčias nešti branduolines galvutes, pažymėjo S.  Cichanovskaja.

 

Svetlana  Cichanovskaja gyvena tremtyje po to, kai pabėgo į užsienį, susidūrusi su žiauriomis represijomis, kurias pradėjo Aleksandras Lukašenka, pasiskelbęs apie savo pergalę 2020 metų rinkimuose, kuriuos Vakarai laiko neteisėtais.

Ji paragino ES užsienio reikalų ministrus neignoruoti Baltarusijoje vykstančių susidorojimų, nes dėmesys dabar sutelktas į Ukrainą, ir užpildyti ES sankcijų, skirtų išeikvoti Lukašenkos išteklius, spragas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(9)
(35)

Komentarai ()