Kosminė kryžkelė: NASA nebesiųs žmonių į Mėnulį 2020 m.

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Mitas 2010-01-30 08:41
Mėnulyje jie ir nevaikščiojo. Taip, ten sunku vaikščioti. Mėnulyje jie šuoliavo. Ne kiekvienas taip pašuoliuotų, jie turėjo nemažai laiko tam treniruotis Žemėje. Mitų griovėjai mėgino pakartoti tą patį Žemėje, kažką panašaus jie ir padarė, bet jiems tai sunkiai sekėsi. Yra nuotraukų Mėnulyje likusių modulių. Nuotraukas gal ir galima užginčyti, bet galima nusiųsti šviesos spindulį į Mėnulyje paliktus veidrodžius ir sulaukti jo grįžtančio atgal. Gaila tik tiek, kad NASA „pametė“ tiek daug vaizdajuosčių. Tiesa, vėliau ji buvo pranešusi, kad jos lyg ir perrašytos buvo. Belieka patikėti tuo, ką sako, juk nenueisi ir nepatikrinsi, ką jie ten turi.
kiesza 2010-01-30 10:39
kaip imanoma pamest vaizdajuostes ?? ir kas is to kad amerikieciai su indais nufotografavo ta vieta kur apolo buvo nusileides jei nuotrraukas tik po 2 ar 3 metu paviesins, kurias profisonalai sukurs tiksliau dabar kuria ? Bet nera reikalo cia gincytis buvo ar ne nes patikrint kolkas nera kaip o ir irodymu kad buvo ir nebuvo 50-50 ..
Arta 2010-01-30 20:48
na va ir diskutuok, kad nori - nesvarbu, kad gaunami nuo Menulyje paliktu veidrodziu atspindeti sviesos signalai, kuriu deka nustatytas atstumas iki Menulio, patvirtinantis Einsteino "gravitacinio kruvio" koncepcija; svarbu, kad pamestos kazkokios vaizdajuostes :). Lygtai kiekviens is musu laikem tas vaizdajuostes rankose ir zinom, kad jos pamestos. Net jei kas ir pamesta, ar tai irodymas, kad to, kas jose irasyta, nebuvo ? :). Vasario 16-osios originalo irgi neranda... :) Daug kas gali pasimest per laika ir daug kas pasimeta, ka darysi. Bet skeptikams turbut lengviau patiket, kad Menulyje kokius nors nugludintus veidrodzius, tiksliai nutaikytus i Zeme, paliko ateiviai, nei astronautai :)
nuomonė 2010-02-01 01:52
Laikai kitokie Šiaurės Korėja turi beveik daugiau šansų nuskristi į mėnulį nei JAV dėl labai paprastos priežastes: nes pakaks vieno žodžio kad tauta atiduotų viską kad tai pasiekti. Kiek Jūs asmeniškai atiduotumėt tam kad pora žmonių pasivaikščiotų mėnulyje? Jau turbūt įsivaizduojat kad reikės nemažai JAV pasisekė, nes aš manau tik Vietnamo karo pabaigoj pas juos pilnai pradėjo veikti demokratija. T.y. politikai dabar pirma turi atsižvelgt į tai ko nori žmonės ir primityvi propaganda nebeveikia. Kita išeitis - komerciniai skrydžiai, arba bent finansavimas iš komercinio sektoriaus. Tik tai bus dar negreit. Tam pati sistema dar turi pribręst ir reikia pigesnės technologijos. ...o ta technologija - robotai.
Mitas 2010-02-01 08:01
Arta, nelyginkim Lietuvos su NASA. Aš 99,9% esu įsitikinęs, kad jie tiesiog nenori jų rodyti, nenusipelnėm. Na, kaip jie nori, palauksim, indai gal nuskris, nufilmuos ir parodys. Aš dedu daug vilčių į juos.
Jogundas 2010-02-01 15:52
Manau, nesunku suprasti, kodėl taip sunku sugrįžti į Mėnulį, tik reikia norėti truputį pagalvoti. Pabandysiu pateikti pavyzdį (jis nėra tiksli analogija, bet geresnio nesugalvojau). Taigi įsivaizduokime, kad norite įsigyti , o kur dabar kiečiausias pasaulyje greitintuvas?) Tikėtina, kad žmogus Mėnulyje (ar Marse, ar kokioje egzoplanetoje) neatras nieko daugiau, negu ten nusiųstas robotas. Bet argi mokslas nėra visų pirma dėl naujos patirties, asmeninės, o kartu ir visos Žmonijos? Todėl man asmeniškai labai liūdna, kad JAV taip neambicingai elgiasi. Tikėkimės, kad atsiras, kas pamatęs gerą progą imsis šios įdomios veiklos, nesvarbu, Kinija, Indija ar B. Geitsas.
Retry 2010-02-02 01:10
O aš džiaugiuosi ir kad tik kongresas patvirtintų šitą biudžeto planą. NASA, kaip kosminė agentūra turi vieną minusą, ji negali turėti ilgalaikės strategijos. Pasikeis valdžia, jie vėl keis strategiją, vėl keis ir taip nieko doro ir nepasieks. Šitas biudžeto planas yra geras tuo, kad juo norima skatinti privataus sektoriaus dalyvavimą kosminėje industrijoje. NASA gautųsi, kaip finansavimo šaltinis. Šaltinis per kurį privačios kompanijos galėtų savo projektus vykdyti. Puikiai matome, kaip gerai sekasi SpaceX kompanijai: jau sugeba iškelti palydovus į orbitą, greit galės ir žmones. Kodėl jei tai pavyko? Nes jie dirba pagal sutartį su NASA, gauna iš NASA technologijas, gauna finansavimo, parduoda jiems savo paslaugas. Amerikos kosminė agentūra turėtų užsiimti mokslu, naujų technologijų kūrimu. Pati Constellation programa tai atlieka iš Bušo administracijos su nerealiai biudžetais, nerealiomis datomis... Aišku gaila 9 milijardų dolerių, kurie jau yra sukišti į tą programą, bet jos tęsimas kainuotų dar daugiau. Ir dar labai didelis klausimas kyla dėl pačios programos tęstinumo. Dabartinė mėnulio programa kardinaliai skiriasi nuo Apollo programos (todėl ir kainuoja daug daugiau, todėl ir negalima taip greitai visko įvykdyti). O skiriasi tuo, kad Apollo programa tai su trumpalaikiu tikslu - nuskristi į Mėnulį, tai buvo varžybos ir nieko daugiau nereikėjo - tik nuskristi į Mėnulį. O dabartinės kosminės programos tikslas yra nuskristi ir likti Mėnulyje. Niekam dabar nereikia trumpo nuskridimo ir parskridimo, dabar žengiamas naujas žingsnis, norima turėti kosmines bazes Mėnulyje. Taigi apibendrinant: šituo biudžeto planu norima padaryti, kad kosmosas būtų ne tik valstybių žaidimas, bet į visą tai pajungti privatų sektorių.