[Žinios trumpai] Kerintis vaizdas! Webbo kosminis teleskopas užfiksavo dar nematytą kosminį „smėlio laikrodį“ (Foto)  ()

Jameso Webbo kosminis teleskopas trečiadienį pristatė naujausią dangaus didybės vaizdą – eterinį smėlio laikrodį, sudarytą iš oranžinių ir mėlynų dulkių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA James Webbo kosminis teleskopas neseniai nufotografavo nuostabaus grožio vaizdą, kuris panašus į oranžinės ir mėlynos spalvos dulkių smėlio laikrodį. Dulkės buvo išmestos iš naujai atsiradusios žvaigždės šerdies.

Teleskopas atskleidė kažkada paslėptus protožvaigždės (masyvus dujų debesis, skendintis tankiame dujų ir dulkių apvalkale, pradinė žvaigždės formavimosi stadija) bruožus tamsiame debesyje L1527, suteikdamas įžvalgos apie naujos žvaigždės atsiradimo pradžią. Šie liepsnojantys debesys Tauro žvaigždžių formavimosi regione matomi tik infraraudonųjų spindulių šviesoje, todėl jie niekada nebuvo pastebėti, jie yra idealus Webbo artimųjų infraraudonųjų spindulių kameros (NIRCam) taikinys, sakoma NASA ir Europos kosmoso agentūros pranešime.

„Didžiausios regiono ypatybės – mėlynos ir oranžinės spalvos debesys šiame tipiškos spalvos infraraudonųjų spindulių vaizde – brėžia figūras, susidarančias medžiagai atsisukus nuo protožvaigždės ir susidūrus su aplinkinėmis medžiagomis. Pačios spalvos atsiranda dėl dulkių sluoksnių didumo tarp Webbo teleskopo ir debesies. Mėlynos zonos yra ten, kur dulkių sluoksnis yra ploniausias. Kuo storesnis dulkių sluoksnis, tuo mažiau mėlynos šviesos gali atkeliauti ir pasirodo oranžinės spalvos kišenės", – rašoma pranešime.

 

 

Nepaisant chaoso, kurį sukelia L1527 debesis, jam yra tik apie 100 000 metų, todėl tai yra palyginti jaunas objektas. Atsižvelgiant į jo amžių ir ryškumą tolimoje infraraudonųjų spindulių šviesoje, L1527 laikomas 0 klasės protožvaigžde, tai ankstyviausias žvaigždžių formavimosi etapas.

 

Protožvaigždė yra Tauro debesyje, žvaigždžių „vaikų darželyje", kuriame egzistuoja šimtai beveik susiformavusių žvaigždžių, maždaug 430 šviesmečių atstumu nuo Žemės.

 

Webbo kosminis teleskopas, veikiantis nuo liepos mėnesio, yra galingiausias kada nors sukurtas kosminis teleskopas ir jau atsiuntė daugybę precedento neturinčių duomenų bei nuostabių vaizdų. Mokslininkai tikisi, kad jis paskelbs naują atradimų erą.

Vienas pagrindinių 10 milijardų dolerių vertės teleskopo tikslų – ištirti žvaigždžių gyvavimo ciklą. Kitas pagrindinis dėmesys skiriamas egzoplanetoms, planetoms, esančioms už Žemės Saulės sistemos ribų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()