Dar blogiau nei „Starlink“ – danguje pasirodė naujas super ryškus objektas: ryškesnis už 99,8 % žvaigždžių (Foto, Video)  ()

Naujas palydovas, kuris yra savotiškas mobiliojo ryšio Žemėje „kosminis bokštas“, yra nauja grėsmė astronominiams stebėjimams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis palydovas yra pažangesnio įrenginio prototipas, skirtas sukurti geriausią mobiliojo ryšio aprėptį net ir sunkiai pasiekiamose planetos vietose. Tačiau šis palydovas pasirodė ryškesnis nei dauguma žvaigždžių naktiniame danguje, o astronomai jį ir būsimą tokių palydovų tinklą vadina realia grėsme mokslininkų darbui, rašo „ScienceAlert“.

Dar šių metų rugsėjo 10 dieną „SpaceX“ raketa „Falcon 9“ į kosmosą iškėlė eksperimentinį ryšio palydovą „BlueWalker 3“, kuris yra didelių palydovų, kurie savo ruožtu netrukus turėtų užpildyti Žemės orbitą, prototipas.

„Bluewalker 3“, kurį sukūrė amerikiečių kompanija „AST SpaceMobile“, susideda iš daugybės saulės baterijų ir didžiulio antenų masyvo, kurio plotas yra 64 kvadratiniai metrai. Palydovas savo anteną išskleidė tik lapkričio viduryje. Šis palydovas yra orbitoje skriejančio ryšių palydovų žvaigždyno, prie kurio galės pasiekti bet kuris išmanusis telefonas Žemėje, pradžia, net jei žmogus yra zonoje, kurioje įprastiniai mobilieji ryšiai nepasiekiami.

Tačiau Tarptautinės astronomų sąjungos mokslininkai teigia, kad „Bluewalker 3“ palydovas jau yra vienas ryškiausių objektų naktiniame danguje. Jis beveik toks pat ryškus kaip, pavyzdžiui, Antaris (Skorpiono žvaigždynas, 15 ryškumo žvaigždė) ir Spika (Mergelės žvaigždynas, 16 ryškumo žvaigždė).

Šiuo metu „BlueWalker 3“ turi didžiausią antenų masyvą iš visų orbitoje skriejančių komercinių palydovų ir gali atspindėti daug daugiau šviesos nei, pavyzdžiui, „Starlink“ palydovai.

 

Astronomams tokia padėtis yra rimta problema, nes dabar stebėjimai atliekami ne tik kosminiais teleskopais, bet ir antžeminiais. O pastariesiems toks ryškus, saulės šviesą atspindinčio objekto buvimas erdvėje yra itin nepageidautinas. Juk daugelis astronomų pastebėtų objektų bus užgožti šio ir kitų ryšio palydovų.

Mokslininkams nerimą kelia ir tai, kad „Bluewalker 3“ palydovas yra bandomoji didesnio „Bluebird“ palydovo versija, kuri artimiausiu metu turėtų būti paleista į kosmosą. Bendrovė „AST SpaceMobile“ iki 2024 metų pabaigos Žemės orbitoje ketina sukurti daugiau nei 100 tokių palydovų grupę. Šie palydovai bus savotiški „kosminio ryšio bokštai“, užtikrinantys prieigą prie mobiliojo ryšio atokiausiuose Žemės kampeliuose.

 

Tačiau astronomai nerimauja, kad tokie ryškūs objektai sukurs kliūtis antžeminiams teleskopams, nes kosmoso nuotraukose bus matomi labai ryškūs taškai ir ne mažiau ryškūs palydovų skrydžio dryžiai.

Tačiau yra ir kita problema, į kurią atkreipia dėmesį astronomai. „BlueWalker 3“ palydovas naudoja antžeminius radijo dažnius, kurie gali trukdyti radijo teleskopams. Tokie teleskopai dabar yra tose Žemės vietose, kur nėra mobiliojo ryšio aprėpties.

 

Pasak mokslininkų, tokie palydovai kaip „BlueWalker 3“ gali pabloginti kosmoso stebėjimą ir tai gresia didžiulėmis problemomis visiems astronomams, nes jie negali normaliai atlikti mokslo.

Kartu astronomai pripažįsta, kad tokie palydovai yra būtini, tačiau reikia imtis priemonių, kad jie netrukdytų astronominiams stebėjimams.

„AST SpaceMobile“ jau paskelbė, kad savo palydovams planuoja sukurti naują neatspindinčią dangą, kuri gerokai sumažins jų atspindėjimą. Bendrovės teigimu, galimas poveikis astronominiams stebėjimams bus sumažintas iki minimumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()