Klimato šiltėjimą pristabdė vandens garai, teigia klimatologai  (3)

JAV ir Šveicarijos klimatologai pasiūlė pastaruoju metu pasaulyje stebimo temperatūros kilimo tempų sumažėjimo paaiškinimą, pranešė „Nature News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai mano, kad tai lėmė stratosferoje sumažėjusi vandens garų koncentracija. Jų tyrimo medžiaga paskelbta žurnale „Science“.

Pasak straipsnio autorių, nors 2000 – 2009 m. laikotarpis buvo pats šilčiausias dešimtmetis per visą meteorologinių stebėjimų istoriją, paskutiniaisiais metais temperatūros didėjimas pasaulyje kiek sumažėjo. Skeptikai šį faktą įvertino kaip įrodymą, jog nevyksta joks klimato atšilimas.

Grupė JAV ir Šveicarijos mokslininkų iškėlė prielaidą, kad klimato permainas gali lemti stratosferoje, 11 – 50 kilometrų aukštyje, esantys vandens garai. Stratosferos tyrimų duomenų analizė atskleidė, kad vandens garų kiekis nuo 2000 m. joje sumažėjo 10 proc. Remiantis kai kuriais klimato modeliais, toks vandens garų koncentracijos sumažėjimas gali 25 proc. kompensuoti dėl anglies dvideginio kiekio atmosferoje didėjimo vykstantį temperatūros augimą.

Pirmą kartą pranešimai apie vandens garų koncentracijos pokyčius stratosferoje pasirodė 1999 m., tačiau vėliau buvo aptikta įrodymų, kad mokslininkų matavimai nebuvo patikimi. Atliekant naujausią tyrimą, buvo remiamasi palydovų surinktais duomenimis, o jų patikimumu šiuo metu neabejojama.

Kol kas neaišku, kodėl stratosferoje sumažėjo vandens garų. Pagal vieną hipotezę, tai atsitiko dėl to, kad per paskutiniuosius 10 metų temperatūra žemuosiuose stratosferos sluoksniuose nukrito 1 laipsniu. Tačiau kodėl temperatūra sumažėjo, taip pat neaišku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)