Vokietijoje atvėrė prieš 3000 metų naudotą ritualinį šulinį: jo dugne stebinantys objektai (Foto)  ()

Vokietijoje, Bavarijoje esančiame Germeringo mieste archeologinių kasinėjimų metu aptiktas prieš maždaug 3000 metų paskutinį kartą naudotas šulinys. Medinio šulinio dugne mokslininkai aptiko daugiau nei 100 įvairiausių reliktų iš bronzos amžiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad šis šulinys atliko ritualinę funkciją, mat jo dugne atrasti itin dekoratyvūs ir gerai išsilaikę moliniai indai, puodeliai ir kitos talpos. Tačiau, anot mokslininkų, šie daiktai yra pernelyg puošnūs, tad tikėtina, kad į šulinį jie pateko ritualinių apeigų metu, panašiai, kaip šiais laikais žmonės į fontanus ar šulinius meta monetas ir tikisi svajonių išsipildymo.

Archeologai šulinio dugne aptiko ir kelias dešimtis bronzinių segtukų, apyrankę, keturis gintaro karolius, dvi metalines spirales, pervertą gyvūno dantį-amuletą ir medinį samtelį.

„Tai – neįtikėtinai retas atvejis, kuomet medinis šulinys išsilaiko daugiau 3000 metų. Medinės šulinio sienos yra puikios būklės, o ir paties dugne vis dar kaupiasi drėgmė ir požeminis vanduo. Tokios sąlygos yra idealios daiktų, pagamintų iš organinių medžiagų, išsilaikymui. Tikimės, kad atrasti daiktai ir išsamūs jų tyrimai padės išsiaiškinti, kaip atrodė to meto gyventojų kasdienybė“, – pranešime teigė archeologas Jochen'as Haberstroh'as iš Bavarijos valstybinės paminklų apsaugos tarnybos.

 

Kadangi visi aptikti objektai šulinio dugne buvo puikios būklės, mokslininkai mano, kad anuomet žmonės juos visus į šulinį nuleido, o ne įmetė. Todėl manoma, kad tokie veiksmai galėjo turėti ritualinių motyvų.

 

„Tikėtina, kad tai buvo tarsi auka, prašant gero derliaus“, – tikino vyr. restauruotojas Mathias Pfeil iš Bavarijos valstybinės paminklų apsaugos tarnybos.

Šis šulinys aptiktas praėjusių metų gruodį, logistikos centro statybų aikštelėje.

Objektai iš taip vadinamo „norų šulinio“ bus eksponuojami Germeringo miesto Mokslo muziejuje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()