NASA kosminė stotis Mėnulio orbitoje bus tikras košmaras: skelbiama, ką tokio sukūrė inžinieriai (Foto)  (1)

Patalpos naujosios kosminės stoties viduje bus tokios mažos, kad astronautai ten negalės stovėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak vieno iš orbitinės stoties „Gateway“, kuri skries aplink Mėnulį, architektų, gyvenamosios patalpos čia bus tokios mažytės, kad astronautai negalės viduje stovėti, o dėl to jiems bus sunku judėti, rašo „Space“.

NASA kartu su kitomis kosmoso agentūromis artimiausiais metais planuoja pradėti statyti naują kosminę stotį šalia Mėnulio. Iki šio dešimtmečio pabaigos „Gateway“ stotis turėtų pradėti priimti pirmuosius astronautus. Stoties dydis bus tik 1/6 TKS dydžio, o būtent mažas stoties dydis gali sukelti daug nepatogumų astronautams.

Pasak vieno iš būsimos Mėnulio kosminės stoties architektų Rene Waclaviceko, tame pačiame modulyje vienu metu bus keli astronautai. Tačiau šio modulio dydis yra tik 2x2 metrai arba 8 kubiniai metrai. Nors bus ir kitų kambarių, bet jų nėra daug, o jie tokie pat maži.

„Įsivaizduokite, kad esate užrakintas tokioje mažoje patalpoje ir ten esate vienas. Tai gali būti klaustrofobiška“, - sako Waclavicekas.

Architektas dalyvavo kuriant vieną iš dviejų astronautų apgyvendinimo modulių „I-Hab“, kuris bus prijungtas prie HALO mokslo modulio. Anot Vaclaviceko, dirbdami prie projekto architektai turėjo atsižvelgti į tai, kad ši stotis bus šalia Mėnulio. Tai reiškia, kad jis negali turėti tokių pat matmenų kaip TKS dėl sunkumų perduodant didelius segmentus į Žemės palydovą.

 

„Iš pradžių manėme, kad pagrindinis modulis yra 6 metrų ilgio ir 4,5 metro skersmens. Tačiau galiausiai turėjome sumažinti matmenis, todėl vidinis skerspjūvis buvo tik 1,2 m x 1,2 m. Ir didžioji dalis vidinio tūrio užima technika, todėl tai iš tikrųjų yra tik koridorius, kuriame labai sunku apsisukti“, – sako Vaclavicekas.

Anot architekto, „I-Hab“ modulis yra tiesiog cilindras, kurio kiekviename gale yra liukas ir du liukai šonuose. Taip pat vieta nedidelei asmeninei erdvei astronautams, kur jie gali užsidaryti.

 

„Net jei norite prasilenkti vienas pro kitą koridoriumi, tai padaryti bus sunku“, – sako Waclavicekas.

Tačiau likti „Gateway“ stotyje bus sudėtinga dėl daugelio priežasčių, ne tik dėl ankštų gyvenamųjų patalpų. Anot stoties architekto, didžiąją modulio dalį užims triukšminga ir vibruojanti gyvybę palaikanti įranga, kurios nuolatinis ūžesys, tikėtina, labai erzins astronautus.

Pavyzdžiui, TKS yra vienas didelis panoraminis langas, esantis „Dome“ modulyje. Čia astronautai praleidžia kiekvieną laisvą minutę. Tačiau tokio malonumo naujoje Mėnulio stotyje nesitikima, ir tai yra dėl dizaino sudėtingumo. Architektai planuoja stoties vartuose pastatyti nedidelius langus.

NASA planuoja HALO modulį į Mėnulį išsiųsti jau 2024 m., o „I-Hab“ modulį – 2027 m. Dabar architektai pradėjo kurti natūralaus dydžio stoties modelį, siekdami išbandyti astronautų sąveiką su aplinka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(11)
(-6)

Komentarai (1)