Dinozaurai dominavo ne dėl to, kad būtų išsikovoję viršenybę – mokslininkai rado, kas jiems padėjo  ()

Triaso ir ankstyvojo juros periodo laikotarpiu dinozaurai dominavo ne todėl, kad būtų išsikovoję viršenybę. Jų dominavimą veikiau paskatino klimato pokyčiai, įvertino mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip atskleidė naujas tyrimas, pasaulinio klimato pokyčiai minėtu laikotarpiu, dėl kurių išnyko daugelis didžiųjų sausumos stuburinių gyvūnų (pvz., į šarvuočius panašūs etozaurai), pirmiesiems dinozaurams buvo tik į naudą, rašo scitechdaily.com.

Didžiuliai dinozaurai, iš kurių vėlyvuoju juros periodu išsivystė žolėdžių dinozaurų diplodokų ir brachiozaurų gentys, prieš 201 milijoną metų atšilus klimatui suklestėjo ir išplėtė gyvenamąsias teritorijas.

Minėtas tyrimas išpublikuotas gruodžio 16 d. žurnale „Current Biology“. Tyrimo autoriai – Birmingamo ir Bristolio universitetų paleontologų komandos, San Paulo universiteto mokslininkai bei Erlangeno-Niurnbergo universiteto tyrėjai.

Tyrėjų komanda palygino kompiuteriu sumodeliuotas priešistorinio pasaulinio klimato sąlygas, kaip antai, temperatūrą, kritulių kiekį, įvairiose vietovėse, kuriose gyveno dinozaurai (šie duomenys paimti iš Paleobiologijos duomenų bazės). Šie tyrimai atskleidė, kad zauropodams (didžiuliams gyvūnams) su ilgomis uodegomis, kaklais ir mažomis galvomis neramus evoliucijos periodas tarpo sėkmės laikotarpiu.

Erlangeno-Niurnbergo universitete šiuo metu dirbanti daktarė Emma Dunne teigė: „Sprendžiant iš duomenų, dinozaurų nenurungė didesni stuburiniai gyvūnai; jų įvairovę ribojo būtent klimato sąlygos. O kai klimato sąlygos pasikeitė triaso ir ankstyvojo juros periodo laikotarpiu, dinozaurai suklestėjo. Rezultatai kiek nustebino – pasirodo, nuo pat pradžių zauropodams ne viskas tiko. Vykstant evoliucijai, jie ir toliau likdavo šiltesniuose regionuose, o poliarinių regionų vengdavo.“

 

Vienas iš tyrimo autorių, Birmingamo universiteto profesorius Richard Butleris teigė: „Regis, klimato sąlygos buvo labai svarbios pirmųjų dinozaurų evoliucijai. Norime pasitelkti tuos pačius metodus ir pasiaiškinti, kokia klimato įtaka kitiems 120 milijonų metų dinozaurų istorijoje.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()