Įspūdingas radinys šalia Tutanchamono kapo: atkasė iki šiol nežinotos faraonės piramidę, sarkofagus, mumijas ir artefaktų slėptuvę  ()

Vos už kelių žingsnių nuo faraono Tutanchamono kapo archeologai atkasė iki šiol nežinotos senovės Egipto faraonės piramidę, sarkofagus, mumijas ir artefaktų slėptuvę – bei daugybę tarpusavyje sujungtų tunelių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaruosius dvejus metus archeologai dirbo Sakaroje (Saqqara) – archeologinėje radimvietėje Gizoje, maždaug už 32 km į pietus nuo Kairo. Neseniai jie aptiko sarkofagų ir mumijų, kurios gali priklausyti kai kuriems artimiausiems faraono Tutanchamono generolams ir patarėjams, gyvenusiems jo valdymo laikotarpiu (nuo 1333 m.pr.m.e. iki faraono mirties 1323 m.pr.m.e.).

Archeologai taip pat atkreipė dėmesį į netoliese esančią piramidę, priklausiusią Teti – pirmajam 6-osios Egipto dinastijos faraonui.

„Naujosios karalystės laikotarpiu Teti buvo garbinamas kaip dievas, todėl žmonės norėjo būti palaidoti šalia jo, – teigia kasinėjimuose dirbantis egiptologas Zahi Hawassas, anksčiau ėjęs Egipto senienų ministro pareigas. – Tačiau dauguma iš anksčiau žinotų Sakaroje esančių palaidojimų buvo arba iš Senosios karalystės, arba iš vėlyvojo laikotarpio. Dabar radome 22 [tarpusavyje sujungtas] šachtas, kurių gylis svyruoja nuo 9 iki 18 metrų, ir visose jose palaidoti Naujosios karalystės egiptiečiai“.

Naujosios karalystės laikotarpis – dar vadinamas Egipto imperija – truko nuo XVI a.pr.m.e. iki XI a.pr.m.e.

Šiose šachtose archeologai rado „didžiulį kalkakmenio sarkofagą“ ir „300 gražių Naujosios karalystės laikotarpio sarkofagų“, nurodė Z.Hawassas.

„Anksčiau nebuvo žinoma, kad Naujosios karalystės laikotarpio palaidojimai būtų paplitę šioje vietovėje, todėl tai visiškai unikali vieta, – sako Z.Hawassas. – Sarkofagai turi individualius veidus, atskiriančius vyrus ir moteris, ir yra papuošti scenomis iš „Mirusiųjų knygos“. Ant kiekvieno sarkofago taip pat užrašytas mirusiojo vardas ir dažnai pavaizduoti keturi Horo Sūnūs, kurie saugo mirusiojo organus“.

 

Sarkofagų aptikimas jau ir taip buvo pakankamai stulbinantis, tačiau tyrėjai, pakėlę jų dangčius, dar labiau nudžiugo – mumijos net ir po tiek šimtmečių yra itin geros būklės. „Tai rodo, kad Naujojoje karalystėje mumifikacija buvo pasiekusi aukščiausią lygį“, – teigia Z.Hawassas.

„Sarkofagų ir kapų šachtų viduje taip pat rasta įvairių artefaktų, įskaitant senovinį Seneto žaidimą, šabti [mažas figūrėles], dievo Ptah-Sokaro statulėles – ir net metalinis kirvis, rastas kareivio rankoje“, – teigia archeologas.

 

Be to, tyrėjai rado piramidę, kurioje įamžinta karalienė, kurios tapatybė anksčiau nebuvo žinoma.

„Vėliau išsiaiškinome, kad jos vardas buvo Neith ir kad ji iš istorinių šaltinių niekada anksčiau nebuvo žinoma, – teigia Z.Hawassas. – Nuostabu tiesiogine prasme perrašyti tai, ką žinome apie istoriją, įtraukiant naują karalienę“.

Atrinkti kasinėjimų vietoje rasti sarkofagai ir senoviniai daiktai bus eksponuojami Didžiajame Egipto muziejuje Gizoje, kurį planuojama atidaryti kitais metais.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()