Rusija prarado didžiosios mokslo valstybės statusą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Separatistas 2010-01-31 17:10
"Mokslo darbas Rusijoje jau nėra prestižinis: remiantis viešosios nuomonės apklausos rezultatais, 2006 metais tik vienas procentas šalies gyventojų pagarbiai atsiliepė apie mokslininko karjerą." ??? kas galėtų paaiškinti ?
rwc 2010-01-31 17:45
Spėčiau, kad žmonės Rusijoje nemato fundamentalaus mokslo. Per visus TV kanalus, spaudą skelbiasi "bildukų akademikai". Taip sudaromas įspūdis, kad labiausiai pasiekia moksle naivūs šarlatanai. Niekas negirdi apie fizikus ir matematikus, buities technologijų ir medicinos pasiekimus. Sudaromas įvaizdis, kad fundamentalūs tyrinėjimai - slaptų karinių institutų monopolis. Kuris, aišku, neskaidrus, blogas, skirtas kovai su civiliokais. Tikri vietinio mokslo žmonės dažnai vaizduojami kaip disidentai, su nutriušusiais megztukais, bergždžiai susigadinę karjerą. Girdėdami, kaip galvos nuteka į JAV ir Europą ir ten gerai gyvena, žmonės mano, kad jie - išdavikai, hackeriai, parsidavėliai priešiškoms ESA/NASA/... organizacijoms. Kas tokioje aplinkoje norėtų būti mokslininku?
omg 2010-01-31 18:37
Del Rusijos TV gerai pastebeta - ten isvien visokios paranormalios , vaiduokliu, ekstrasensu ir kitokio pseudomokslinio slamsto laidos eina Na manau Rusijos laikas praejo jau senokai, aplamai ja vadinti didziaja neapsivercia liezuvis, vien tik del ploto nebent.
Arns 2010-01-31 19:29
Didžioji dalis apie Rusijos TV sprendžiate iš BTV "susižvejotų" laidų? Beje, dauguma jos nuo JAV televizijų nukopijuotos, kaip mūsų TV irgi mėgsta. Yra labai gerų kanalų, yra prastesnių
cesar 2010-01-31 19:33
na taip dabartiniems rusams galvoje bizniukas, bmw, chalturos... putino prioritetu nuopelnas. keep it going!
mazylisz 2010-01-31 19:58
Noriu atkreipti jūsų dėmesį, kad straipsnis nėra apie rusiškus TV kanalus. O dėl to, kad Rusija praranda turėtas pozicijas pasaulinėje mokslo bendruomenėje tai nėra ko stebėtis. Nors ir labai gabus mokslininkas, nors ir labai naudingi jo darbai, neįmanoma dirbti iš idėjos. Vykdyti moksliniai veiklai reikalingi pinigai, o "iš idėjos" nemanau ar kiekvienas nori dirbti, juolab, kad kitose šalyse jų darbas yra ir vertinamas, ir skatinamas daug labiau ir didesnėmis sumomis, beje ir darbo sąlygos yra daug geresnės. Suprantu, kad viską vertinti per pinigų prizme, jei galima taip išsireikšti, yra mažų mažiausiai neetiška. Bet žmogus negali nieko padaryt kai stovi plikas, basas ir alkanas tuščiame lauke. Paskutinė mintis yra hiperbolizuota, bet manau, kad supratot ką norėjau pasakyti. O viso to, kaip ir visuomenės nuomonės Rusijoje, priežastis aiškiai pasakyta Rusijos institutų biudžetas sudaro tik 4% - 5% analogiškų institutų biudžeto JAV. Mintis pamąstymui: Ar nepastebėjote dėsningumų mūsų valstybėje?
Analog 2010-01-31 20:29
Na as musu valstybeje stengiuosiu izvelgti tai kas yra gera, pavyzdziui naujai sukurta saules elementu gamykla, lazeriai, o lietuviai manau gerbia mokslo zmones, nors visokie universitetu rektoriai, su dvigubai didesnemis nei prezidento algomis gadina ta ivaizdi.
rwc 2010-01-31 20:38
Manau, čia eina kalba ne "ar norėtum dirbti gydytoju/mokytoju/mokslininku", bet "ar gydytojai/mokytojai/mokslininkai" sukelia pagarbą. Jei tai pirmas variantas, tai nematau tokiuose skaičiuose nieko keisto. Tarkim, Lietuvoje ir JAV gal ir būtų kokie 2 procentai. Kiek procentų mokyklos absolventų realiai gauna daktarą ir tikslingai lieka akademinėje sferoje? Nekalbu apie daktarus-netyčiukus, kurie liko aukštojoje laborantais, nes nesugebėjo rasti darbo nuo bakalauro iki disertacijos.
DJ_LFS 2010-01-31 21:13
Cia sovietizacijos ir ir nenoras pasimokyti is praeities klaidu, ju nepripazinimo pasekmes, patys kalti, lai tegu sau degraduoja toliau
rob 2010-02-01 13:50
Kas per temos siam puslapyje? Prikocia visur Rusai r, rasykit apie LT o taip gaunasi ant vienos puses pilame, o apie kita net neuzsiminame. Abi supervalstybes hujovoj padety. Rusijai reikia tvirtos rankos, o JAV pradeti savo problemas spresti, o tai per daug i kitu darza lenda. Kiekvienai didziajai imperijai ateina galas.
kiesza 2010-02-01 15:56
trumpalaike krize.Su laiku viskas susitvarkys
Sloth 2010-02-01 18:23
. Nereikia visur ieskot politiniu priezasciu, mano galva straipsnis net labai i tema. Be to, manau jei kokia japonija prarastu savo pozicija robotu technikos gaminime, tai manau lygiai taip pat butu imestas straipsnis apie ja.
kionig 2010-02-01 18:35
Cia yra pacios valdzios problema. Siaip tai daugelis rusijoje persimete ant pseudomokslo, nebutinai reikia spresti is BTV laidu, bet apskritai dokumentika, internetas. Aisku mokant ieskoti info galima rasti pas rusus ypac daug labai naudingo. P.S Straipsnis apie rusija, o ne apie lietuva.
kionig 2010-02-01 20:02
Sor uz OT, bet stai: http://www.technologijos.lt/n/svietimas ... s-6205&l=1
rwc 2010-02-01 20:16
Šiaip tai, čia šnekama apie priešingą dalyką - Lietuvoje sukuriama daugiau išradimų, nei patys sugebame pritaikyti. Vat kai Lietuvoje atsiras sava Nokia ar Siemensas su tūkstančiais darbuotojų ir milijardiniais pardavimais visame sviete, tuomet bus prasmės verkti, kad patentai "iškeliauja". O šiaip tai čia vienas perspektyviausių kelių - daryti išradimus Lietuvoje, kilti karjeros laiptais didelėje HiTech įmonėje. Anksčiau ar vėliau atsiras koks lietuvis padalinio vadovas su stora pinigine, kuris galbūt sugalvos Lietuvoje pirkti patentus ir čia outsorsinti kokių nors detalių gamybą.