Aidanas Praleika. Pasaulinis atšilimas: mitas sklaidosi

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Darius Žižys 2009-12-07 11:42
Na tiesa pasakius visados abejojau, kad žmogus pajėgus sukelti tokio mąsto pokyčius globaliniame klimate, įtaką mes žinoma darome tačiau ne tokią didelę. Kažkada jau buvo patalpintas straipsnis kritikuojantis šią globalinio atšilimo teoriją, weather channel įkūrėjas (pavardės nepamenu) ten pateikė nemažai faktų rodančių kad žmogaus kaltės šiame atšilime yra žymiai mažiau nei skelbiama (o skelbiama kaip patys žinot tikrai labai daug ir visais įmanomais būdais). Manau daugiau įtakos šiam reikalui daro pačios saulės aktyvumas (keista turint omeny kad šiuo metu jis kaiptik labai kritęs, bet saulės aktyvumas žemėje sukelia kiek paveluotą reakciją), galbūt geologiniai reiškiniai, kaip pavyzdžiui milžiniški kiekiai metano išmetami pačios žemės, o metanas kaip žinia bene 20kartų labiau skatina šiltnamio efektą nei co2. Būkim atviri, nekažin kiek mes dar žinom apie mūsų pačių planeta.
bahuriux 2009-12-07 12:09
Super straipsnis 10 is 10 balu O kur zurnalistai dinge? Galetu padirbeti prie tokio tipo staripsniu platinimo, turiu raumeny rekti ant viso pasaulio, kad zmones cia tik 2% prisidejo prie atsilimo, o ne 99,99% ir tegu zlunga "klimato kaitos del zmogaus veiklos" verslas.
kiesza 2009-12-07 12:14
is bet ko lazinciausa kad per sy amziu temperatura lietuvoje nepakils tiek kad naturaliai prades augti palmes ir bananai...
Alchi 2009-12-07 12:22
Nenuostabu, kad politikai taip fanatiškai gina savo klimato atšilimo teoriją. Tai didelis biznis. Na iš vėjo ar saulės elektrinių statymo didelio biznio, gal nepadarysi, nežinau tiksliai, bet jeigu jie įtikins pasaulį, kad reikia kažką daryti, tai uždės belekokius mokesčius. Reikės mokėt už transportą, papildomai už elektrą, galbūt net sugalvos uždėt mokesčius žmonėms kūrenantiems anglis, malkas. Ir be abejo tuos visus mokesčius užkraus ne kam kitam, o paprastam žmogui. Ir jis bus laimingas mokėdamas tuos mokesčius, nes pasaulį, matai, reikia gelbėt. Mano nuomone reiktų dėmesį geriau sutelkti į žmonių, o ne planetos gerovę. Neseniai pas mane buvo atvažiavęs toks vandens valymo įrenginių pardavėjas ir padarė eksperimentą su vandeniu. Įkišo du elektrodus į vandens stiklinę ir visoks brudas išlindo - efektinga buvo. Aš žinojau, kad vanduo užterštas, bet kad taip siaubingai... Dar galėtų miškus atsodint ar išsaugot. Tai Lietuvoje nėra labai aktualu, bet vis tiek. Ir maisto kokybę gerint, bei pavalgydinti visus, po velnių. Aš nežinau nė vieno paaiškinimo, kuris nebūtų kriminalinis, dėl ko Afrikoje žmonės badauja.
runce 2009-12-07 12:29
geriau vaikus paauklėtų, kad nešiukšlintų. daug didesnė nauda
Darius Žižys 2009-12-07 12:29
Na vejas, saule, hidro energija ir visi kiti alternatyvus energijos saltiniai geri dar ir tuo kad yra atsinaujinantys ir didinantys energetine nepriklausomybe (kas politiskai taip pat velniskai svarbu), tarsa jau antraplanis dalykas, juo labiau kad iskastinio kuro kaip ir tu paciu svariu gamtiniu duju (jos beje aplinkai nekenkia) istekliai gana sparciai mazeja, gavyba brangsta. Miskus saugot zinoma reikia, gal ne tiek saugot kiek naudot protingai naudot ir nemazint ju ploto, turint omeny kad kitur ju mazeja persasi isvada kad sio turto mums dar tikrai prireiks (kaip beje ir gelo vandens), taip kad misku ir vandens kokybes palaikymas yra itin geras dalykas. P.S. nustebtumet kokie laimingi tie zmones afrikoj, zinoma yra ten ir bado ir viso kito blogo, bet is esmes jie gyvena geriau nei statistinis lietuvis, rusas ar dar koks ne vakaru siaurietis.
lizunas 2009-12-07 12:50
Su tavimi sutinku. Pas mus bute taipogi patikrino vandeni ir nusipirkome filtravimo sistemą. Per ši naudojimo laiką, apie puse metų, neteko valyti virdulio nuo apnašų. Netgi padarėme testą su perkamu vandeniu, moki daug pinigų, bet gauni panašų produktą kaip iš vandentiekio
bahuriux 2009-12-07 13:01
OT: ne i tema, bet reiklainga info. matai jis tave tiesiog isdure, reikejo ipilti mineralinio, ar mineralizuoto vandens is parduotuves ir brudo butu buve dvigubai daugiau. Ten del elektrodu medziagos ir mineraliniu medziagu vandeni iskrenta nuosedos, beja su Cl dar ir nuodingos truputi, NaCl valgomoji druska, jei ka, tai nereikia panikuoti, kad issiskiria zalios nuosedos, taip turi buti, jei leidi elektros srove per vandeni. Zmogui distiliuotas, arba labai stipriai isvalytas vanduo nera labai gerai, nes mes evoliucijos eigoj ipratom prie mineraliniu priemaisu, o be ju neisgyventum prasidetu ligos ir panasiai. Zinoma nesakau, kad reikia gerti vandeni is upes, bet is grezinio tikrai nereikia valyti vandens, nebent jei perdaug kalkiu butu. As neperku vandens is plastikiniu buteliu, tie plastikai isskiria nuodingas medziagas i vandeni, nenaudoju filtru, nes negalima salinti visu mineralu is vandens ir gerti gryna H2O, geriu virinta atsaldyta vandeni is krano ir nematau vargo Na jei vistik yra noras gerti vandeni artima distiliuotam vandeniui, tai tada gerkite papildomai ir mineralini vandeni is parduotuviu. Tiesa dar atsiminiau super recepta i slovika imeti sidabro, ar sidabrini sauksta ir palaikai per nakti, ryta vanduo buna isvalytas nuo bakteriju ir panasiai. Atsimenu mokykloj mokytoja pasakojo del ko turciai ilgiau gyveno senobej, negu baudziaunikai, tai pasirodo del to, kad naudojo sidabriniu indus ir stalo irankius.
Alchi 2009-12-07 13:33
Gal reiktų plačiau pasakyt. Iš pradžių įkišo kažkokį matuoklį ir parodė kiek vandenyje yra ištirpusių dalelių (ar kažkas pan.). Norma 50, rodė 10 kart daugiau. Jų filtrų sistema susideda iš 4, berods, dalių ir paskutinės penktos kurioje išvalytas vanduo yra prisotinamas mineralinių medžiagų. Dar po to biškį propagandos paskleidė, kad pvz. Daridos vanduo yra panašios kokybės, kaip iš čiaupo. Be abejo, bachuriukas norėjo parduoti savo produktą, gal ir vietom perdėjo, bet daug tiesos tame taip pat yra. Sorry už offtopic. > Darius. Kad mineralinių išteklių mažėja, tai niekas nesiginčyja. Svarbiausia yra surasti būdų kaip juos pakeisti. Vėjas - nepatikimas, ne visur ir ne visada pučia, vanduo - irgi neišeitis, nes taip pat ne visur yra pakankamai sraunių upių, saulė - neefektyvųs elementai, ar ne? 9 % saulės energijos paverčiama elektra? Kol, kas nežinau, kas galėtų pakeisti mineralines iškasenas. Bet, mokslas vietoje nestovi ir jeigu tie korumpuoti šunsnukiai turėtų pakankamai gėdos, kad pagalvotų kas iš tikrųjų naudinga visiems, jie padidintų alt. energijos šaltinių tyrimų finansavimą. Velniop tą atšilimą, mums reikia energijos labiau negu šaltesnio, atseit, klimato. Manau, kad padidinus tyrimų finansavimą, tikrai rastumėm efektyvesnių būdų tai pačiai saulės energijai išgauti.
Nerealiai 2009-12-07 13:45
Su viskuo sutinku , tik del tu plastmasiniu buteliu, tai nera taip kaip atrodo, paprastas plastikas sutinku iskiria medziagas kenksmingas, bet kur pilamas geriamasis vanduo, tas plastikas visai kas kita, apie sita jau skaiciau, tik dbr negaliu parodyt nuorodos, bet gali pagooglint, nebent ta buteli kaitint pradesi tada iskirs.
SaliamonXP 2009-12-07 13:49
Pagaliau, kazka i tema parase "globalinio atsilimo" tematika. Uzteks cia purdrint visiems smegenis su tom nesamonem kur visi politikai skleidzia. Jau esu kazkur rases, bet tai galit psiziuret labai gera filmuka ta tema. Daugiau nei puse straipsnio buvo paimta is sito video The Great Global Warming Swindle http://video.google.com/videoplay?docid ... 369613647#
Darius Žižys 2009-12-07 13:55
Na tu teisus, cia jau lokaliniai veiksniai saules ar vejo kiekis, galimybe naudoti hidro energija ar panasiai, bet as sneku globaliai. Kalbant grynai apie lietuva pas mus kazin ko is saules bateriju ar upiu tvenkimo tikrai negausi, mano galva esam per toli i siaure ir upiu pas mus tinkamu tvenkimui tikrai maza. Taciau vejo energija visai nebloga alternatyva. Taip pat zinau viena labai nebloga pavyzdi kai mazas miestelis lietuvoje pasisate savo nuosava vejo jegaine, paeme paskola is kredito unijos (bankui rizika pasirode per didele nors ir rekte rekia apie savo parama svariai energijai) ir gave ES parama jie planuoja pilnai issimoketi uz objekta per 5-6 metus. Paskaiciuota kad atidavus kredita pajamos uz parduota elektros energija sieks 60-70 tukstanciu litu per metus. Turint omeny kad elektros enerijos kainos dar kils si suma taip pat turetu dideti, gautos lesos bus naudojamos miestelio modernizavimui. Argi ne puiku? Kalbant apie saules energija, skaiciau straipsni (cia pat technologijos.lt) apie padidinto efektyvumo saules elementus. Siu elementu pagamintos kilovatvalandes kaina jau beveik lygi iskastinio kuro pagamintos kilovatvalandes kainai arba nezymiai didesne (jai gerai pamenu kaina buvo ~13ct, iskastinio ~11ct). Jau yra elementai su 12-12% efektyvumu, netgi virsijanciu 20. Didziausia beda zinoma lieka kaina. Bet su laiku ir ji kris, tikrai esu tuo isitikines. Cia jau biski fantastika bet net skaiciau apie saules jegaine paciame kosmose (105km aukstyje) kur del atmosferos nebuvimo tas procentas beveik maksimalus, zinoma lieka energijos patiekimo is kosmoso i zeme beda, bet tam yra kuriama technologija kuri geba energija i zeme siusti mikrobangomis. Galiu pabandyti surasti nuoroda. Kas liecia politika tai labiausiai prajuokino vieno politiko pasisakymas kodel saules energija yra blogai, jis paprasciausiai pasake kad po 3-5 milijardu metu saule vistiek zenkliai atves tai nebeefektyvu bus tokia energija..... kazi pats jis maste ka sneka? ...
Darius Žižys 2009-12-07 13:59
http://en.wikipedia.org/wiki/Space-based_solar_power Kosmine saules jegaine
bahuriux 2009-12-07 14:03
jis turbut maste desiniuoju pusrutuliu, bet nesmegenu, o uzpakalio
andriulis 2009-12-07 15:14
Tarsa norim nenorim reikia mazinti! Ir co2 gerai,kad mazinam. Na mes gal neitakojam pasauliniam atsilimui kaip cia visi saukia,bet oro kokybe reikia gerinti! As nekalbu apie lietuva kur visas radiacinis fonas nera aukstas,bet kaip koki kinai gyvena ir kuom kvepuoja, tai yra tragiska.
Nerkus 2009-12-07 15:38
o kas tau sake, kad jei arbtinuke nera apnasu tai vanduo yra geras????????? reiskia vanduo yra per minkstas. minkstas vanduo yra techninis vanduo. jis tinka skalbimo masinai, pilti i lygintuva, nuleisti tolete, nes bakelis neuzkirmija. O jei arbatinuke neiskrenta nuosedos vadinasi tavo geriamas vanduo grauzia arbatinuka, nes minkstas (distiliuotas) vanduo yra agresyvus. tai pat minksto vandens negalima vartoti maistui, nes jis ispjauna is organismo mineralus. pas mane buvo atejas su tais filtrais, tai kai jis isejo teko ismokti 6-12 klases chemijos kursa ir issiaikinti, kad jis mane tiesiog norejo isdurti. as cia jkalbu apie vilniaus vandeni, bo gal kituose miestuose vanduo yra kitokios kokybes. sorry uz offtopika, bet nesusilaikiau neparases:)
Muskietininx 2009-12-07 17:23
Hmmm... labai jau stipriai čia jūs prieš tą atšilimą. Reikia suprasti, kad žmonių yra įvairių. Pvz. manęs su atšilimu neišgąsdins, nes aš ir taip viską tinkamai pasvėręs ir atsirinkęs informaciją galiu suprasti, kad žmogus čia nėra tikrasis kaltininkas. Tačiau yra žmonių kuriems tai nieko nesako ir juos galima išgąsdinti tik prigrasinus, kad atšils klimatas, ištirps ledynai ir juos visus paskandins. Taigi baimė yra puiki priemonė mažinti taršą pasaulyje. Bet aišku atsiranda ir žmonių, tikrai protingų žmonių, kurie iš to dar ir pasipelno. Tai nėra gerai, bet norint išgąsdinti tą žmogelį manau reikia tirkai didelio šou arba daugelio žurnalistų straipsnių, kurie tikrai kainuoja. 8) Bet dabartiniai skandalai dėl to atšlimo tikrai, net man nebepatinka
Liutas 2009-12-07 17:34
kazkada buvo populiari siltnamio efekto teorija,kenksmingos dujos aplink zeme,saule jas kaitina ir kaista klimatas darosi karsta trosku isgaruoja vanduo.vandeniuj begaruojant padideja zemes elektromangetinis laukas ji tampa lengvesne,pradeda suktis sparciau apie savo asi nutolsta nuo saules.
Darius Žižys 2009-12-07 17:37
Cia noredamas daug ka sugalvot gali del priezasciu, gal vien is noro apmazint tarsa, gal is noro uzsidirbti, gal kitu paskatu. Su labai lakia fantazija galima net sugalvot kad tokios salys kaip kinija ar JAV nepasirasiusios kioto protokolo siekia naudos, nes kioto protokolo laikymasis reiskia suvarzymus susijusius su CO2 isskyrimu, o protokolo nesilaikymas reiskia privaluma lyginant su jo besilaikanciomis salimis, Nera suvarzymu - nera su tuo susijusiu nuostoliu. Bet cia jau is fantastikos skilties
Darius Žižys 2009-12-07 17:38
KAd kiek girdejau silpsta pastaruoju metu zemes magnetinis laukas, o tas nera geras dalykas