Vos keli maisto produktai gali išgelbėti nuo vienos iš mirtiniausių ligų pasaulyje: skelbiamas labai svarbus atradimas  ()

Jungtinėse Valstijose Alzheimerio liga – šešta pagrindinė mirties priežastis, susargdinusi jau daugiau nei šešis milijonus amerikiečių. Baisiausia, kad ateinančius dešimtmečius situacija su šia liga tik blogės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau žinoma, kad pati įprasčiausia šios ligos forma nenulemta genetiškai. Ir menkai žinoma, kodėl šios ligos gydymas toks sudėtingas. Visgi progresas, nors ir lėtai, bet vyksta. Šiais metais „Tufts“ universiteto mokslininkai pademonstravo, kaip paprastas pūslelinės (herpes) virusas gali paskatinti senilinių plokštelių atsiradimą smegenyse, kurios siejamos su Alzheimerio liga. Tam pasitelktas gyvo žmogaus smegenų ląstelių 3D modelis.

Dabar „Tufto“ universiteto mokslininkai bando suprasti, kaip būtų galima sulėtinti ligos progresavimą. Laboratorijoje jie patikrino 21 skirtingą junginį Alzheimeriu sergančiose nervų ląstelėse, vertindami kiekvieno junginio poveikį beta amiloido plokštelėms. Šios plokštelės vystosi Alzheimerio liga sergančių asmenų smegenyse.

Mokslininkų komanda išsiaiškino, kad du junginiai – žaliosios arbatos katechinų ir resveratrolio, kurio turi raudonasis vynas (nealkoholinis – red. past.) ir kiti maisto produktai – veiksmingai mažina tokių plokštelių formavimąsi nervų ląstelėse. Svarbu ir tai, kad jų šalutinis poveikis labai menkas, arba jo nėra visai. Mokslininkai savo naujausio tyrimo išvadas publikuoja specializuotame leidinyje „Free Radical Biology and Medicine“.

Kai kurie iš 21 junginio tyrimo metu pristabdė ligos progresavimą veikdami kaip antivirusinė priemonė – jie sulėtino Alzheimerį, sukeltą pūslelinės viruso. Tik jeigu pavyktų aptikti ir įvardyti junginį, „kuris sumažintų plokštelių nepriklausomai nuo viruso komponentų, būtų idealu, nes tai reikštų, kad visai nesvarbu, kas sukėlė Alzheimerio ligą, vis tiek yra vilties tikėtis pagerėjimo“, – sako Inžinerijos mokyklos „Kaplan Lab“ laboratorijos mokslininkė Dana Cairns, kuri ir vadovavo šiam tyrimui.

Pirminis tyrimas atliktas paprastesniuose modeliuose; junginiai turėjo palankų poveikį testuojant juos 3D nervinio audinio modelyje. Modelis sukurtas pasitelkus nereaktyvią šilko kempinėlę su žmogaus odos ląstelėmis, kurios, atlikus genetinį perprogramavimą, paverstos į nervų kamieninių ląstelių progenitorius. Tos ląstelės auga ir apgyvendina kempinę, o tai „leidžia 3D tinklui sukurti nervų, panašių į tuos, kuriuos galima aptikti žmogaus smegenyse“.

 

Pirmasis tyrimas parodė, kad penki junginiai „tikrai veiksmingai užkerta kelią minėtųjų plokštelių susidarymui“, teigia mokslininkė. Be jau minėtojo žaliosios arbatos ir resveratrolio junginio, kurkuminas iš ciberžolės, vaistas nuo diabeto metforminas ir junginys, vadinamas citikolinu, neleidžia tokioms plokštelėms susidaryti ir neturi priešvirusinio poveikio.

 

„Mes tikėjomės aptikti junginių, kurie nebūtų žalingi, bet labai veiksmingi“, – pažymi D. Cairns. Žaliosios arbatos junginiai ir resveratrolis atitinka būtent šiuos reikalavimus: „Mums labai pasisekė, nes kai kurie tikrai pademonstravo puikius rezultatus. Mūsų bandymų metu maždaug savaitę nebuvo matyti plokštelių“.

 

Žaliosios arbatos katechinai – molekulės, esančios arbatos lapeliuose ir pasižyminčios antioksidacinėmis savybėmis – tiriami kaip potencialus vaistus nuo onkologinių susirgimų, o resveratrolis testuodamas dėl senėjimą stabdančių savybių.

D. Cairns perspėja, kad laboratorijoje pamatyti rezultatai „nebūtinai reiškia, kad tokia pati situacija būtų ir paciento atveju“. Kai kurie junginiai taip ir neperžengia kraujo-smegenų barjero, o tai gyvybiškai svarbu Alzheimerio atveju, be to, kai kuriuos labai sunku įsisavinti.

 

Nepaisant to, atradimas labai svarbus, nes Alzheimerio liga kol kas nepagydoma, jos progresavimui užkirti kelią nepavyksta, nes farmacininkų kuriami potencialūs vaistai dar tik bandomi, sako D. Cairns. Tokie junginiai kaip šie du parodė nemenką veiksmingumą, jie saugūs ir lengvai prieinami, tad gali būti vartojami kaip maisto papildas ar įsisavinami pakoregavus dietą.

 

„Pavyzdžiui, natūralūs resveratrolio šaltiniai yra tam tikri vaisiai, pavyzdžiui, vynuogės, šilauogės, spanguolės, žemės riešutai, pistacijos, kakava ir raudonasis vynas (nealkoholinis – red. past.). Jūsų gydytojas geriausiai padės pakoreguoti dietą“, – perspėja D. Cairns.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(31)
(0)
(31)

Komentarai ()