Sensacingas atradimas – 15 tonų meteorito viduje surasti Žemėje niekada nematyti dariniai (Foto)  ()

Mineralai buvo rasti El Ali meteorito, kuris buvo rastas Somalyje 2020 m., pjūvyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiuliame meteorite Somalyje buvo aptikti du mineralai, kurie niekada nebuvo rasti Žemėje. Jie gali turėti svarbių užuominų apie asteroidų formavimąsi.

Du visiškai nauji mineralai buvo rasti viename 70 gramų gabalėlyje, paimtame iš 15 metrinių tonų El Ali meteorito, kuris buvo rastas 2020 m. Mokslininkai pavadino mineralus elaliitu pagal meteoritą ir elkinstantonitu pagal Lindy Elkins-Tanton, Arizonos valstijos universiteto Tarpplanetinės iniciatyvos vykdomosios direktorės vardą.

„Kai randi naują mineralą, tai reiškia, kad tikrosios geologinės sąlygos, uolienų chemija buvo kitokios nei buvo rasta anksčiau“, – sakė Chrisas Herdas, Žemės ir atmosferos mokslų katedros profesorius Albertos universitete. „Štai kas jį daro įdomiu: šiame meteorite yra du oficialiai aprašyti mineralai, kurie yra nauji mokslui“.

 

Tyrėjai klasifikuoja El Ali kaip geležinį IAB kategorijos meteoritą, kurį sudaro meteorinė geležis, išmarginta mažais silikatų gabalėliais. Tiriant meteorito pjūvį, mokslininkų dėmesį patraukė naujų mineralų detalės. Palyginus mineralus su jų versijomis, kurios anksčiau buvo susintetintos laboratorijoje, jie sugebėjo greitai atpažinti juos kaip naujai užfiksuotus gamtoje.

Mokslininkai planuoja toliau tirti meteoritus, kad suprastų sąlygas, kuriomis susiformavo jų pirminis asteroidas. Komanda taip pat tiria mineralų medžiagų mokslinį pritaikymą.

Tačiau būsimoms El Ali meteorito mokslinėms įžvalgoms gali kilti pavojus. Meteoritas dabar perkeltas į Kiniją ieškant potencialaus pirkėjo, o tai gali apriboti tyrėjų prieigą prie kosminės uolienos tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()