Fizikai siūlo paskraidyti aplink juodąją skylę (Video)  (5)

Vokiečių astrofizikai, išanalizavę kosmose egzistuojančių juodųjų skylių kaimynystėje kylančius optinius efektus, sukūrė programą, vizualizuojančią stebėtojo judėjimą aplink tokius objektus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „American Journal of Physics“. Pačią programą „Windows“ ir „Linux“ OS naudojantiems kompiuteriams galima parsisiųsti iš straipsnio bendraautoriaus Thomo Müllerio tinklalapio. Ten pat pateikiami ir „skrydžio“ aplink juodąją žvaigždę vizualizavimo vaizdo siužetai MPEG-4 formatu, kuriuos mes sukėlėme į Youtube ir iš jos perkėlėme į šią publikaciją.

Pasak mokslininkų, išskirtinis naujojo modeliavimo modelio ypatumas – tai, kad, skaičiuojant optinius efektus, buvo atsižvelgta ne tik į milžinišką juodosios žvaigždės gravitaciją, bet ir gravitacinio lęšio reiškinį bei Doplerio efektą, kurį sukelia stebėtojo judėjimas. Be to, kosminės erdvės aplink juodąją skylę, kuri laikoma sferiškai simetriška, atvaizdavimui buvo panaudoti duomenys apie maždaug 118 000 žvaigždžių padėtį.

Vokiečių astrofizikų sukurtoje programoje galima pasirinkti atstumą, kai stebėtojas pradeda judėti link juodosios skylės, ir netgi trajektoriją. Pavyzdžiui, galima bandyti nuskristi tiesiai į šį objektą – hipotetinės kelionės vizualiniai efektai pateikti šiame vaizdo fragmente:

Programa taip pat suteikia galimybę norintiems paskraidyti aplink juodąją skylę. Šiame siužete demonstruojama visa eilė neįprastų optinių efektų, kuriuos sukuria juodosios skylės gravitacija. Pavyzdžiui, žvaigždės, esančios šalia tokio objekto ir toli nuo jo, juda priešingomis kryptimis.

O štai taip atrodytų laisvas kritimas į juodąją skylę:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)