NASA skelbia turbūt įspūdingiausią milijardų vertės projektą: ieškos nežemiškos gyvybės (video)  ()

NASA atskleidė išsamią informaciją apie kelių milijardų vertės savo novatoriško Jameso Webbo kosminio teleskopo (JWST) įpėdinį – projektą, kurio užduotis – 2040-ųjų pradžioje ieškoti gyvybės į Žemę panašiose planetose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per šią savaitę vykusį Amerikos astronomijos draugijos posėdį, praneša „Science", NASA astrofizikos skyriaus direktorius Markas Clampinas atskleidė, kad be darbinio pavadinimo – erdvėlaivis vadinsis „Habitable World Observatory“ (HWO) – daugumą detalių dar reikia išsiaiškinti.

Tačiau vis dėlto tai svarbi proga, atskleidžianti viliojančią viziją apie vyksiančias nežemiškos gyvybės paieškas.

Observatorija nuo pat pradžių bus suprojektuota taip, kad ją galėtų atnaujinti robotai, o tai reiškia, jog būsimi erdvėlaiviai galės atskristi prie jos, kad patobulintų ar suremontuotų pagrindinius jos komponentus.

Tačiau jei jie tai padarys, tai bus ilgas procesas. Kaip ir agentūros JWST, HWO skries aplink Saulę Lagranžo taške, kuris laikys ją netoli Žemės, maždaug už pusantro milijono km.

 

Observatorija nebus kitas kelių milijardų dolerių vertės teleskopas, kurį NASA paleis artimiausiais metais. Agentūra savo tamsiosios energijos ir egzoplanetų medžioklės Nancy Grace Roman observatoriją pradės naudoti maždaug 2027 m., jei viskas vyks pagal planą.

Iki šiol buvo pateikti keli NASA HWO pasiūlymai, įskaitant vieną segmentą, 4 metrų dydžio veidrodžio observatoriją, vadinamą „HabEx”, ir kelių segmentų, 15 metrų pločio observatoriją, pavadintą LUVOIR.

 

Remiantis ataskaita, HWO greičiausiai atsidurs tarp šių pasiūlymų ir turės elementų, įkvėptų abiejų technologijų.

Laimei, padarius ją tinkama naudoti ir tobulinti, kaip ir NASA Hablo kosminį teleskopą, mokslininkai galėtų šiek tiek atsikvėpti ir dirbti kūrybiškiau.

Tai taip pat tyrėjai galėtų padaryti ją priimtinesnę Kongresui, o tai labai svarbu, atsižvelgiant į NASA biudžeto apribojimus ir sunkumus, susijusius su JWST finansavimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: