Mokslininkai aptiko prieš 100 mln. metų gyvenusio ypatingo dinozauro liekanas: šioje Žemės vietoje tokių fosilijų rasti nesitikėjo (Foto, Video)  ()

Argentinos mokslininkai rugpjūčio 11 dieną pristatė pirmąjį šarvuotą dvikojį Pietų Amerikos dinozaurą, priklausiusį rūšiai, kuri gyveno Patagonijoje maždaug prieš 100 mln. metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaulų dalys, kurios buvo rastos Rio Negro provincijoje, rodė, kad 1,5 m ilgio primityvusis tireoforanas buvo išlikęs Pietų Amerikoje. Vienas iš pagrindinių tyrimą atlikusių mokslininkų Sebastianas Apesteguia teigė, kad iki šiol nebuvo jokių duomenų, kada šios grupės dinozaurai egzistavo visame Pietų pusrutulyje.

 

 

Vieninteliai žinomi šios rūšies atstovai buvo rasti Jungtinėje Karalystėje bei Europoje ir buvo datuojami ankstyvuoju Juros periodu, t. y. daugiau kaip 150 mln. metų.

„Jakapilis yra primityvioji tyreofora ir vienas pirmųjų (egizstavusių atstovų). Šiuos gyvūnus mes žinome dėl kai kurių rūšių, gyvenusių Jungtinėje Karalystėje ir kai kuriuose Europos regionuose Ankstyvosios Juros periodu, daugiau kaip prieš 150 mln. metų. Tačiau Jakapilis nėra vienas iš jų – jis gyveno mažiau nei prieš 100 mln. metų ir yra kilęs iš senosios linijos, išlikusios Pietų Amerikoje“, – teigė paleontologas Sebastianas Apesteguia.

 

Atradėjai, pasitelkdami mapučių ir puelčių žodžius, dinozaurą pavadino Jakapil kanikura. Jakapiliai, kaip ir šiuolaikiniai krokodilai, turėjo apsauginį skeletą, kuris dengė jų kaklus, nugaras ir uodegas. Jie taip pat primena mūsų laikų iguanas, nes turėjo lapo formos dantis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: